Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Eπέστρεψαν από το Ισραήλ οι πρώτοι 'Ελληνες ακτιβιστές

Με το Ισραήλ να έχει ανακοινώσει επίσημα 9 νεκρούς, αν και πληροφορίες του Τύπου έκαναν λόγο ακόμη και για 19 νεκρούς, μετά τη χθεσινή επέμβαση του ισραηλινού στρατού εναντίον του «Στολου της Ελευθερίας», που στόχο είχε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της περιοχής, τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό των συλληφθέντων και των τραυματιών, αλλά και στο πως η διεθνής κοινότητα θα απαντήσει στην αγριότητα που διέπραξε το Ισραήλ. Οι πρώτοι 6 Έλληνες ακτιβιστές έφτασαν σήμερα το πρωί στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις τους στο διεθνή αερολιμένα, οι ακτιβιστές που επέστρεψαν σήμερα από το Ισραήλ μετά την χθεσινή αιματηρή τους περιπέτεια στα ανοιχτά της Γάζας έκαναν λόγο για σκηνές εμπόλεμης κατάστασης και στρατιωτική επίθεση κατά άοπλων πολιτών. Κατήγγειλαν επίσης χρήση υπέρμετρης βίας και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές αρχές. Κατήγγειλαν επίσης ότι τόσο η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν, όσο και τα προσωπικά τους αντικείμενα κατασχέθηκαν.
Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία ενός εκ των απελαθέντων, ο οποίος όταν είπε σε Ισραηλινό αστυνομικό ότι η σύλληψή τους είναι παράνομη γιατί έγινε σε διεθνή ύδατα εκείνος του απάντησε ότι τα 80 μίλια ανοικτά της Γάζας όπου συνελήφθησαν, είναι «διεθνή ισραηλινά ύδατα».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, 16 Έλληνες αρνούνταν να υπογράψουν την απέλασή τους από το Ισραήλ, διαδικασία είχε συμφωνηθεί μεταξύ των μελών της αποστολής, προκειμένου όσοι μείνουν να υποβάλουν μηνύσεις κατά του Ισραήλ για την επέμβαση και όσοι επιστρέψουν να διοχετεύσουν την πληροφόρηση για το τι πραγματικά συνέβη. Ανάμεσα στους 34 Έλληνες ακτιβιστές που συμμετείχαν στην αποστολή είναι και η αρχισυντάκτρια του tvxs.gr Κατερίνα Κιτίδη.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, 480 άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα κρατούνται στο Ισραήλ και 48 πρόκειται να απελαθούν σήμερα. Οι 480 κρατούμενοι βρίσκονται στην φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι 48 έχουν οδηγηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν. Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Στο Ισραήλ θα μεταβούν σήμερα αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης για να επιδιώξουν τον επαναπατρισμό των σορών και των τραυματιών ακτιβιστών της νηοπομπής.
Στο μεταξύ, το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, καταδίκασαν την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ακτιβιστών του κινήματος για την απελευθέρωση της Γάζας, κάνοντας λόγο για «δολοφονική επίθεση».
Σημειώνεται, ότι το Ισραήλ ξεκαθάρισε σήμερα την πρόθεση του να εμποδίσει οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια να πλησιάσει τη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που δύο ακόμα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» κατευθύνονται προς τη Γάζα.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σκληρή ήταν η στάση της Τουρκίας, που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετράει τα περισσότερα θύματα, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση» κατηγορώντας το πως διέπραξε «ένα σοβαρό έγκλημα παραβλέποντας πλήρως όλες τις αξίες που έχουμε θεσπίσει από ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών».
Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνιελ Κάρμον, από τη μεριά του κατηγόρησε το διεθνή στολίσκο προς τη Γάζα πως είχε σκοπούς αλλότριους από τους ανθρωπιστικούς και ακολουθώντας τη γραμμή που από χθες ακολουθεί το Ισραήλ, επέρριψε τις ευθύνες του μακελειού στους ακτιβιστές κατηγορώντας τους ότι έβαλλαν με μαχαίρια, μπαστούνια και άλλα όπλα εναντίον των στρατιωτών, «οι οποίοι ανέβηκαν σε ένα πλοίο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους», όπως είπε. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ισχυρίστηκε επίσης ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», και υποστήριξε πως τα αγαθά και τα υλικά που προορίζονταν για τα παλαιστινιακά εδάφη θα προωθηθούν μέσα από τα επιτρεπόμενα μεθοριακά περάσματα.
«Σοκαρισμένος» από το περιστατικό δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ζήτησε ενδελεχή έρευνα έρευνα, ενώ την διεξαγωγή έρευνας ζήτησε χθες και η Ευρωπαική Ένωση. Ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το μεσανατολικό, Ρίτσαρντ Φαλκ ζήτησε από τη μεριά του κυρώσεις κατά του Ισραήλ
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς για να τους δώσει πληροφορίες για την επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα, υποστηρίζοντας πως η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στη νηοπομπή των έξι πλοίων σε διεθνή ύδατα, ήταν σύμφωνη προς το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου να ενημερωθεί το ταχύτερο δυνατόν για τα διατρέξαντα και εξέφρασε «τη βαθιά λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας
Στο μεταξύ, σε Βέλγιο, Γαλλία, Τουρκία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Αίγυπτο, Ιράν, Λίβανο χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την απροκάλυπτη αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά των ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας».
Από την άλλη μεριά, με τον τουρκικό λαό να νιώθει οργή απέναντι στο Ισραήλ για τη δολοφονία των Τούρκων ακτιβιστών από τον ισραηλινό στρατό, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αντίποινα στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλειά των Ισραηλινών που διαβιούν στη γειτονική μας χώρα

Απο TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: