Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Σκάνδαλο με νοθευμένα και αλλοιωμένα τρόφιμα στα χέρια των Αρχών

Διατροφικό σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων βρίσκεται στα χέρια του ΕΦΕΤ
Τέσσερις μεγάλες εταιρείες -τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- διακινούσαν στην αγορά μολυσμένα τρόφιμα και προϊόντα-«μαϊμού».
Σε μία περίπτωση η εταιρεία απασχολούσε τις Αρχές από το 2008. Τότε στις εγκαταστάσεις της βρέθηκαν δεκάδες τόνοι (ληγμένου) σουσαμιού από το Σουδάν με περιττώματα τρωκτικών και σκύλων.
Σημειώνεται ότι μεγάλες βιομηχανίες αρτοπαρασκευασμάτων προμηθεύονταν πρώτη ύλη από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Μετά τον πρώτο έλεγχο, η επιχείρηση σφραγίστηκε, ωστόσο, σε έλεγχο ρουτίνας (λίγους μήνες αργότερα) σε αρτοβιομηχανία της βορείου Ελλάδος εντοπίστηκαν σάκοι με το σουσάμι από τη «σφραγισμένη» εταιρεία.
Σε μια άλλη περίπτωση, γαλακτοβιομηχανία της Κεντρικής Ελλάδας έκανε και εξαγωγές, πουλώντας προϊόντα σε υψηλές τιμές ως δήθεν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδόν όλα τα προϊόντα της εν λόγω επιχείρησης ήταν νοθευμένα.
Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή για την επιβολή προστίμου.
«Η τήρηση της νομοθεσίας είναι απαρέγκλιτη» δήλωσε -μιλώντας στο Βήμα- η υπουργός, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΕΤ για καλύτερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους.
Μάλιστα, τη σκυτάλη για ορισμένες από τις υποθέσεις έχουν πάρει και οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ).

Πηγή: Το ΒΗΜΑ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: