Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς

1.Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
2. Τοποθέτηση στο περιφερειακό Συμβούλιο


Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν τη νέα σχολική χρονιά τα προβλήματα της Παιδείας. Η ίδια η ηγεσία του υπουργείου μίλησε δημόσια για τις ελλείψεις με τις οποίες ξεκινά η νέα χρονιά, καλώντας ουσιαστικά το λαό να αποδεχτεί τη λειτουργία της Παιδείας με... τα ψίχουλα που περισσεύουν από τα χρήματα που χαρίζονται ξεδιάντροπα στο μεγάλο κεφάλαιο.
Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με 2.000 λιγότερα σχολεία, λόγω των περσινών συγχωνεύσεων, με χιλιάδες κενά και λιγότερους εκπαιδευτικούς, λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Ανακοινώθηκαν 546 προσλήψεις ενώ ανέρχονται σε 6.000 οι συνταξιοδοτήσεις. Επιπλέον, το μακροχρόνιο καθεστώς των διορισμών με το «σταγονόμετρο», έχει συσσωρεύσει ήδη ανικανοποίητες ανάγκες για εκπαιδευτικούς.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μιλά για «εξορθολογισμό» του ανθρωπίνου δυναμικού και των πόρων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε «μπαλώματα» με υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα.
Τα βιβλία δεν θα είναι όλα έτοιμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων κομμένες αναγκάζοντας τους γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, Από πέρσι είχε ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και τη μεταφορά μαθητών, που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν από το πετσοκομμένο εισόδημά τους.
Το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν τα παιδιά των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Το υπουργείο μπορεί να επαναλαμβάνει ότι προχωρούν οι αλλαγές στην εκπαίδευση, η οικοδόμηση του «νέου σχολείου» όμως στην πραγματικότητα είναι ένα σχολείο το οποίο στηρίζεται στη θέση ότι δεν μπορούν να έχουν όλα τα σχολεία το ίδιο πρόγραμμα σπουδών και όλα τα παιδιά την ίδια μόρφωση, υψώνοντας νέα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Στο περιεχόμενό του, στη λειτουργία του και τους στόχους του θα είναι έρμαιο της «αγοράς» - των αναγκών του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος. Ένα σχολείο που θα αναπαράγει την ημιμάθεια προβάλλοντας την «αλήθεια» του συστήματος, που θα αναζητά χορηγούς και «ευεργέτες» για να λειτουργήσει και θα φορτώνει τους νέους με δεξιότητες αντίστοιχες με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αντί για στέρεα γνώση.
Τα προβλήματα των συγχωνεύσεων, της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε προσωπικό, της μεταφοράς των μαθητών, καθώς και τα ζητήματα του περιεχομένου της εκπαίδευσης και της υποβάθμισης του ενιαίου, δημόσιου δωρεάν σχολείου για όλα τα παιδιά, το έχουμε φέρει επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δυστυχώς η στάση που κράτησε και κρατά η πλειοψηφία του επιβεβαιώνει ότι «βάζετε πλάτη» για να προχωρήσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Ζητάμε να πάρετε θέση και να μας απαντήσετε τι μέτρα θα πάρετε για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της Περιφέρειας, όχι σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., των επιχειρηματιών, της κ. Διαμαντοπούλου, αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, παιδαγωγικές, οικονομικές κ.λ.π.
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)

2.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε, έντονα, για το θεματολόγιο της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το καλοκαίρι, που σε λίγες μέρες γίνεται παρελθόν, ήταν γεμάτο από κυβερνητικά μέτρα και εξαγγελίες που έχουν σαφή αντιλαϊκό χαρακτήρα και στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων.

Στην κορυφή βρίσκονται τα φορομπηχτικά μέτρα, που αναμένεται να δυσκολέψουν σημαντικά την ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής.
Στην ίδια λογική, συνεχίζονται και εντείνονται οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων που λειτουργούν κάτω από δημόσιο έλεγχο.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης παιδείας, σε κλίμα ουσιαστικής συναίνεσης - μάλιστα - των δυνάμεων, που ζητούν από τον λαό θυσίες και υποταγή, χωρίς αντίκρισμα.
Οι αντιδραστικού χαρακτήρα συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που θα χειροτερέψουν παραπέρα την υγειονομική περίθαλψη του λαού.

Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται στο λαό το κλίμα και για νέα μέτρα, προφανώς χειρότερα, αφού η διεθνής συγκυρία είναι αρνητική για την χώρα μας και οι φιλικοί, κατά τα άλλα, δανειστές της δυσκολεύουν τις διαδικασίες των δανείων που θα χρυσοπληρώσουμε.
Επιχειρούν να βαθύνουν την εξάρτηση της Χώρας μας και ζητάνε ακόμα και μέτρα αποικιοκρατικού χαρακτήρα, με στόχο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία κα την εκμετάλλευση του λαού μας για πολλά χρόνια.

Σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και ορισμένους πολύ σημαντικούς δείκτες.
  • Η ανεργία στην περιοχή μας αυξήθηκε κατακόρυφα. Επίσημα, φτάνει στο 20,14% και ανεπίσημα ξεπερνάει το 25%, πλήττοντας κυρίως νέες ηλικίες και γυναίκες.
  • Εκατοντάδες μισό-δουλεύουν και κακοπληρώνονται χωρίς να μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Χωρίς ασφάλεια και προοπτική.
  • Οι απολύσεις έχουν αυξηθεί κατά 30%, σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο.
  • Εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ αρκετές εξετάζουν την δυνατότητα τους να επιβιώσουν, μεταθέτοντας την απόφαση για το Φθινόπωρο. Τα ανεξόφλητα γραμμάτια και οι επιταγές αυξήθηκαν κατά 204%, μέσα σε δύο χρόνια.
  • Χιλιάδες μικρό-μεσαίοι αγρότες ζουν με δανεικά και ετοιμάζονται να ζητήσουν νέα δάνεια για την καινούργια καλλιεργητική περίοδο.
  • Από μια πρόχειρη έρευνα, 1943 παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, σε κατοικίες, διεκόπησαν γιατί δεν εξοφλήθηκαν.
  • Άγνωστο είναι ακόμη πόσες οικογένειες δεν θα στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές, επειδή δεν τα βγάζουν πέρα, όταν πέρυσι, μόνο στα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας δεν έκαναν εγγραφή 249 επιτυχόντες.

Σε αυτές τις συνθήκες και με το σημερινό θεματολόγιο του, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποδείχνεται πως κινείται και λειτουργεί μακριά από τις ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα του λαού.

Πως συζητάει και αποφασίζει διευκολύνοντας τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Την καλλιέργεια αυταπατών.

Πως συμβάλλει αποφασιστικά στο να περάσει η δημαγωγία των κυβερνώντων με την διαχείριση θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, με νέα μορφή απασχόλησης που αξιοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και προσφέρει, αντί του αναγκαίου μισθού, βοήθημα. Με εταιρείες που θα πραγματοποιούν τις προσλήψεις.

Πως συμβάλλει ουσιαστικά στο να περάσουν κοινωνικές υπηρεσίες που είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους στον λαό, που θα πρέπει να τις αγοράζει. Πως η τοπική και περιφερειακή διοίκηση αποδέχονται αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους που χρειάζεται η υλοποίηση τους. Τι γίνεται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ; Πως αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, χωρίς να φτάσουν μέχρι σήμερα οι αναγκαίες πιστώσεις ;

Κοιτάξτε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Έχουν την δική τους σημασία που κανένας δεν αρνείται…

Είναι, όμως, αυτά τα κύρια ;

Γιατί, πριν από αυτά, δεν συζητούνται η ανεργία, η άδικη φορολογία, τα προβλήματα της παιδείας, τα προβλήματα των αυτo-απασχολούμενων ;

Δεν κάνατε λάθος.
Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας παράλειψης η διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης και της στάσης σας.

Απλά σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ αποδείχνεται πως είσιε κομμάτι της ταξικής κεντρικής εξουσίας, που περίτεχνα την συμπληρώνεται και την κάνετε πιο αποτελεσματική στους στόχους της ενάντια στους εργαζόμενους. Στην υπεράσπιση του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.

Γι΄αυτό σας καταγγέλλουμε και ζητάμε να συζητηθούν άμεσα και συγκεκριμένα τα σημαντικά ζητήματα που αναφέρουμε :
  • Ανεργία.
  • Άδικη φορολογία.
  • Προβλήματα παιδείας.
  • Αυτοαπασχολούμενοι.
Ζητάμε να διαμορφωθεί εδώ και τώρα σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Δεν μας φοβίζει η συναίνεση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατικής Συμμαχίας στο ζήτημα του πλαισίου νόμου για την Ανώτατη εκπαίδευση.
Η επιχειρηματολογία μας και η ζωή θα την αποκαθηλώσουν.
Δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσει σαν προκάλυμμα για αντιλαϊκά σενάρια και αντεργατικά μέτρα.
Δεν θα εξαπατήσει, ούτε φυσικά θα αποκοιμίσει τον λαό.
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)




Δεν υπάρχουν σχόλια: