Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη με τον Τάκη Οικονόμου

Αναδημοσίευση από το Rednotebook 
Την συνέντευξη πήρε ο Κώστας Δαύλιας 
Από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ένας συνδικαλιστής, ο Τάκης  Οικονόμου, ξεκίνησε απεργία πείνας στο χώρο του σωματείου του, μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του Μυτιληναίου. Μιας εταιρείας που έγινε γνωστή από την κόκκινη λάσπη που έριξε στον Κορινθιακό κόλπο και, πρόσφατα, με τις φήμες περί χρέους στη ΔΕΗ, και την παρέμβαση τουΣτουρνάρα στη ΔΕΗ περί ευνοϊκήςρύθμισης.
Το σωματείο των εργαζομένων βρίσκεται σε διαβούλευση με την εργοδοσία προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα του μνημονίου για μειώσεις και όλα τα γνωστά συνεπακόλουθα. Σημειωτέον  ότι η πλειοψηφία του σωματείου ( ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ ) την προηγούμενη χρονιά είχε κατεβεί στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο. Επίσης, η επιχείρηση είχε προβεί σε εθελοντική έξοδο μέρους των εργαζόμενων, παρόλα αυτά έχει αθετήσει την πληρωμή αποζημιώσεων για να τους κρατά ομήρους, προκειμένου να είναι στις επερχόμενες συνελεύσεις και, εκβιαζόμενοι, να ψηφήσουν υπέρ της εργοδοσίας -  και γιατί όχι, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθούν και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, όπως κατήγγειλαν μέλη του σωματείου.

Ποιος ο λόγος που σε οδήγησε σε αυτή την ακραία μορφή αντίστασης;
-Κατ αρχή υπήρξε η συμβολή των μεγάλων επιχειρηματιών στη διαμόρφωση των μνημονίων υπέρ τους. Αύτη η πολιτική μας οδήγησε στην εξαθλίωση και ταυτόχρονα καταργεί στην ουσία τον ρόλο των συνδικαλιστών.
 -Απ ότι έχούμε μάθει ο αγώνας σου έχει ενώσει ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.
-Ναι, τοπικά με στηρίζει ο Βασίλης Ζιάρας από την παράταξη της ΕΣΑΚ, ο δημοτικός σύμβουλος Αράχοβας κ. Ζάκας, η γενική συνέλευση των ΚΤΕΛ Λειβαδιάς, το Εργατικό Κέντρο Λειβαδιάς, η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΚΚΕ, o ΣΥΡΙΖΑ Λειβαδιάς, και οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Λειβαδιάς. Επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Δέσποινα Σπανούδη, η οποία είναι και η μόνη που ήρθε στις εγκαταστάσεις αλουμινίου.


-Είχε προγραμματιστή μια κάλυψη από την ΝΕΤ που δεν έγινε ποτέ. Δόθηκε κάποια εξήγηση, εκτός από αυτή που μπορεί να καταλάβει ο καθένας;
-Ναι, είχε κανονιστεί, αλλά την προηγούμενη στις 10 το βράδυ με ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει.
-Μαθαίνουμε ότι ο Μυτιληναίος εκμεταλλεύεται χωρίς έξοδα τη γη και τον αέρα της περιοχής. Επίσης, ότι χρωστάει ένα μεγάλο ποσό στη ΔΕΗ.
-Η διεύθυνση εδώ μας λέει ότι, αντίθετα, του χρωστάει η ΔΕΗ. Τώρα, ως προς τα άλλα. Ο Μυτιληναίος εκμεταλλεύεται τον βωξίτη, χρησιμοποίησε το αποθεματικό της Αλουμίνιο Ελλάδας και έφτιαξε την ΣΗΦ, συμπαραγωγό ατμού και ενέργειας. Η γη ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, είναι απαλλοτριωμένη με σκοπό την παραγωγή αλουμινίου και οποιασδήποτε βοηθητικής εγκατάστασης για αυτό.
-Αν δεν κάνω λάθος, τις προηγούμενες χρονιές ο Μυτιληναίος είχε ρυπάνει τον Κορινθιακό με κόκκινη λάσπη. Είχε κάποια επίπτωση για αυτό;
-Αυτό γίνεται 50 χρονιά τώρα. Όμως με μια οδηγία της Ε.Ε. του 2011 απαγορεύτηκε. Έτσι έφτιαξε μια εγκατάσταση και τη ρίχνει πίσω, προς την περιοχή του Αγ. Αθανασίου.
-Βλέπουμε στη περίπτωση σας, ότι το ειδύλλιο του Σαμαρά και του Βενιζέλου επεκτάθηκε και στον συνδικαλιστικό τομέα, και έτσι κατεβήκαν παρέα οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ. Απέναντι στην εργοδοσία, ποια στάση κρατούν;
-Δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαπραγμάτευση. Όταν θα τελειώσουν θα μάθουμε.
-Είδαμε ότι κρατούν τις αποστάσεις τους  οι συνέταιροι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ. Όμως από το κυβερνητικό συγκρότημα λείπει η ΔΗΜΑΡ . Είδαμε ότι από το Αυτοδιοικητικό Κίνημα σας συμπαραστάθηκε εκπροσωπώντας το η Δέσποινα Σπανούδη. Όμως μέχρι πρόσφατα, μέχρι δηλαδή να διαφοροποιηθούν λόγω της μνημονικής πολιτικής, σε αυτό συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ. Σε σχέση με τον αγώνα σου εκφράστηκε κάποια συμπαράστασης από μέρους της;
-Απολύτως καμία.
-Από την περιφέρεια Στερεάς, που μάλλον έχει κλείσει τα μάτια σε όλες τις παρανομίες του Μυτιληναίου, υπήρξε κάποια ανταπόκριση;
-Όχι καμία. Εδώ δεν πήρε θέση ούτε ο περιφερειακός σύμβουλος που ήταν πρόεδρος του εργατικού κέντρου, γραμματέας του σωματείου μας και εργαζόμενος, βέβαια, στο Αλουμίνιο.
 -Εμείς Τάκη σε ευχαριστούμε για την συζήτηση και να επισημάνουμε ότι ο αγώνας σου είναι τεράστιος και αφορά πλέον όλη τη δοκιμαζομένη ελληνική κοινωνία. Καλό κουράγιο.                                                         

Σελίδα συμπαράστασης: http://www.facebook.com/ApergiaPeinas

Δεν υπάρχουν σχόλια: