Με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων πολιτών ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης που οργάνωσαν το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης και η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εναντίον του μνημονίου κυβέρνησης, ΔΝΤ και Ε.Ε. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις εργασίες της διάσκεψης στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου, ενώ περίπου 10.000 άλλοι τις παρακολούθησαν μέσω της ιστοσελίδας μας, που μετέδιδε ζωντανά τη διάσκεψη.
Το πρώτο τραπέζι της δεύτερης ημέρας είχε θέμα: Το επαχθές χρέος, μηχανισμός οικονομικής εκμετάλλευσης και εθνικής κηδεμονίας. Ο διάσημος Αργεντίνος οικονομολόγος Κλαούντιο Κατς, σύμβουλος των αριστερών κυβερνήσεων του Ούγκο Τσάβες, στη Βενεζουέλα και του Έβο Μοράλες, στη Βολιβία, αναφέρθηκε στην εμπειρία από την εξέγερση εναντίον των πολιτικών του ΔΝΤ και την στάση πληρωμών της Αργεντινής, τονίζοντας τις αναλογίες, αλλά και τις διαφορές στη δημοσιονομική κρίση της χώρας του και της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, πρότεινε τη συγκρότηση λέσχης υπερχρεωμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής και της περιφέρειας της Ε.Ε. για την από κοινού διεκδίκηση παραγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Ο οικονομολόγος Γιάννης Τόλιος, από τον Συνασπισμό, παρουσίασε τεκμηριωμένη ανάλυση της αδιέξοδης πολιτικής του μνημονίου αναφορικά με το χρέος, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν αποτρέπει τη χρεωκοπία της χώρας, αλλά την επιταχύνει. Την ίδια εκτίμηση συμμερίστηκε ο πανεπιστημιακός Θόδωρος Μαριόλης, η περιεκτική τοποθέτηση του οποίου άσκησε κριτική στη λογική της επιστροφής σε κλασικές Κεϋνσιανές λογικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, ο οποίος συνέδεσε το ζήτημα του χρέους με την ευρύτερη, συστημική κρίση του σύγχρονου καπιταλισμού και ανέδειξε τη στάση πληρωμών ως κομβικό ζήτημα μιας ευρύτερης αντικαπιταλιστικής στρατηγικής.
Στην τελική, πολιτική συζήτηση της διάσκεψης για την αριστερή διέξοδο στην καπιταλιστική κρίση διαβάστηκε μήνυμα του αρχαιολόγου, πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "βρισκόμαστε στην αρχή ενός αγώνα που δεν θα προσπαθήσει μόνον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την οικονομική και πολιτιστική κόλαση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση με τη βοήθεια της τρόικα τον οδηγεί, αλλά να πείσει όλους τους αριστερούς της χώρας μας και όχι μόνο, ότι αυτή είναι η μεγάλη ώρα. Η ώρα της ενωμένης δράσης. Η ώρα της πραγμάτωσης των μεγάλων, κοινών οραμάτων. Η ώρα της μεγάλης νίκης"!
Από την πλευρά του, ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής, εκ των ιδρυτικών μελών του Αριστερού Βήματος, υποστήριξε ότι η Αριστερά της εποχής μας οφείλει, προτού αποπειραθεί να απαντήσει στο λενινιστικό ερώτημα "τι να κάνουμε", να ξεκαθαρίσει "τι να μην κάνουμε"! Τόνισε ότι όλα τα ρεύματα του ιστορικού κομμουνισμού- ΚΚΕ, ευρωκομμουνισμός, μαοϊσμός κλπ- προσέρχονται σήμερα στο προσκήνιο με τη μερική δικαίωση, αλλά και με τη διάψευση θεμελιακών πεποιθήσεών τους- οι μεν για τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό, οι δε για την φενάκη της "Ευρώπης των λαών"¨, οι άλλοι για τον εκτρωματικό καπιταλισμό της Κίνας. "Παραμένω στον ιδεολογικό χώρο του ΚΚΕ, αλλά δεν είμαι δεδομένος για κανένα"¨, συμπλήρωσε, για να καταλήξει ότι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αριστερά είναι η "έξοδος"¨προς την κοινωνία και όχι η απόσυρση από την κοινωνία.
Δεν μπορεί να νοηθεί σοσιαλιστική λύση στο πλαίσιο του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το λαϊκό κίνημα οφείλει να αμφισβητήσει, να μην αναγνωρίσει το δημόσιο χρέος ως χρέος του ελληνικού λαού. Σχετικά, επικαλέσθηκε το έργο του Νίκου Μπελογιάννη και την ανάλυσή του για τις τρεις χρεωκοπίες του νεώτερου ελληνικού κράτους μέχρι την εποχή του. Επιπλέον, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έθιξε το πρόβλημα της αναγκαίας "πολιτιστικής επανάστασης¨ στους κόλπους της ελληνικής Αριστεράς και το δύσκολο πέρασμα από τον πολιτισμό των πολλών, μικρών "εγώ" στον πολιτισμό του "εμείς".
Στην αναγκαιότητα της κοινής δράσης, στο έδαφος μιας αντικαπιταλιστικής γραμμής αντιμετώπισης της κρίσης, εστίασε ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Ιδιαίτερα επέμεινε στην ανάγκη ρήξης και αποδέσμευσης από το ευρώ και την Ε.Ε. ως όρο για την υλοποίηση μιας ριζοσπαστικής, ανατρεπτικής πολιτικής. Ο εκδότης της εφημερίδας "Δρόμος" Ρούντι Ρινάλντι άσκησε πολεμική στην εκφοβιστική επίκληση της κρίσης από τις κυρίαρχες τάξεις και τόνισε το έλλειμμα της σύγχρονης Αριστεράς αναφορικά με την επεξεργασία και τη συλλογική συζήτηση ριζοσπαστικών θέσεων στο επίπεδο της πολιτικής θεωρίας και στρατηγικής. Τέλος, ο Παναγιώτης Σωτήρης (ΑΡ.ΑΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τόνισε ότι αυτό που διασπά και αποδυναμώνει, στην ιστορική διαδρομή της, την Αριστερά είναι η απουσία αντικαπιταλιστικής στρατηγικής στο ύψος των περιστάσεων, επέμεινε δε στους προγραμματικούς όρους μιας μετωπικής πολιτικής, πέραν του ρηχού "αντι- μνημονιακού" προσανατολισμού.
Εξ άλλου, εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η πρεμιέρα της διάσκεψης την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι παρακολούθησαν επί πέντε ώρες τις παρεμβάσεις ηγετικών στελεχών της ελληνικής Αριστεράς, ξένων προσκλεκλημένων, οικονομολόγων και πολιτικών επιστημόνων γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της καπιταλιστικής κρίσης, της πάλης εναντίον του μνημονίου, της απάντησης της Αριστεράς και του σύγχρονου εργατικού κινήματος.
Τις εργασίες της πρώτης ημέρας της διάσκεψης άνοιξε η ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος του Αριστερού Βήματος, Κάτια Γέρου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του πρώτου γραμματέα της πρεσβείας της Βενεζουέλας, Λουίς Ρομπέρτο Μεντόσα και της πρώτης γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας, Ελισαλέα Λόπες. Στη συνέχεια, τις θέσεις τους για τα ζητήματα που έθεσε στην ημερήσια διάταξη η διάσκεψη ανέπτυξαν ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Μπανιάς, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και ο Τάσος Κατιντσάρος, εκ μέρους του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη διάσκεψη είχε προσκληθεί και το ΚΚΕ.
Στο εισαγωγικό τραπέζι της διάσκεψης συντονιστής ήταν ο πανεπιστημιακός Αλέξανδρος Χρύσης. Ο φιλόσοφος Ευτύχης Μπιτσάκης τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της αριστερής θεωρίας και πράξης, υποστήριξε δε ότι η απάντηση της Αριστεράς στην αντιδραστική ολοκλήρωση της Ε.Ε. πρέπει να είναι οι Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου Στάθης Κουβελάκης αναρωτήθηκε ποιες βαθειές διαφορές νομιμοποιούν την τραγική πολυδιάσπαση της σημερινής Αριστεράς και έθεσε το περίγραμμα ενός αριστερού προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης. Ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιδραστική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και στις εμπειρίες από τη δράση της Αριστεράς στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα από διαχειριστικές λογικές ή άσφαιρες, ρητορικές καταγγελίες. Τέλος, ο καθηγητής του Παντείου Γιάγκος Ανδρεάδης αναφέρθηκε στις πολιτιστικές "φούσκες" της εποχής μας και τόνισε τον αντιδραστικό χαρακτήρα των επιχειρούμενων αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Το βασικό στρογγυλό τραπέζι της πρώτης ημέρας είχε θέμα: "Η κρίση της ευρωζώνης και η στάση της Αριστεράς". Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος έθεσε τα βασικά ερωτήματα στρατηγικής, έναντι της ευρωζώνης και της Ε.Ε. που προβληματίζουν και διχάζουν την Αριστερά και διερωτήθηκε αν μια στρατηγική "καλού ευρώ", με ανατροπή του υπάρχοντος Συμφώνου Σταθερότητας και της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε., είναι προσφορότερος δρόμος, ειδικά για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα. Ο Κώστας Βεργόπουλος ανέλυσε τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, στο έδαφος της πτώσης του ποσοστού κέρδους, την παταγώδη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης και τάχθηκε υπέρ της ανατροπής του Συμφώνου Σταθερότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Κώστας Λαπαβίτσας επέμεινε στη δομική πόλωση της ευρωζώνης μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας και απέκρουσε την καταστροφολογία για τις συνέπειες μιας πολιτικής εξόδου από την ευρωζώνη. Υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη τάχθηκαν επίσης ο Γάλλος οικονομολόγος και εκ των ιδρυτών του κινήματος ATTAC, Ζακ Νικονόφ, ο οποίος μετέφρερε στη διάσκεψη και τον παλμό του μεγάλου απεργιακού κινήματος στη χώρα του, όπως και ο διάσημος, μαρξιστής, Αιγύπτιος οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν, που έκλεισε τη συζήτηση, αναλύοντας την ιστορική πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να καταλήξει στην εκτίμηση ότι "η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι της Αριστεράς, σοσιαλιστική και δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει ποτέ, αλλά θα καταλήξει στην κατάρρευση".
Χαιρετιστήριο στη διεθνή διάσκεψη του Αριστερού Βήματος απηύθυνε ο "Συνασπισμός Αντίστασης" που συγκροτήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία εναντίον των μέτρων λιτότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και με πρωτοβουλία του ιστορικού ηγέτη της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπεν.
Οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης μεταδόηκαν ζωντανά από την ιστοσελίδα μας, μέσω του Press Project.
απο Αριστερό Βήμα Διαλόγου
1 σχόλιο:
Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ...το 21% των Ελλήνων!
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας το φαινόμενο της φτώχειας, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 21% των Ελλήνων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 25%.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας, το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Δικτύου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που συνεπάγεται ένα τέτοιο δεδομένο.
Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε έσχατο σημείο και συμπληρώνονται πληθυσμιακά από τα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειες και τα παιδιά τους.
Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου, όπου αντί το κράτος να παρέχει προστασία απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την ασθένεια, οι πολίτες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, που αποτελούν τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης. Μάλιστα στοιχεία που αφορούν το 2007 αναφέρουν ότι 450.000 παιδιά μέχρι 17 χρόνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
http://news247.gr/
Δημοσίευση σχολίου