Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

'Ηταν κάποτε ένα ταμείο... το ονομά του ΟΑΕΕ

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ανέρχεται στα 7,4 δισ. ευρώ καθώς ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του. Είναι , δε, χαρακτηριστικό ότι το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωτούν έως 10.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή η "μαύρη τρύπα" του ΟΑΕΕ αναμένεται να φτάσει το 2014 τα 720 εκατ. ευρώ, από 640 εκατ. ευρώ το 2013.
Οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες είναι σε πλήρη αδυναμία καταβολής των εισφορών και ο ΟΑΕΕ κινδυνεύει με κατάρρευση το επόμενο χρονικό διάστημα! Χαρακτηριστική είναι και η διαπίστωση του προέδρου της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), ο οποίος τόνιζε χαρακτηριστικά : " Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος".
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ημερήσιου τύπου, εντός του καλοκαιριού το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών θα στείλει άλλα 92.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους οφειλέτες για την είπραξη χρεών της τάξης των 5.000-15.000 ευρώ. Στα ειδοποιητήρια ως γνωστόν διατυπώνεται σαφής απειλή κατασχέσεων σε περίπτωση μη-ρύθμισης εντός 20 ημερών!!!
Είναι χαρακτητιστικό επίσης ότι πάνω από 4 στους 10 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους παρότι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.
Μάλιστα, σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013, οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές, με οφειλές που φτάνουν κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ.
Από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν,δε, περίπου 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Ευρώ.

Αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος του προβλήματος αν αναλογιστεί ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές, εκτός από ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Επίσης, οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζόμενους.
Λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, χάνουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και βέβαια για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή.
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Υπό το φάσμα της οριστικής κατάρρευσης δεν βρίσκεται μόνο ,όμως, ο ΟΑΕΕ αλλά το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), τα ασφαλιστικά Ταμεία για το 2014, προβλέπεται να έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο από 2 δισ. ευρώ
Παράλληλα, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης μειώνεται σταδιακά, και από 13,443 δισ. ευρώ το 2012, έφθασε στα 11,540 δισ. ευρώ το 2013 και στα 9,848 δισ. ευρώ το 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της Ομοσπονδίας, οι απώλειες που καταγράφουν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ύφεσης προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες αυτές έχουν προκληθεί από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών, τη γενικευμένη ελαστικοποίηση της εργασίας, την εισφοροδιαφυγή, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση κοινωνικών πόρων.
Οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, που οδήγησαν στην διάλυση συνολικά τον τομέα της εργασίας, σε συνδυασμό με την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων και με τις εκρηκτικές διαστάσεις της εισφοροδιαφυγής, έχουν οδηγήσει το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος  σε τέλμα.
Τα χρήματα των ασφαλισμένων που μπαίνουν στα ταμεία εξαφανίζονται με διάφορους τρόπους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δανειστών και του κεφαλαίου συνολικότερα και για να καλύψουν την παντελή έλλειψη κρατικών κοινωνικών πολιτικών.
Καθίσταται φανερό ότι η ουσιαστική και πλήρης αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων αλλά και του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη ριζική ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Η διασφάλιση επαρκών κοινωνικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της αναγκαίας προσπάθειας για την ανασύνταξη και τη διατήρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ και δεν είναι ανεξάρτητη από την ανάγκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Άλλωστε και η συγκεκριμένη αναφορά της πρόσφατης Έκθεσης του ΔΝΤ στον ΟΑΕΕ αλλά και στην «αδύναμη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές» στο ασφαλιστικό σύστημα δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μπαίνουν πρώτοι στη λίστα της μνημονιακής επίθεσης που θα εκδηλωθεί από εδώ και πέρα. πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: