του Κώστα Κουρκούτη
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, μαζί με το επαχθές για την κοινωνία και αναποτελεσματικό μνημόνιο, ψηφίστηκε και από τη 1.1.2011 εφαρμόζεται, ο περίφημος νόμος για τον «Καλλικράτη», που για ορισμένους θα αναβάθμιζε τη τοπική αυτοδιοίκηση….
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά όλοι όσοι υποστήριζαν ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα από τα πολλά επαχθή μέτρα, εν προκειμένω στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν είναι μόνο που ο τραγελαφικός αυτός νόμος ακύρωσε την ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του κατ’ εξοχή λαϊκού θεσμού ριζωμένου στη συνείδηση του λαού μας, είναι και που για τη Κυβέρνηση του μνημονίου λειτουργεί ως πρότυπο και αντίστοιχους Καλλικράτιδες συναντάμε παντού, στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις εφορείες, τα τελωνεία κ.ο.κ.
Ζούμε μια περίοδο «Καλλικρατοποίησης» του Δημόσιου χώρου, με θύτες τα αλλεπάλληλα μνημόνια και θύματα τις τοπικές κοινωνίες.
Ένα από τα θύματα είναι και η πόλη της Θήβας με την περιοχή της.
Αναγκαίες λοιπόν και επιβεβλημένες οι κινητοποιήσεις που αποφάσισαν ο Δήμος και οι φορείς της πόλης κατά της υποβάθμισης του Νοσοκομείου και της κατάργησης των υπηρεσιών που λειτουργούν στη πόλη.
Οι κινητοποιήσεις για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να στραφούν κατά του μνημονίου και κατά της επικείμενης υπερψήφισης του «μεσοπρόθεσμου». Αυτό σημαίνει ότι και οι βουλευτές του νομού να συμπαρασταθούν έμπρακτα καταψηφίζοντάς τα. Διαφορετικά εάν οι κινητοποιήσεις περιορίζονται σε αντιπαραθέσεις τοπικιστικού χαρακτήρα, αποδυναμώνουν τα αιτήματα και αποπροσανατολίζουν το περιεχόμενο των διεκδικήσεων.
Η Δημοτική Αρχή στη σημερινή συγκυρία γενικευμένης κρίσης, πρέπει να συστρατευθεί με το «κίνημα πολιτών» που αναπτύσσεται στις πλατείες των πόλεων, αλληλέγγυα στα αιτήματά του.
ΘΗΒΑ 21.06.2011 ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου