Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Υπόθεση τιμής η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και η προσμονή των επιζώντων, η ιστορική συνείδηση της κοινωνίας, μας εμπνέουν, μας οδηγούν και μας υποχρεώνουν: η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων και η απαίτηση αποκατάστασης της ανείπωτης οδύνης, της βλάβης και της καταστροφής είναι υπόθεση τιμής για τους νεκρούς, ιστορικής ευθύνης για τους ζωντανούς και ηθικού χρέους προς τις επόμενες γενιές.
Είναι χρέος ιστορικό, αίτημα οικουμενικό».

Το παραπάνω ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την τελετή μνήμης για τους 218 σφαγιασθέντες-εκτελεσθέντες του Διστόμου, προσθέτοντας:

«Εβδομήντα χρόνια μετά, καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να θέτει φραγμούς στην εκτέλεση της ιστορικής απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που έχει καταστεί αμετάκλητη εδώ και 14 χρόνια. Η επίκληση των διεθνών σχέσεων της χώρας για τη μη εκτέλεση της απόφασης συνιστά πλήγμα στον νομικό πολιτισμό, στις πανανθρώπινες αξίες, στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και στο κεκτημένο και θεσμοθετημένο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο. Η μη υπογραφή για την εκτέλεση της απόφασης συνιστά, τελικά, παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας και υπονομεύει συνολικά την υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει με την υπογραφή του να θέσει τέρμα σε αυτήν την ονειδιστική αρνησιδικία, που η ελληνική πολιτεία επεφύλαξε στα θύματα και τις οικογένειές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: