Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ η ΕΛ.ΑΣ. σκουπίΖΕΙ...

Μια αφορμή έψαχναν φαίνεται στο επιτελείο της αστυνομίας για να προχωρήσουν σε μαζικές προσαγωγές. Και όταν αυτή δόθηκε το έκαναν. Εγκλώβισαν και προσήγαγαν 290 άτομα -ανάμεσά τους εφήβους και ανηλίκους- μετά την ουσιαστική λήξη της πορείας για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, εμπλουτίζοντας τα αρχεία τους, συγκεντρώνοντας στοιχεία από δεκάδες άτομα που περικύκλωσαν στο Πεδίον του Αρεως.



Στην πορεία δεν σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Υπήρξαν μόνο κάποιες σποραδικές επιθέσεις με πέτρες σε βάρος των διμοιριών των ΜΑΤ από ομάδες διαδηλωτών, που συμμετείχαν στο πολυπληθές black block. Οι επιθέσεις στις διμοιρίες -η παρουσία των οποίων κάθε άλλο παρά διακριτική ήταν, από τις προσυγκεντρώσεις κιόλας- ξεκίνησαν από το ύψος του Χίλτον, όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ ανταπάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδας κρότου-λάμψης, συνεχίστηκαν στο ύψος της Μαβίλη και επαναλήφθηκαν στη διαδρομή λίγο πριν από το κτήμα Θων.

Μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο κι ενώ μεγάλος όγκος διαδηλωτών κατηφόριζε τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δημιουργήθηκε ένταση όταν διμοιρία των ΜΑΤ προσήγαγε νεαρή διαδηλώτρια ύστερα από λογομαχία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές που έσπευσαν να τους ζητήσουν τον λόγο της «σύλληψής» της δέχτηκαν επίθεση με κλομπιές και ασπιδιές από τους... προστάτες του πολίτη. Για πολλοστή φορά έγινε χρήση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης, η κοπέλα απελευθερώθηκε και οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν κατευθυνόμενοι άλλοι προς το γήπεδο του Παναθηναϊκού και άλλοι προς την Πανόρμου. 

Στο ύψος του Αρείου Πάγου ομάδα οκτώ δικυκλιστών της ομάδας «Δέλτα», που κινούνταν από το αντίθετο ρεύμα, δέχτηκαν επίθεση από διαδηλωτές, εγκατέλειψαν τα δίκυκλά τους και προσπάθησαν να φύγουν με τα πόδια. Διμοιρία των ΜΑΤ, που έτρεξε να τους βοηθήσει, τους γλίτωσε από τα χειρότερα και προσήγαγε δύο άτομα.

 Στο μεταξύ διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν και ακινητοποίησαν περισσότερους από 200 διαδηλωτές που είχαν φτάσει στο ύψος του Πεδίου του Αρεως, ανάμεσά τους ανηλίκους, εφήβους και τραυματίες. Για περισσότερη από μία ώρα η λεωφόρος Αλεξάνδρας είχε μετατραπεί σε δρόμο για... αστικές συγκοινωνίες, αφού οι κλούβες των ΜΑΤ, τα βαν και τα λεωφορεία μετέφεραν τους προσαχθέντες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και επέστρεφαν για να παραλάβουν τους υπόλοιπους προσαχθέντες συνοδεία δεκάδων μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ.

Μικροεπεισόδια γίνονταν την ίδια ώρα στα Εξάρχεια, όπου έπεσαν δακρυγόνα και στήθηκαν φλεγόμενα οδοφράγματα σε κάδους απορριμμάτων. Στην οδό Μπουμπουλίνας, αστυνομικοί της «Δέλτα» δέχτηκαν και πάλι επίθεση, με πέτρες και μολότοφ, από ομάδα περίπου 20 ατόμων. Ακολούθησαν 20 προσαγωγές από την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία και κάποιες συλλήψεις. 

Ο τελικός απολογισμός κάνει λόγο για 290 προσαγωγές και δέκα συλλήψεις. Δεκατέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν -ένας παρέμεινε για νοσηλεία- ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν.

 Οι προσαχθέντες αφήνονταν σταδιακά ελεύθεροι, ενώ όσον αφορά τις συλλήψεις ανακοινώθηκε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν στο Πεδίον του Αρεως, ένας πριν από την έναρξη της πορείας στην οδό Ακαδημίας, κατηγορούμενος ότι είχε στην κατοχή του ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό, μία κροτίδα, μάσκα και σπίρτα και ένας άνδρας στην οδό Γενναδίου επειδή κατείχε σιδηρογροθιά, σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά και ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία δήλωσε μέλος της «Χρυσής Αυγής». Και άλλα 6 άτομα στην Σπύρου Τρικούπη για διατάραξη οικιακής ειρήνης και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Δεκάδες συγγενείς και φίλοι των προσαχθέντων συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας για τις αθρόες και μαζικές συλλήψεις έκαναν πολιτευτές και βουλευτές του ΣΥΝ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: