Σε απλές νύξεις για το περιβάλλον εξαντλήθηκε η κυβέρνηση ανακοινώνοντας τη νομιμοποίηση των συσσωρευμένων αυθαιρεσιών της βιομηχανικής λειτουργίας, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι πρωταρχικό της μέλημα είναι η υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της επέκτασής της και των ιδιωτικών επενδύσεων.
Η κυβέρνηση που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την περιβαλλοντική της ευαισθησία, επιχειρώντας να παρουσιάσει ως κοινωνική πολιτική ακόμη και την παροχή κοινοτικών επιδοτήσεων για “πράσινα” έργα κι επενδύσεις, αποσιωπά τον πιο κρίσιμο παράγοντα -το περιβάλλον- από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προεκτείνεται και υλοποιείται ουσιαστικά το γνωστό χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σημείο-κλειδί του σχεδίου νόμου είναι η νομιμοποίηση “άτυπων συγκεντρώσεων” επιχειρήσεων, η ανεξέλεγκτη λειτουργία των οποίων ευθύνεται για τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές όπως αυτές στις περιοχές του Ασπρόπυργου, του Κορωπίου, των Οινοφύτων, της Βοιωτίας κ.ά.
Ως στόχος παρουσιάζεται η εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, όμως, για να καλυφθούν όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα επεκτατικά τους σχέδια, προβλέπονται εξαιρέσεις σε δύο περιπτώσεις: είτε οι υποδομές δεν επαρκούν για κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, είτε έχει υπερκαλυφθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι δε βιομηχανίες κι επιχειρήσεις εντάσσονται σε νέες ή παλαιές βιομηχανικές περιοχές και “οργανώνονται” με βάση τα δικά τους κριτήρια, αφού η λειτουργία των “πάρκων” αυτών θα υπόκειται σε “αυτοδιαχείριση” από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή ΟΤΑ α' βαθμού.
Με τον τρόπο αυτό, η κατάσταση σε ήδη επιβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων θα επιδεινωθεί με σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Κατά το υπουργείο Ανάπτυξης, προωθείται η εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα μέσω της κατάργησης των παρεκκλίσεων σε όρους δόμησης προκειμένου να αποθαρρυνθεί σταδιακά η εκτός σχεδίου δόμηση και να ωθηθούν οι επιχειρήσεις στην εγκατάστασή τους σε επιχειρηματικά πάρκα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία.
Ωστόσο, με το σχέδιο νόμου ορίζονται επιχειρηματικά πάρκα “νέων κατηγοριών” και συγκεκριμένα τα: τύπου Α, Β, Γ (ανάλογα με το βαθμό όχλησης, ειδικού τύπου (ανάλογα με τις δραστηριότητες, εξυγίανσης (η υφιστάμενη άναρχη κατάσταση), χωροθέτησης μεμονωμένης μεγάλης μονάδας (για τα μεγάλου μεγέθους εργοστάσια και τις επεκτάσεις τους) και ενδιάμεσου βαθμού οργάνωσης.
Επιπλέον διευρύνεται το φάσμα των κατηγοριών των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν εντός επιχειρηματικών πάρκων και περιλαμβάνει μεταποιητικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης πέρα από τα στενά όρια της μεταποίησης και σε άλλους τομείς όπως οι ερευνητικές δραστηριότητες, logistics, εμπόριο και παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μάλιστα για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης του έργου προβλέπονται μείωση της εισφοράς σε γη και την αύξηση της οικονομικής εισφοράς. Συγκεκριμένα η εισφορά σε γη μειώνεται από 30% σε 20% ή 25% ενώ η οικονομική εισφορά αυξάνεται σε 15% από 10% σήμερα.
Οι μελέτες και τα έργα ΒΕΠΕ δεν θα επιβλέπονται πλέον από τις Περιφέρειες, κάτι που τους έδινε “χαρακτήρα δημόσιων έργων” αλλά από τον ίδιο το φορέα ανάπτυξης, δηλαδή από επιχειρήσεις.
Ο φορέας διοίκησης και διαχείρισης, δηλαδή οι επιχειρήσεις, θα αποκτά και την κυριότητα των κοινόχρηστων χώρων και των υποδομών μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων.
Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ
Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=481267
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου