Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον «ευρωπαϊσμό» της οδηγεί σε ένα εργατικό «Δεκέμβρη»

Παρουσιάζοντας σήμερα το βιβλίο της Αλκμήνης Ψιλοπούλου «Μινώκερος», στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ,ο Αλέκος Αλαβάνος ανάμεσα σε άλλα, είπε :
«Στο βιβλίο της Αλκμήνης Ψιλοπούλου «Μινώκερος» κεντρική θέση έχει η πόλη της, το Λαύριο, τα μεταλλεία, η Γαλλική Εταιρία Μεταλλείων, οι βαριές συνθήκες εργασίας, η ανεργία, η βίαιη καταστολή των εργατικών αγώνων. Είναι εντυπωσιακά τα γεγονότα του 1876. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία, Ρωσία παρεμβαίνουν ανοικτά ώστε ο σημαντικός αυτός πλουτοπαραγωγικός πλούτος της χώρας να μη περάσει σε ελληνικά χέρια. Κάτω από την απειλή για επέμβαση τριών γαλλικών πολεμικών πλοίων η ελληνική κυβέρνηση γονατίζει και αποδέχεται την ίδρυση της Campagnie Francaise des Mines du Lavrium που έγινε το αφεντικό του ανεκτίμητου ορυκτού πλούτου του Λαυρίου. Από τότε στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πάρα πολλά, αλλά ορισμένες καταστάσεις έχουν μείνει όπως ήταν αλλάζοντας μόνο μορφή.
Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε και σήμερα. Αντί για τις αντιμαχόμενες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις τότε, έχουμε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Κι αντί για τις γαλλικές κανονιοφόρους, έχουμε τις πιέσεις με τα ομόλογα, τα spread και την «επιτήρηση» της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε εντυπωσιασμένοι ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν βρίσκεται στην Αθήνα. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ότι τον πρωθυπουργό της Ελλάδας τον παριστάνουν ο Μπαρόζο, ο Τρισέ, ο Αλμούνια. Αυτοί αποφασίζουν και διατάσσουν.
Και η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα ενός ευρωπαϊσμού απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις των Βρυξελλών υποτάσσεται και οδηγεί την οικονομία σε βαριά ύφεση, τους εργαζομένους σε ανεργία, τους νέους σε ματαίωση, την κοινωνία σε φτώχεια. Ας μελετήσει η κυβέρνηση την ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Ας κατανοήσει έγκαιρα ότι η πολιτική του ευρωπαϊσμού και της υποταγής θα οδηγήσει ταχύτατα σε μια μεγάλη κοινωνική έκρηξη, σε ένα εργατικό «Δεκέμβρη» που θα αποτελέσει μήνυμα προς όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινούς αγώνες και για νέους συσχετισμούς στην Ευρώπη». Πηγή: ΕΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: