απο Αυγή
Από το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης της εποχής Σημίτη, στο μετέπειτα πάρκο των 4.300 στρεμμάτων, μεγαλύτερο του... ασήμαντου Σέντραλ Παρκ των 3.500 στρεμμάτων της Νέας Υόρκης με κυβέρνηση Ν.Δ., στον καιρό που έχουμε πάθει overdose από την "πράσινη ανάπτυξη" ο πρωθυπουργός και η αυλή του φέρνουν τους εμίρηδες του Κατάρ να "επενδύσουν" τσιμέντο στην πρώην έκταση του αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Μια έκταση 5.300 στεμμάτων, που μαζί με την πρώην αμερικανική βάση ξεπερνάει τα 6.000, η οποία μελετάται από τον μοναδικό αρμόδιο Οργανισμό Αθήνας από το 1996 για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με λειτουργίες πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.
Εν έτει 2010 έχουν απομείνει ελεύθερα μόνον 1.700 στρέμματα. Η ολυμπιακή περιπέτεια άφησε πίσω της ρημαγμένες αθλητικές εγκαταστάσεις σε 2.000 στρέμματα, ενώ όλο αυτό το διάστημα ο χώρος του Ελληνικού σιγά-σιγά ροκανίστηκε από διάφορες εγκαταστάσεις (από αμαξοστάσια, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, έως σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων). Κάτι σαν σκουπιδοτενεκές χρήσεων που αριθμεί τριακόσια ογδόντα εννέα κτήρια, παλιά και νέα. Ό,τι απέμεινε το προσφέρει η κυβέρνηση στο Κατάρ.
Δεν ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ που μάθαμε τα νέα. Από την έκθεση της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η προαναγγελία μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το τεταρτοκοσμικής έμπνευσης νομοσχέδιο για το "fast track", μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου υπό τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη θα διεκπεραιώνει σε τρεις μήνες όλες τις αδειοδοτήσεις και θα προετοιμάζει τους διαγωνισμούς έως την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου.
Στο ενημερωτικό τετρασέλιδο σημείωμα στους δημοσιογράφους, το οποίο διένειμε ο υπουργός αρμόδιος και για τις επενδύσεις, επιχειρούσε να εξηγήσει τους κανόνες Μπανανίας που εισάγει. Σε άπταιστα... ελληνικά εξηγεί: "Το Fast track λειτουργεί ως εργαλείο επιτάχυνσης και διαφανοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης επενδύσεων, είτε αυτές προέρχονται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα (μια ιδιωτική επένδυση σε ιδιωτικό χώρο / ακίνητο, όπως μια ξενοδοχειακή / τουριστική μονάδα, μια βιομηχανία κ.λπ.) είτε αυτές προέρχονται μέσω συνεργασίας δημοσίου / ιδιωτικού τομέα (μία ιδιωτική επένδυση σε δημόσιο χώρο / ακίνητο, όπως το Ελληνικό, η ανάπτυξη τουριστικών / άλλων ακινήτων της ΚΕΔ, ΕΤΑ, ένα αεροδρόμιο, κ.λπ.)".
Και παρακάτω η... φωτογραφία Κατάρ: "Το fast track θα αξιολογηθεί από το σύνολο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Υποψήφιοι επενδυτές, είτε πρόκειται για κρατικούς επενδυτικούς οργανισμούς (sovereign funds) είτε για ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity / wealth funds) είτε για στρατηγικούς επενδυτές (strategic investors) πρόκειται να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου".
ΥΠΕΚΑ: Αποκλείεται η εκποίηση δημόσιας γης στο Ελληνικό
Τον Ιούνιο, όμως, η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, στο πρόγραμμα που παρουσίασε υπό τον τίτλο "Αθήνα Αττική 2014", με ξεχωριστό κεφάλαιο "Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού", επέμενε: "Προκειμένου να προσεγγιστεί με σοβαρότητα και σημερινούς όρους το μέλλον του χώρου, με όλες τις επιμέρους υποχρεώσεις και νέες προβλέψεις, θα προταθούν εναλλακτικές δυνατότητες ανάπλασής του. Προβλέπεται άμεσα η σταδιακή μετατροπή και διαμόρφωση περιοχών του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο, όπου αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης του Οργανισμού Αθήνας.
Θα πρόκειται για μεγάλο πάρκο ποιοτικού πρασίνου με εκτεταμένες δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, καινοτομίας και θα περιλαμβάνει περιοχή για την προσέλκυση επενδύσεων ειδικού χαρακτήρα, π.χ.: aquarium. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων που δεν απαιτούν την εκποίηση δημόσιας γης και θα καταστήσουν εφικτό το εγχείρημα της ανάπλασης, της κατασκευής, καθώς και της συντήρησης του πάρκου".
Προέβλεπε δε οριστικοποίηση της συνολικής πρότασης εντός του 2010. Προς τούτο, στο πρόγραμμα "Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Πραγματική Οικονομία", ως ενδεικτική αναπτυξιακή δράση επί συνόλου 18 για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον, σελίδα 27, πρώτη στον κατάλογο εμφανίζεται η "δράση" "δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού αξιολόγηση προτάσεων με 1,830 εκατ. ευρώ και την ένδειξη "δημόσια επένδυση".
Προφανώς... αγνοούσε τα σχέδια του εμίρη, τα οποία όμως γνώριζαν άλλοι συνάδελφοί της όπως και ο αδελφός του πρωθυπουργού, Νίκος, στα ταξίδια που είχαν προηγηθεί στο Κατάρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου