της Μαρία Μητσοπούλου
Μετά την ανακοίνωση των σχεδιαζόμενων αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το συμβολικό βήμα των Δελφών, η κυβέρνηση προχωράει με βήμα ταχύ στη διαμόρφωση πλαισίου «εθνικού διαλόγου», για άλλη μια φορά, ώστε ως τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωθεί και να προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι σαφές, ότι το κυβερνητικό επιτελείο μιλώντας για «διάλογο» εννοεί την επίτευξη όσο το δυνατόν ευρύτερων συναινέσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στη κοινωνία, αφού όσον αφορά τις πολιτικές δυνάμεις έχει λάβει το πράσινο φως, πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα πάρουν μέρος στη διακομματική για την παιδεία με αντικείμενο την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ επί το επιχειρηματικότερο.
Ενδεικτική η τοποθέτηση της υπουργού μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ: «Θεωρώ πολύ σημαντικό, για αυτό το μεγάλο εγχείρημα, ότι κόμματα από όλο το φάσμα της Βουλής συμμετέχουν, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά την πεποίθηση και τη θέληση του πολιτικού συστήματος ότι στην Παιδεία χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές, αλλά με μεγάλη συναίνεση».
Το πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης
Προς το παρόν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις κυρίως για τους όρους, με τους οποίους ξεκινάει αυτός ο διάλογος, δηλαδή μηδενίζοντας το παρελθόν κι έχοντας ως αφετηρία τις κατευθύνσεις των Παπανδρέου–Διαμαντοπούλου–Πανάρετου.
Άλλωστε, προηγήθηκε μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας, η συνολική απαξίωση και η υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου σε όλο το εύρος της τριαντάχρονης πορείας του κατά τη μεταπολίτευση. Μάλιστα για να κάνει τη διάκριση μεταξύ παλαιού και νέου πιο γλαφυρή, η υπουργός Παιδείας προχώρησε στη «μετονομασία» του δημόσιου Πανεπιστημίου, σε «πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης», αφήνοντας να λειτουργήσουν έτσι σε βάρος του όλοι οι αρνητικοί συνειρμοί που βαραίνουν την πολύπαθη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και το ίδιο αυτό το ΠΑΣΟΚ που σήμερα «αποκηρύσσει» τα πεπραγμένα του χρεώνοντας σε όλους τους άλλους, την κοινωνία και την αριστερά.
Ακόμα και η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία κατά τα λοιπά προσέρχεται στον διάλογο αφού μέχρι σήμερα η ηγεσία της κινείται σε φιλοκυβερνητική γραμμή, προσλαμβάνοντας τον εξ ορισμού ως «απροκατάληπτο» και «χωρίς προειλημμένες αποφάσεις», δε μπόρεσε να μη διαμαρτυρηθεί μπροστά στο μέγεθος της κυβερνητικής ιδεολογικής και πολιτικής επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο. «Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «για όσα απαξιωτικά, ισοπεδωτικά, συκοφαντικά και κακόγουστα αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό για τα ΑΕΙ», τα οποία «σήμερα διαθέτουν το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
Μάλιστα, υπήρξαν και αιχμές για το ρόλο των «σοφών» από το εξωτερικό καθώς η ΠΟΣΔΕΠ καλεί την ηγεσία του υπουργείου να μη δέχεται «αβασάνιστα τις όποιες υποδείξεις ανεύθυνων, φανερών ή μη, συμβούλων» καθώς «καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την συμμετοχή της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εφαρμογή της». Το κλίμα της δυσαρέσκειας των πανεπιστημιακών μεταφέρουν ακόμα και πρυτάνεις που εκλέχθηκαν με «πράσινα» ψηφοδέλτια. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών μετά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής που επρόκειτο να γίνει χθες, ανοίγει όπως λέει τη σχετική συζήτηση μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα τοποθετηθούν επίσημα μετά την Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο.
Εν κινδύνω πολλά τμήματα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από την πλευρά των ΤΕΙ, των οποίων οι πρόεδροι, αφού οι αλλαγές που προβλέπουν σημαντική περιστολή της χρηματοδότησης (έως 70%) ήδη θέτουν εν κινδύνω τη λειτουργία πολλών τμημάτων, ενώ εκφράζουν τη δυσφορία τους με την αναστολή της ίδρυσης νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς και για το πάγωμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Διαμαρτύρονται, επίσης, για την καθυστέρηση απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις σχολές που εκκρεμούν, κάτι το οποίο το εκλαμβάνουν ως υποβάθμιση ορισμένων ειδικοτήτων στην πράξη.
Στο μεταξύ, το θέμα της κατάργησης ή μη συμμετοχής των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, τα λεγόμενα Συμβούλια Διοίκησης, που θα λειτουργούν με μάνατζερ, προκαλεί και την αντίδραση της ΠΑΣΠ - ΑΕΙ, η οποία ανακηρύσσει το θέμα σε «αιτία πολέμου» και τηρεί επιφυλάξεις για τις αλλαγές, για τις οποίες θα τοποθετηθεί όταν έχει πλήρη γνώση των προωθούμενων αλλαγών.
* Η σύνθεση της επιτροπής σοφών η οποία «απαρτίζεται από Πρυτάνεις και Προέδρους μερικών από τα γνωστότερα Πανεπιστήμια του κόσμου στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία αλλά και πρώην υπουργούς παιδείας που υλοποίησαν επιτυχείς μεταρρυθμίσεις στην χώρα τους» έχει ως εξής: Συντονίστρια της επιτροπής θα είναι η Λίντα Κατέχη, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis και μέλη οι: David Naylor, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Toronto, Gavin Brown, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Gudmund Hernes, πρώην υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Νορβηγίας, πρώην υπουργός Υγείας και πρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών, James J. Duderstadt, επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Michigan, Jo Ritzen, πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, John Sexton, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Patrick Aebischer, πρόεδρος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λοζάνη και Lap-Chee Tsui, πρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Hong Kong.
απο Εποχή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου