Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Την καταδίκη τεσσάρων μεγαλοβιομηχάνων πρότεινε ο εισαγγελέας για τη ρύπανση του Ασωπού

7 χρόνια αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, μετά από πάμπολλες μελέτες και ακόμη περισσότερες εξαγγελίες, η αυθαιρεσία συνεχίζεται ενώ η Πολιτεία (υπουργεία, περιφέρεια, δήμοι) σφυρίζουν αδιάφορα ή λένε και καμιά κορώνα για τα μάτια του κόσμου. 

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη (koutipandoras.gr)
Οργή, τρόμο και έντονα ερωτηματικά προκαλεί η πολυετής ρύπανση του Ασωπού με τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα. Σε προηγούμενα δημοσιεύματα, το HOT DOC προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τα πορίσματα των ειδικών επιστημόνων και των επιθεωρητών περιβάλλοντος που αφορούσαν την ανεξέλεγκτη ρύπανση του Ασωπού από τις βιομηχανίες της περιοχής που επί σειρά ετών επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, την γη και τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικά, βιομηχανικά απόβλητα που περιέχουν βαρέα μέταλλα και τιμές παγκοσμίου ρεκόρ (με δεύτερη στο παρελθόν την Ινδία) στο άκρως καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και το οποίο αποδεδειγμένα σκορπά τον θάνατο στους κατοίκους της περιοχής.

Η έρευνα του τεύχους 54 της δημοσιογραφικής ομάδας του HOT DOC  παρουσιάστηκε μάλιστα και στη δίκη που έγινε στην Θήβα με κατηγορούμενους 15 βιομηχανίες και μηνυτές τους κατοίκους των Οινοφύτων και του Ωρωπού. Όπως πληροφορηθήκαμε, η μόνη …ένσταση επί όσων αναφέρονταν στο δημοσίευμα, από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν ότι αναφερόμασταν σε αναβολές που είχαν γίνει σε δικασίμους ενώ έπρεπε να τις αποκαλούμε συνεδριάσεις…
Επί των στοιχείων βέβαια ουδεμία αντίρρηση ειπώθηκε, ενώ κλήθηκε η έδρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης να μην επηρεάζεται από δημοσιεύματα… Βεβαίως, τα δημοσιεύματα αυτά δεν ήταν κάτι λιγότερο από παράθεση αποδείξεων, ντοκουμέντων και γεγονότων, όπως αυτά έχουν στοιχειοθετηθεί από τις αρμόδιες Αρχές και τους ειδικούς επιθεωρητές περιβάλλοντος, αλλά και από την Ιατρική Αθηνών για τους τραγικούς αριθμούς θνησιμότητας, εξαιτίας άμεσα συνυφασμένων με το εξασθενές χρώμιο καρκίνων και παιδικής νοσηρότητας, που εμφανίζει η περιοχή.
Για την ιστορία, βιομήχανος της περιοχής που αντιμετωπίζει όπως και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του βαρύτατες κατηγορίες για υποβάθμιση περιβάλλοντος και πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών ακόμα και θανάτων, είχε πρόσφατα προχωρήσει στη δωρεά ενός πανάκριβου πιάνου στο δημοτικό σχολείο των Οινοφύτων. Η απάντηση που έλαβε τότε από τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ήταν πως αν συνεχιστεί η δραστηριότητα των βιομηχάνων με τον τρόπο που γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια, στο τέλος δεν θα μείνουν παιδιά στο χωριό …για να παίζουν πιάνο…
9_4.jpg
Η έρευνα του HOT DOC και το χρονικό του Ασωπού
Η ιστορία του Ασωπού ξεκινάει από την περίοδο της Χούντας, όπου με νόμο του 1969 έδωσε στην βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων που δημιούργησε την άδεια να απορρίπτονται χημικά-τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών στον ποταμό Ασωπό.
Βεβαίως μέχρι και σήμερα ουδέποτε ελέγχθηκαν σοβαρά οι βιομηχανίες εάν τηρούν τον νόμο ή ουδέποτε μέχρι τώρα τους …επιβλήθηκε. Από την Ασωπία Βοιωτίας μέχρι και τον Ωρωπό εκτείνεται (από υδρολογικές έρευνες που έχουν γίνει) μία ενιαία υπόγεια λίμνη μεγέθους σχεδόν Ευβοϊκού Κόλπου, η όποια  από την ΕΤΒΑ τα τέλη ΄60 αρχές ΄70 είχε χαρακτηριστεί ως στρατηγικό απόθεμα πόσιμου νερού για την υδροδότηση της Αττικής.
Η περιοχή ολόκληρη από την Θήβα μέχρι και τον Ωρωπό βρίθει γεωτρήσεων και για υδροδότηση κατοικιών και για υδροδότηση βιομηχανιών αλλά και για άρδευση των καλλιεργειών. Τραγική λεπτομέρεια: Το πλήθος των προϊόντων της περιοχής αφορούν καρότα, πατάτες και κρεμμύδια που ως βολβοί αποτελούν το πλέον επικίνδυνο προϊόν για απορροφητικότητα βαρέων μετάλλων και άρα εξασθενούς χρωμίου με κύριο προϊόν επικινδυνότητας και δυνατότητας σε απορροφητικότητα βαρέων μετάλλων το καρότο (στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις καλλιέργειες καρότου για την αποκάθαρση γαιών από βαρέα μέταλλα και στη συνέχεια απορρίπτουν το προϊόν), ενώ τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα προϊόντα αυτά που δέχονται τις τιμές βαρέων μετάλλων με τον τρόπο που τα δέχονται τα προϊόντα της περιοχής είναι αποκαρδιωτικά.
Ο ιερέας των Οινοφύτων πατήρ Γιάννης Οικονομίδης έχει κάνει μία μελέτη θνησιμότητας από τα αρχεία ταφής του χωριού του και σε συνδυασμό με μελέτη της παιδικής νοσηρότητας στην περιοχή αλλά και της μελέτης θνησιμότητας που τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού αποδεικνύεται η εκτίναξη κρουσμάτων καρκίνου και παιδικών ασθενειών που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση και γενεσιουργό αιτία με το εξασθενές χρώμιο και τα άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που έχουν τρεις τρόπους να διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα και να προκαλούν σοβαρούς και αμετάβλητους κυτταρικούς εκφυλισμούς. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της αναπνευστικής οδού, ο άλλος μέσω της πόσης και ο τρίτος με την επιδερμική επαφή κατά το πλύσιμο, άρα δεν υπάρχει τρόπος προφύλαξης από το κοινό παρά μόνο μέσω καθολικής και σοβαρής αντιμετώπισης του προβλήματος στη ρίζα του.
Το εξασθενές χρώμιο επιτίθεται κατευθείαν στο DNA του θύματος και ενσωματώνεται σε αυτό και δημιουργεί έναν νέο κρίκο εκφυλισμένων κυττάρων στην γενετική άλυσο που σαν άμεσο αποτέλεσμα έχει την πρόκληση τερατογενέσεων και καρκίνων με συνηθέστερες μορφές αυτές της λευχαιμίας, του καρκίνου στομάχου, ύπατος, παγκρέατος, πνεύμονα, νεφροπαθειών κλπ. που αποτελούν κατά τραγική «σύμπτωση» και τις κύριες αιτίες θανάτου στην ευρύτερη περιοχή.
Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια της εκτίναξης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή, οι θάνατοι από καρκίνο έχουν αυξηθεί κατά 500% και μάλιστα για μορφές καρκίνου που ενώ υπό κανονικές συνθήκες εμφανίζουν μία συχνότητα του ενός ανθρώπου κάθε 10.000, στην περιοχή να αντιστοιχεί στο απίστευτό 1-5!
2_5.png
Σύμφωνα με την μελέτη του Πατέρα Ιωάννη από τα αρχεία ταφής των Οινοφύτων προέκυψε μία αύξηση της τάξεως του 40% έως και το 2005, ενώ σύμφωνα με την μελέτη Λινού στους 474 θανάτους της δεκαετίας 1999-2009, πολύ πάνω από το 90% η αιτία θανάτου ήταν καρκίνος και μάλιστα σε μορφές καρκίνου που είχαν άμεση σχέση με το εξασθενές χρώμιο.
3_4.png
Στην περιοχή των Οινοφύτων που αποτελεί ίσως και την μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας μέχρι και τα όρια της Θήβας, εδράζονται περίπου1.000 βιομηχανίες με περίπου 100-150 από αυτές να είναι υπεύθυνες για το πρόβλημα και αφορά κατά προτεραιότητα και βαθμό τοξίνωσης του υδροφόρου ορίζοντα από βιομηχανίες εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του μετάλλου, χάλυβα, αλουμινίου κλπ. τις εταιρείες που παράγουν χρώματα, χρωστικές κλπ. και τα μεγάλα τυπογραφεία που χρησιμοποιούν μελάνια.
Μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις για το «toxic river» του Ασωπού, οι κάτοικοι των Ωρωπού και των Οινοφύτων στράφηκαν με όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου η οποία εξέτασε διεξοδικά τα στοιχεία και κατέληξε σε καταδίκη του ελληνικού δημοσίου ως προς την τακτική του γύρω από το ζήτημα του Ασωπού, διαβεβαίωσε πως το θέμα προχωράει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ ταυτόχρονα η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε την χώρα μας για παραβάσεις σε βάρος του στοιχειώδους δικαιώματος των πολιτών της στην …υγεία το 2013. Μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η συμμόρφωση της χώρας μας...
Πλέον, οι κάτοικοι των Οινοφύτων συνδέθηκαν με το δίκτυο το Μόρνου για πόσιμο νερό και του Ωρωπού με την γεώτρηση της Μαυροσουβάλας, ωστόσο η ρύπανση που δέχονται από τους υπόλοιπους παράγοντες παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν και μία περίεργη συμπεριφορά από την ΕΥΔΑΠ που αφήνει να ρέουν τόνοι καθαρού νερού στον Ασωπό, σε μία λογική αραίωσης της ρύπανσης που έχει υποστεί ο ποταμός και άρα των τιμών που εμφανίζει, όταν αυτό το νερό θα μπορούσε να παρέχεται για παράδειγμα στις καλλιέργειες αντί να …ξεπλένει τις αμαρτίες των βιομηχάνων.
11.png
200.000 κάτοικοι έναντι 15 Βιομηχάνων και όμως ο αγώνας άνισος
Με δεδομένη την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου και άλλων επικίνδυνων για την υγεία βαρέων μετάλλων στα ύδατα της περιοχής και την ανεξέλεγκτη και ασταμάτητη τοξίνωση και ρύπανση των υδάτων από τις βιομηχανίες της περιοχής, η Ομοσπονδία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά το 2009 με αφορμή το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος του 2007, για να εξευρεθούν και να τιμωρηθούν όσοι βιομήχανοι είναι υπεύθυνοι για τη ρύπανση και τους θανάτους και τις αρρώστιες που αυτή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί.
Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε τον Οκτώβριο του 2012, ανεβλήθη επανειλημμένα, συνέχισε το 2013 και είναι προγραμματισμένα να εκδικαστεί εκ νέου στις 4 Ιουνίου 2014. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της καθυστέρησης …είναι η 19η φορά…
Το κατηγορητήριο περιελάμβανε 15 βιομήχανους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες: EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε., ALUMINCO A.E., I.C.R. ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΒΕΕ, ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ, ΓΑΛΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΒΕΕ, BERLING ABEE, VIOMETALE ΑΒΕΕ, ΕΛΒΑΛ Α.Ε., Μ.Ι. ΜΑΪΛΗΣ ΑΕΒΕ, ΒΑΦΙΚΗ Α.Ε., ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ, PROFILCO AE, ΜΑΣΤΕΡΣΟΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΕΑΒ) Α.Ε., BLK ΒΙΟΜ. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.
4_3.png
Το «μπέρδεμα» των αγωγών
Σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα του HOT DOC, στις αρχές του 2010 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι αποδεκατίστηκαν από την Πολιτεία και έφτασαν να είναι μόλις 20 για ολόκληρη την Επικράτεια,  προχώρησαν σε αιφνιδιαστικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους των αποβλήτων της ΕΑΒ. Η ΕΑΒ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει δύο αγωγούς επεξεργασίας αποβλήτων, ο ένας είναι βιομηχανικών αποβλήτων και ο άλλος λυμάτων του προσωπικού. Στην πρώτη περίπτωση τα απόβλητα διαχέονται σε μία στέρνα όπου με την παροχή νερού αραιώνονται σε μεγάλο βαθμό και όταν αυτή η δεξαμενή υπερχειλίζει, αδειάζει στον Ασωπό.
Όμως αυτή την φορά οι επιθεωρητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικό έλεγχο στον αγωγό μέσω του οποίου μεταφέρονταν τα «ανθρώπινα» λύματα και εκεί έκπληκτοι ανακάλυψαν πολύ υψηλές τιμές σε εξασθενές χρώμιο που σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα μπορούσαν να προέρχονταν από άνθρωπο παρά μόνο από βιομηχανική χρήση. Οι ειδικοί λοιπόν κατέληξαν σύντομα στο συμπέρασμα πως θέλοντας η επιχείρηση να δείξει λιγότερη χρήση νερού για βιομηχανικούς σκοπούς έριξε μέρος των αποβλήτων της στον αγωγό των ανθρωπίνων λυμάτων.
Οι δικαιολογίες της διοίκησης, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ήταν τόσο εξωφρενικές όσο και εξωπραγματικές αφού προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επικαλούμενοι λίγο ή πολύ ότι ο κάθε εργαζόμενος κατανάλωνε 500 λίτρα νερού ημερησίως! Αυτή ήταν η δικαιολογία για τον όγκο των υδάτων που έβγαιναν από τον αγωγό αυτό, γιατί σε ό,τι αφορά το εξασθενές χρώμιο ούτε λόγος…
Όπως και να έχει, οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ΕΑΒ μολύνει την περιοχή και παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν από το Υπουργείο Άμυνας επί του διδύμου Βενιζέλου-Μπεγλίτη προχώρησαν τελικά στην επιβολή προστίμου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του HOT DOC, το ΣτΕ κάλεσε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και για να αποφύγουν μία απόφαση «λουκέτου» της ΕΑΒ που θα καταδίκαζε την εθνική αμυντική βιομηχανία και θα εξέθετε σε σοβαρούς κινδύνους την Πολεμική Αεροπορία και άρα την εθνική ασφάλεια, συμφώνησαν να υποβάλουν μία έκθεση με μέτρα που έπρεπε να λάβει η ΕΑΒ και να της επιβληθεί πρόστιμο.
Τα μέτρα σε έναν βαθμό ελήφθησαν αλλά λόγω του ότι ουδείς είχε την πολιτική βούληση να επανελεγχθούν οι αγωγοί από τότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και για το εάν η βιομηχανία επιμένει να ρυπαίνει.
10_3.jpg
Ο «κρυφός» αγωγός και τα θαμμένο «μυστικό»  
Στα τέλη του 2010 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος προχώρησαν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στον Αγωγό ομβρίων Μαΐλη (ονομάζεται έτσι γιατί διέρχεται από το οικόπεδο Μαΐλη). Στην εκβολή του αγωγού στον ποταμό Ασωπό βρέθηκαν εξαιρετικά υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου. Αρχικά έγινε έρευνα στην Βιομηχανία Μαΐλη, όμως δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί η παρουσία του εξασθενούς χρωμίου, αφού η επιχείρηση χρησιμοποιούσε μόλυβδο και όχι χρώμιο.
Οι επιθεωρητές ακολούθησαν την διαδρομή του αγωγού και κατέληξαν στην PEPSICO όπου οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου εμφανίζονταν ακόμα πιο αυξημένες. Η παρουσία του συγκεκριμένου χημικού ευρήματος ωστόσο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα απόβλητα της εν λόγω βιομηχανίας αφού πρόκειται για βαρέα μέταλλα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας των επιθεωρητών, ανακάλυψαν έναν δεύτερο αγωγό και ακολουθώντας την πορεία του έφτασαν ουσιαστικά έξω από την περίφραξη της χαλυβουργικής ΕΛΒΑΛ. Τότε οι επιθεωρητές αποφάσισαν σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ να ανοίξουν γεωτρήσεις σε διπλανό σημείο με την βιομηχανία που συνόρευε με την εταιρεία ΑΡΜΟΣ, η οποία κατασκεύαζε τσιμεντοσωλήνες και η οποία, επίσης σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την παρουσία τόσο υψηλών τιμών εξασθενούς χρωμίου, που θα μπορούσε να προέρχεται μόνο από απόβλητα μεταλλευμάτων. Οι γεωτρήσεις στο σημείο εξήγαγαν εξωφρενικά και άνευ προηγουμένου ευρήματα της τάξεως των 5.500-6.000 μικρογραμμαρίων εξασθενούς χρωμίου το λίτρο.
12.png
Από εκεί και μετά ξεκίνησε ένας τεράστιος αγώνας των επιθεωρητών περιβάλλοντος οι οποίοι πλήρωναν από την τσέπη τους, τους ελέγχους αυτούς με εξαίρεση ένα ελάχιστο κονδύλι 1.200 ευρώ για το ΙΓΜΕ που συμμετείχε των ερευνών και με την βοήθεια της αντιπεριφέρειας Βοιωτίας. Σε κάποιες μετρήσεις που ακολούθησαν, εντός του γηπέδου της ΕΛΒΑΛ πλέον εμφανίστηκαν χαμηλές τιμές, κάνοντας έτσι τους ειδικούς να πιστεύουν ότι από την εταιρεία έριχναν νερό για να αραιώσουν τις υφιστάμενες τιμές.
Από την εταιρεία προσλήφθηκαν Γερμανοί ειδικοί όμως εκείνοι έβγαλαν χαμηλές  τιμές όπως και το ΙΓΜΕ, εντός τουλάχιστον του γηπέδου της ΕΛΒΑΛ, ωστόσο αμφισβητούσαν την διαδικασία που ακολούθησαν οι δεύτεροι.  Όταν ζητήθηκε από τους επιθεωρητές να εγκριθεί ένα κονδύλι της τάξης των 19.000 ευρώ για δοθεί στο ΙΓΜΕ για περαιτέρω ελέγχους και γεωτρήσεις περιμετρικά των εγκαταστάσεων της ΕΛΒΑΛ, ώστε να εντοπιστεί η εστία της ρύπανσης, η απάντηση δεν δόθηκε ποτέ και στο τέλος ήταν αρνητική με την δικαιολογία της κατάτμησης του έργου.
13.png
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του HOT DOC το έργο αυτό υπό κανονικές συνθήκες θα κοστολογούταν 400.000-500.000 ευρώ, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση το ΙΓΜΕ δέχτηκε να χρησιμοποιήσει ό,τι υλικά είχε στη διάθεση του και να χρησιμοποιηθεί ακόμα και γεωτρύπανο φίλου του φίλου και πάει λέγοντας για να πέσει το κόστος σε σημείο τέτοιο που θα μπορούσε το Κράτος να δεχθεί να χρηματοδοτήσει.
Σαν μάννα εξ ουρανού για τους επιθεωρητές περιβάλλοντος ήρθε πρόσφατα το πρόγραμμα «Life» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το οποίο είχε λάβει χρηματοδότηση. Οι περαιτέρω έλεγχοι στην περιοχή των Οινοφύτων και του Ασωπού και οι περαιτέρω γεωτρήσεις που χρειάζονταν, κατέστη δυνατόν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα αποτελέσματα για το συγκεκριμένο σημείο έγραψαν ιστορία, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας πραγματικότητας εντοπίστηκαν σε δύο γεωτρήσεις περιμετρικά της ΕΛΒΑΛ και με την ονομασία ΙΝΟ 5 και ΙΝΟ 6 πάνω από 10.000 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου το λίτρο τιμή χωρίς προηγούμενο με αμέσως επόμενη μία παλιότερη μέτρηση στην Ινδία…
Μεταξύ άλλων βρέθηκαν πολύ υψηλές τιμές και σε άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως Νικέλιο, Κάδμιο, Αντιμώνιο και οργανοχλωριομένες ενώσεις, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται ακόμα πιο επικίνδυνες και ύποπτες για πρόκληση καρκινογενέσεων.
Το πόρισμα του ΕΜΠ όπως και του ΙΓΜΕ ήταν καταπέλτης, ενώ εκτίμηση των ειδικών είναι πως στο σημείο για να εμφανίζονται τέτοιου μεγέθους τιμές πιθανόν είτε κοντά να βρίσκονται θαμμένα στερεά απόβλητα, είτε να υπάρχει αγωγός απευθείας από εγκαταστάσεις που αποβάλλονται υγρά βιομηχανικά, τοξικά απόβλητα, είτε να υφίσταται συνδυασμός και των δύο παραγόντων.
Από την πλευρά της ΕΛΒΑΛ, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο HOT DOC, πως πιθανότερο είναι να πρόκειται για θαμμένα στερεά απόβλητα κάπου κοντά, αρνούνται κατηγορηματικά όμως την πιθανότητα τα απόβλητα αυτά να είναι της εταιρείας, να είναι θαμμένα εντός του οικοπέδου τους και επισημαίνουν πως έχουν δαπανήσει 50 εκατ. ευρώ για το αγωγό τους που βγάζει υγρά απόβλητα στον Ασωπό ώστε να εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό την τοξικότητά τους και τα αντίστοιχα μέτρα τα έχουν πάρει για όλες τις μορφές αποβλήτων τους (αέρα, υγρά, στερεά). Επίσης, από την εταιρεία δηλώνουν συνεργάσιμοι και θορυβημένοι το ίδιο όπως και οι διπλανές εταιρείες και ανυπομονούν το ίδιο και εκείνοι να ανακαλυφθεί η εστία της ρύπανσης.
Όπως έχει αναφερθεί και στο τεύχος 54 του HOT DOC, δεν μένει λοιπόν παρά το Κράτος να βγάλει από την …αγωνία τους πάντες και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να ανακαλυφθεί τόσο η εστία της ρύπανσης όσο και ο ρυπαντής.
Οι εξελίξεις στο δικαστήριο ανοίγουν τον δρόμο της τελικής δικαίωσης των κατοίκων
Στο δικαστήριο ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αγορεύσεων και στις 9 Ιουλίου αναμένεται η τελική απόφαση. Ο εισαγγελέας πρότεινε να εξαιρεθεί ένας βιομήχανος από το κατηγορητήριο, λόγω του ότι έχει αποβιώσει και έτσι το κατηγορητήριο να μειωθεί στους 14 βιομήχανους και συν τοις άλλοις πρότεινε την απαλλαγή 10 εξ αυτών και την ενοχή 4 εξ αυτών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι βιομηχανίες ΕΛΒΑΛ, ΜΑΪΛΗΣ, ICR ΙΩΑΝΝΟΥ και ALOUMINCO.
Αν και βιομηχανίες όπως η ΕΑΒ, είναι μεταξύ εκείνων που προτάθηκε από τον εισαγγελέα να απαλλαγούν, τουλάχιστον φαίνεται πως ίσως για πρώτη φορά γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την δικαίωση των κατοίκων που αποδεκατίζονται από μία εγκληματική δραστηριότητα που τελείται στην ευρύτερη περιοχή επί σειρά ετών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του koutipandoras.gr αναμένεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες η γεωτρήσεις στις οποίες βρέθηκαν εξωφρενικά νούμερα εξασθενούς χρωμίου ανάμεσα στον περιβάλλοντα χώρο τριών βιομηχανιών της περιοχής να επαναληφθούν και να βρεθεί το κονδύλι που χρειάζεται για να γίνουν ανασκαφές που θα εντοπίσουν τυχόν θαμμένα τοξικά απόβλητα τα οποία ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
15.png
Η αντίδραση των κατοίκων
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά από 8 μήνες και 22 δικάσιμες ημέρες αποπερατώθηκε η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θήβας με 15 εργοστασιάρχες που κατηγορούνται από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και μετά από μηνυτήρια αναφορά της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, για επικίνδυνη ρύπανση με το άκρως τοξικό και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, των επιφανειακών υδάτων, του υδροφόρου ορίζοντα και του Ασωπού ποταμού, με τις γνωστές συνέπειες και στην υγεία των κατοίκων και στην οικονομία της περιοχής από Οινόφυτα μέχρι Ωρωπό. Η απόφαση ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, ότι θα εκδοθεί την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 στις 12 το μεσημέρι.
Αυτή η απόφαση, εάν έχει αξιολογηθεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θα ανοίξει επιτέλους τον δρόμο για την απορρύπανση του Ασωπού ποταμού, ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος που συνεχίζεται και υποθάλπεται από το έτος 1969!
Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία όλων και των μελών της Ομοσπονδίας και των κατοίκων στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Θήβας, όπου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκδοση της απόφασης. Η μεταφορά θα γίνει με πούλμαν της Ομοσπονδίας από τα γραφεία της, με αναχώρηση στις 10:30 το πρωί».

 
__._,_.___

Δεν υπάρχουν σχόλια: