Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ιστορικές στιγμές

Του Δημήτρη Αλεξάνδρου

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Την ώρα που γράφεται η ιστορία, δεν έχει συνείδηση του εαυτού της. Η ίδια η ιστορική στιγμή ή το ιστορικό γεγονός δε γνωρίζει, κατά κανόνα, τη σημασία και το μέγεθός του, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει. Αυτό συμβαίνει, όταν πρωταγωνιστής ή όπως λέμε ιστορικό υποκείμενο είναι ο λαός, που διαφεντεύοντας τη μοίρα του, εισέρχεται στο προσκήνιο, παίρνει στα χέρια του το τιμόνι και καθορίζει την ιστορική του πορεία. Γιατί όπως είπε ο Ουρουγουανός συγγραφέας-φιλόσοφος Εντουάρντο Γκαλεάνο «η Ιστορία δεν κοιμάται στα μουσεία, αλλά βαδίζει με τον κόσμο, τον ζωντανό κόσμο με σάρκα και οστά, ο οποίος τη γράφει βαδίζοντας». Στην αντίθετη περίπτωση αναλαμβάνουν να τη σχεδιάσουν, να την καθορίσουν και να την ελέγξουν εξουσίες κάθε είδους, δεξαμενές σκέψης (think tank), λέσχες, ινστιτούτα και μυστικές υπηρεσίες. Όλοι οι ανωτέρω παράγοντες σχεδιάζουν και διαμορφώνουν τις εξελίξεις, σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο, για πολλές δεκαετίες ορίζοντας το οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο, κατασκευάζοντας σε συνθήκες θερμοκηπίου ή δοκιμαστικού σωλήνα γεγονότα, πολιτικά και οικονομικά τζάκια από τα οποία προκύπτουν οι μελλοντικοί ηγέτες, πόσο μάλλον όταν υπάρχει και μια ισχυρή παράδοση οικογενειοκρατίας, όπως στη χώρα μας με τις τρεις φαμίλιες που τρέφουν ιερές αγελάδες.Έτσι εξηγείται και ο πανικός του ντόπιου κατεστημένου. Η εισβολή των μαζών στο ιστορικό προσκήνιο ενέχει γι αυτούς τον κίνδυνο να γίνει ο λαός πραγματικός ρυθμιστής της «μοίρας» του.

Γι αυτό οι στιγμές είναι ιστορικές. Γιατί, για πρώτη φορά, η Αριστερά χρειάζεται λίγα σκαλοπάτια για να ανέβει στη σκηνή , με το λαό πρωταγωνιστή και όλο το αξιακό και ιστορικό φορτίο που κουβαλάει. Όπως τους αγώνες για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και σοσιαλισμό.
Γι αυτό επίσης αυτές οι εκλογές είναι κομβικές. Γιατί κρίνεται το μέλλον και η προοπτική της χώρας μας και του λαού μας για πολλές δεκαετίες. Γι αυτό «αγριεμένα τα σκυλιά, γαυγίζουν τη φωνή τους», επιστρατεύοντας το κύριο όπλο κάθε εξουσίας αιώνες τώρα, που είναι ο φόβος. Ο φόβος και ο πανικός, οι απειλές και οι εκβιασμοί. Στηρίγματά τους είναι όλες οι light, δήθεν ανεξάρτητες, ακομμάτιστες κυβερνητικές όμως και πιστές στα μνημόνια υποψηφιότητες.
«Κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις». Αν δηλαδή, σ’αυτές τις εκλογές, αυτοί θα γράψουν την ιστορία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους ή ο λαός, αυτός ο ευλογημένος λαός, θα την κουβαλήσει ο ίδιος στις πλάτες του και θα την οδηγήσει μέσα από τα μονοπάτια, τους δρόμους, τις λεωφόρους που αυτός θα χαράξει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό
«Η Στερεά σε νέα τροχιά», του Βαγγέλη Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: