Η Αστραδενή υποδέχεται την Παρασκευή 17/11 τον Βαγγέλη Γερμανό!
Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα εφ’ όλης της ύλης οδοιπορικό στην προσωπική του δισκογραφία, από τα παλιά και αγαπημένα, στα σημερινά και ακόμη ανέκδοτα τραγούδια του, με σφήνες από τη μαθητεία του στο Ρεμπέτικο και αιχμές από τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα του rock, του blues, της jazz, του Latin και γενικότερα της μουσικής του καιρού μας.
Ο Βαγγέλης Γερμανός είναι ένας μαθηματικός του συναισθήματος. Στα τραγούδια του λύνει με ακρίβεια τις εξισώσεις και τους γρίφους που ταλαιπωρούν την ύπαρξη μας. Χωρίς να χάνει την πίστη του στον άνθρωπο και στην αλλαγή προς το καλύτερο, ζωγραφίζει με τελείως προσωπικό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα με εργαλεία του την απλότητα, την αμεσότητα και μοναδική περιγραφική δύναμη. Αντλεί επιρροές από τη μεγάλη πολιτισμική έκρηξη της δεκαετίας του 60. Γράφει στίχους, τους ντύνει μελωδικά και αρμονικά, παίζει κιθάρα και ερμηνεύει ο ίδιος τα τραγούδια του, μπλέκοντας δεξιοτεχνικά τα προσωπικά του πάθη με τα προβλήματα των καιρών, την άλωση των συνειδήσεων, την ξέφρενη ανάπτυξη της τεχνολογίας, την καταστροφή της φύσης, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.
Ο Βαγγέλης Γερμανός γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ξεκινά μαθήματα κιθάρας από 11 χρονών και στα γυμνασιακά του χρόνια συμμετέχει τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα σε ροκ σχήματα. Το επαγγελματικό του βάπτισμα γίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από τότε δείχνει τον προσωπικό του χαρακτήρα στη μουσική, ερμηνεύοντας μπαλάντες και blues, αλλά κυρίως τα πρώτα δικά του τραγούδια (μουσική και στίχους).
Το 1971 συνεχίζει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, ανοίγοντας τους ορίζοντες της καλλιτεχνικής του καριέρας στο Rodeo, το Κύτταρο και την Πλάκα με ατομικές παρουσιάσεις ή δίπλα σε καλλιτέχνες όπως η Μαρίζα Κωχ, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Τάσος Χαλκιάς, οι Poll, κ.α., δίνοντας το προσωπικό του στίγμα στην Ελληνική ροκ σκηνή.
Στο διάστημα 1975 – 1980 παίρνει το πτυχίο του, τελειώνει τη στρατιωτική του θητεία, διδάσκει μαθηματικά και ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας χωρίς να σταματήσει να γράφει τραγούδια.
Το 1981 αρχίζει την προσωπική του δισκογραφία με το δίσκο Τα Μπαράκια. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να δίνει συναυλίες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό (Στοκχόλμη, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη…) με το συγκρότημά του ή μετά από πρόσκληση για συνεργασία με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συναδέλφους.
Σημαντικότερες ελληνικές συμμετοχές:
1) 1971-1972 με τον Δ. Σαββόπουλο.
2) 1984 και 1989 με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.
3) 1999-2000 με την Αρλέτα.
Σημαντικότερες διεθνείς συμμετοχές:
1) 1982-1983 με τον Μάνο Χατζιδάκι ( Μουσικοί Αγώνες Κέρκυρας και Μουσικός Αύγουστος Κρήτης. )
2) 1994 με τον Bob Dylan.
3) 1998 με τον Εric Barton.
4) 2000 με την Susan Vega.
Η ιδιαιτερότητά του, σαν μουσική προσωπικότητα και το έργο του, είναι η αιτία που οι παραπάνω διεθνείς τραγουδοποιοί τον προσκαλούν να μοιραστεί μαζί τους τη σκηνή, ενώ συγχρόνως έχει ανοίξει το δρόμο για μια νέα φουρνιά Ελλήνων τραγουδοποιών. Σκεπτικιστής και επί της ουσίας, απομονώνεται και αναδημιουργεί το έργο του συγγράφοντας τις σκέψεις του γύρω από τη μουσική, τον άνθρωπο και την κοινωνία. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.
Ανήσυχος και πολυτάλαντος εμφανίζεται και στο χώρο της υποκριτικής πρωταγωνιστώντας στην ταινία ΒΑΡΙΕΤΕ του Νίκου Παναγιωτόπουλου και στην ταινία του Αντώνη Κόκκινου με τίτλο Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ.Το 1986 έγραψε τη μουσική για τις «ΝΕΦΕΛΕΣ» του Αριστοφάνη που ανέβασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Επίσης έχει πρωταγωνιστήσει σε τρία σίριαλ (ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ, ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΡΑΣΙ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ) και αρκετές τηλεταινίες. Παράλληλα, ζωγραφίζει έχοντας δημιουργήσει κι εκεί ένα προσωπικό ύφος με έντονα χρώματα και αφαίρεση που βασίζεται σε μαθηματικούς τύπους τους οποίους αναλύει με την γραμμή και τις ποσότητες των χρωμάτων. Το ζωγραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορα κέντρα τέχνης.
Ώριμος πλέον, επιστρέφει στις ρίζες του και στην μουσική των παιδικών του χρόνων, στην Καστέλα του Πειραιά, ενσωματώνοντας ενσυνείδητα στο έργο του ήχους ρεμπέτικους, αποσπάσματα γνωστών λαϊκών τραγουδιών και rhythm and blues. Χρωματίζει τα τραγούδια του με ροκ, λάτιν, φλαμέγκο και έθνικ αποχρώσεις, δίνοντας σε κάθε δίσκο του ξεχωριστό χαρακτήρα.
Έχει εκδώσει συνολικά 13 άλμπουμ με δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία:
1. ΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ 1981
2. ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΥΡΔΙΣΜΑ 1982
3. ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ 1984
4. ΧΑΔΙΑ ΚΑΙ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ 1985
5. ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 1986
6. ΕΡΩΤΟΛΟΓΑ 1988
7. ΓΙΟΥΠΙ – ΓΙΑ 1989
8. Ο ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΣ ΣΟΥ 1992
9. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1994
10. ΤΑ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΑ 1998
11. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2000
12. ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΝΗΣΙ 2005
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου