Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Βγάζεις φλας δεξιά και στρίβεις ...δεξιά.

Γιάννης Ελαφρός
 Ο Κένεντι έλεγε ότι «τις εκλογές τις κερδίζεις από τα αριστερά και στη συνέχεια κυβερνάς από τα δεξιά». Οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με διαρκή δεξιά μετατόπιση και στη συνέχεια, μόλις αναλάβει την κυβέρνηση, θα κάνει …αριστερή στροφή και θα ανατρέψει θεούς και δαίμονες! Το πόσο παράλογη είναι αυτή η σκέψη δεν χρειάζεται να το αποδείξουμε για μια ακόμα φορά. Η προετοιμασία ενός μεγάλου και ξεδιάντροπου συμβιβασμού υποταγής, που θα ισοδυναμεί με ξεπούλημα της ελπίδας και της αριστερόστροφης τάσης της λαϊκής δυναμικής από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυστυχώς απροκάλυπτη, ειδικά από όποιον παρακολουθεί τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, για να μην μιλήσουμε για τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιώργο Σταθάκη κ.ά.
Ας δούμε μερικά από όσα είπε ο Α. Τσίπρας στην διακαναλική συνέντευξη την Τρίτη. Οι σχολιασμοί με μπλε:
‘’Την Κυριακή 17 του Ιούνη τελειώνει το πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να εγγυηθούμε μία σταθερή, ασφαλή και δίκαιη πορεία για τον λαό και τον τόπο μέσα στην Ευρωζώνη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας μας. 
Είμαστε η ήρεμη δύναμη.’’
Πάρτι της διαφθοράς, μέσα στην Ευρωζώνη, να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας, ήρεμη δύναμη. Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά από Αριστερά;
‘’Θεωρούμε λοιπόν ότι το Μνημόνιο ήδη είναι παρελθόν, θα μπει οριστικά στην ιστορία στις 17 του μήνα και η χώρα θα έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια διαφορετική πορεία από την πορεία της καταστροφής που μέχρι σήμερα ακολουθεί.’’
Παρελθόν το μνημόνιο, αλλά αυτή τη φορά ο Α. Τσίπρας απέφυγε να αναφέρει ότι ο πρώτος νόμος ή έστω μεταξύ των πρώτων θα είναι ο νόμος που καταργεί το μνημόνιο. Νομοθετική κατάργηση του μνημονίου δεν αναφέρθηκε, παρότι αναφέρθηκαν τα πέντε πρώτα νομοσχέδια που θα έφερνε μια κυβέρνηση με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ποια αναφέρθηκαν:
‘’Θα αντικαταστήσουμε τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών που δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη θεσμική αυτο-ασυλία πονηρών πολιτευτών και στα πρώτα σχέδια νόμου της νέας Κυβέρνησης, Κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά, αλλά κυβέρνησης όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων περιλαμβάνονται:
* Πρώτον, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,00 ευρώ για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461,5 ευρώ και η χορήγησή του για διπλάσιο χρόνο από τον σημερινό, δηλαδή για δυο χρόνια. Η επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
* Δεύτερον, η κατάργηση των ειδικών επιβαρύνσεων, των χαρατσιών για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απʼ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όλους όσοι ζουν στο όριο της φτώχειας.
* Τρίτον, η νέα Σεισάχθεια με την ολική ή μερική διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες ανάλογα με την σημερινή τους κατάσταση και με τη μείωση που έχει υποστεί το εισόδημά τους λόγω της κρίσης. Με την αντίστοιχη διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών τους. Με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες και τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη στα σημερινά τους επίπεδα. Με το πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης, πλειστηριασμού περιουσιακού στοιχείου για δυο χρόνια.
* Τέταρτον, η αναβάθμιση, η διεύρυνση των δικαιούχων και η σταθερή χρηματοδότηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
* Πέμπτον, η ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.’’
Θα προχωρήσει σε μονομερή κατάργηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Ιδού η διπλωματική απάντηση του Τσίπρα, που στην αρχή ανάβει φλας αριστερά για να στρίψει απότομα δεξιά και να κάνει σαφές τι εννοεί:
‘’Η Ελλάδα είναι ακόμα αυτόνομη Δημοκρατία, δεν έχει καταργηθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Και η Δημοκρατία σημαίνει ότι ο λαός εκλέγει τους αιρετούς του εκπροσώπους, οι οποίοι στο Εθνικό Κοινοβούλιο έχουν δυνατότητα να ψηφίζουν νόμους και να αντικαθιστούν νόμους. Και αυτό δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια, αλίμονο, εάν για να ψηφίσουμε νόμους θα έπρεπε να πάρουμε την άδεια του οποιουδήποτε εταίρου. Βεβαίως έχουμε δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις δεσμεύσεις αυτές δεν θα τις απεμπολήσουμε.’’
Άρα θα νομοθετήσουμε με βάση τις δεσμεύσεις; Τόσο ελεύθεροι είμαστε; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις;
‘’Δέσμευσή μας είναι να έχουμε στόχο τη δημοσιονομική εξισορρόπηση βεβαίως. Δέσμευσή μας είναι να έχουμε στόχο και χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των εταίρων σε αυτό, να έχουμε ένα χρέος το οποίο να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να θέτουμε τον λαό μας στον κίνδυνο της αδυναμίας επιβίωσης.’’
Άρα δεσμεύσεις είναι η δημοσιονομική εξισορρόπηση (βασικός νεοφιλελεύθερος στόχος και βασική πλευρά των μνημονίων) και ένα κούρεμα του χρέους για να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε (που συνήθως πάει μαζί με …μνημόνια). Ακούσατε τίποτα για μορατόριουμ (που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ), παύση πληρωμών, διαγραφή χρέους κλπ;
Και ξεκαθαρίζει:
‘’Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι το εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι ευθύνη της Εθνικής Αντιπροσωπείας και της νέας κυβέρνησης. Φυσικά μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης των γενικότερων δεσμεύσεων που προκύπτουν από τις συνθήκες. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της χώρας, όχι το Μνημόνιο της λιτότητας. Δεν είναι δέσμευση της χώρας ότι θα υποβοηθείται από τους εταίρους για να οδηγεί τον λαό στην αυτοκτονία και την κοινωνία στη διάλυση.’’
Σε ποιες άραγε συνθήκες αναφέρεται; Μήπως στη Συνθήκη για το Ευρώ; Για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα; Για όλες αυτές που έχουν μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη σε Τζουράσικ Παρκ των πολυεθνικών και των τραπεζών; Αυτό είναι το τίμημα της παραμονής στο ευρώ πάση θυσία; Βεβαίως δεν υπάρχει στόχος να ακυρωθεί η ελληνική έγκριση στις επάρατες αυτές συνθήκες, που πάρθηκε τον Φεβρουάριο 2012 από την βουλή με στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ.
Παρακάτω ερωτώμενος ξανά για το θέμα της κατάργησης του Μνημονίου, κι επειδή άφησε κενά στους δημοσιογράφους, απάντησε:
‘’Θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο με το εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Τι άλλο να πω επ’ αυτού; Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ξεκάθαρη η θέση μας και η στάση μας στο ζήτημα αυτό.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση στις 18 δεν θα έχουμε Μνημόνιο. Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα έχουμε Μνημόνιο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και το Μνημόνιο, ξέρετε, όπως στη ζωή έτσι και στην οικονομία και στην πολιτική, δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Ή έχεις Μνημόνιο ή δεν έχεις Μνημόνιο.’’
Πως, πότε και από ποια σκοπιά θα γίνει αυτή η αντικατάσταση του μνημονίου δεν αναφέρεται. Ενώ είναι ιδιαίτερα προβληματική η έννοια της αντικατάστασης, αφού μπορεί να κρατά τους στόχους και να αλλάζει τις μεθόδους.
Και βέβαια προετοιμάζει για διαπραγμάτευση, με μειωμένες προσδοκίες:
‘’Λοιπόν, εμείς θα επαναδιαπραγματευθούμε τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης προσδοκώντας το δικαιότερο δυνατό αποτέλεσμα. Όμως οφείλω να σας πω ότι είναι πολύ διαφορετικό να ξεκινάει κανείς τη διαπραγμάτευση από ένα επίπεδο όπως σήμερα πολύ χαμηλό, από ό,τι αν είχαμε τη δυνατότητα πριν από ένα χρόνο, πριν από το δεύτερο Μνημόνιο, να ήμασταν στα πράγματα και να διεκδικούσαμε με τη λαϊκή στήριξη μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το χρέος.
Θα πω ξανά αυτό που έχω πει πολλές φορές: δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού και πάμε να σώσουμε τη χώρα και τον λαό μην πέσει στον γκρεμό. Μας έχουν ρίξει μέσα στο γκρεμό και για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο τώρα θα πρέπει να αναρριχηθούμε σε κακοτράχαλες πλαγιές και μπορεί να ματώσουμε και τα πόδια μας από αυτή την αναρρίχηση.
Όμως θα σταματήσουμε να σκάβουμε τον λάκκο μας, να σκάβουμε προς τα κάτω λάκκο για να μπούμε μέσα. Ο λαός είναι ώριμος και γνωρίζει ότι θέλει χρόνο, θέλει επιμονή, θέλει υπομονή αυτή η πορεία προς την ανάσταση, την ανάταση, την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Εμείς είμαστε οι μόνοι που έχουμε σχέδιο και μπορούμε να το κάνουμε.’’
Γιατί όλα αυτά μου θυμίζουν όλα όσα έλεγαν οι αστικές κυβερνήσεις μετά από δικομματική εναλλαγή: καμένη γη, τα ταμεία είναι άδεια, είμαστε μέσα στον γκρεμό κλπ.
Και βεβαίως, η κυβέρνηση με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει πολύ χρόνο, υπομονή, ανοχή και στήριξη από το κίνημα και τον λαό.
Ο Α. Τσίπρας δεν βιάζεται, το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι μάλλον ναι!
‘’Άλλωστε εμείς δεν έχουμε καμιά βιάση ιδιαίτερη. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, σταθερές επιλογές, επαναλαμβάνω είμαστε μια ήρεμη δύναμη που ξέρει τι θέλει και τι θα κάνει.’’
Με περισσή αλαζονεία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μόνος του την πίστωση χρόνου…
‘’Σήμερα δεν χρειάζεται εμείς να διεκδικήσουμε πίστωση χρόνου, την έχουμε ούτως ή άλλως από έναν λαό ο οποίος μας δίνει την επιλογή του γιατί έχει φτάσει στο αμήν.’’
Τέλος, όταν ερωτάται για το εάν θα φορολογήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό από 250 εργαζόμενους και πάνω, δίνει μια πολύ αόριστη απάντηση, στην οποία ξεχωρίζει η ατάκα:
‘’Διότι εμείς στόχο έχουμε να επιβάλουμε τη φορολογική δικαιοσύνη και όχι να πλήξουμε την ανταγωνιστικότητα.’’
Αποδοχή λοιπόν και της βασικής νεοφιλελεύθερης θέσης για την ανταγωνιστικότητα…
Υ.Γ. Βεβαίως, αυτή η «αριστερή κυβέρνηση» δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις όχι μόνο με την ΕΕ και την ΟΝΕ, αλλά και με το ΝΑΤΟ!
‘’Εμείς έχουμε στρατηγική θέση, άποψη, επιδίωξη ότι στον πολυπολικό κόσμο της μεταψυχροπολεμικής εποχής δεν χρειάζονται στρατιωτικοί συνασπισμοί. Δεν αποτελεί όμως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα δική μας η αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ.’’
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: