Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Απ' το Φουτζιμόρι στον Παπανδρέου, ένα λαμπρό στέλεχος



Αριστερή φωτ: Η κα Έλενα Παναρίτη με τον ψυχοθεραπευτήν κ. Gurucharan Khalsa
Δεξιά: το πρώην (ή και νυν;) ειδωλό της.
Απ' το Μάνο και τον Ανδριανόπουλο στην Παναρίτη.
Διαβάζουμε σήμερα στο in.gr: για τέταρτη φορά, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη ο Αλ.Φουτζιμόρι, που διατέλεσε πρόεδρος του Περού τη δεκαετία 1990-2000.

Επιφανής σύμβουλός του και θαυμάστρια ήταν η κα Παναρίτη που φιγουράρει στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ποιά είναι και τί κάνει όμως η κα Παναρίτη;
Τα πιο ενδιαφέρονται στοιχεία της δουλειάς της είναι η συνεργασία της μέσω της γνωστής νεοφιλελεύθερης Παγκόσμιας Τράπεζας, με το καθεστώς Φουτζιμόρι στο Περού, αφού πρώτα εργάστηκε στη δεκαετία του ’80 με τα καθεστώτα των Φιλιππίνων, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας.
Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Περού. Το 1992 ο Φουτζιμόρι έκανε πραξικόπημα για να παραμείνει στην εξουσία. Εγκατάλειψε το 2000 το Περού και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης για μαζικές δολοφονίες, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση χρήματος και διαφθορά.
Την ίδια εποχή η κ. Παναρίτη εργαζόταν για «τη μεταρρύθμιση της αγοράς ακινήτων και τις στρατηγικές της ιδιωτικοποίησης».
Μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων της είναι ενδεικτικοί: «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική μεταρρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατίας» (1955).«Τίτλοι ιδιοκτησίας: Το θαύμα του Περού» (1999). «Στρατηγικές ιδιωτικοποίησης» με παράδειγμα, επίσης, το Περού.
Για την προσφορά της έτυχε μεγάλης αναγνώρισης και παρασήμων απ’ όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Φουτζιμόρι.
Δεν γνωρίζουμε πόσο συνέβαλε στο οικονομικό θαύμα του Περού, όπως γράφει η ίδια, πάντως το θαύμα, που χειροκροτήθηκε θερμότατα από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και όλους τους στυλοβάτες του συστήματος (Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ κ.τ.λ.), αποδείχθηκε τεράστιο σκάνδαλο που οδήγησε στην εξαθλίωση των εργαζομένων του Περού και τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας, που περίφημου «Fujishock».
Μέχρι την ανακήρυξή της ως υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ ήταν επικεφαλής της «Panel Group», εταιρείας real estate.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γ. Παπανδρέου θα βρει ισχυρές θεωρητικές βάσεις και πολιτικά εργαλεία για τις εναπομείνασες ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.
Ο ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άραγε το www.in.gr πώς και δεν έκανε αυτή τη σύνδεση;
Άμα ήταν η εν λόγω κυρία σε άλλο κόμμα τότε να βλέπατε!!!
Πάνω απ' όλα η αμεροληψία.

Ανώνυμος είπε...

Από τον πρόλογο του βιβλίου της που έγραψε ο Francis Fukuyama:
«A CFR and Traileral Commission member and part of the Project for a New American Century think tank. Fukuyama effectively skirted his lifelong neocon ties late in the Bush Administration, rebuking many of its policies as he endorsed Obama during the 2008 election cycle.
Trilateral Fukuyama is also the author of ‘The End of History and the Last Man‘ which, in essence, asserts that the U.S. domination over the world became so overwhelming at the end of the Cold War as to assert a permanent order over the world and to end the general struggle over ideologies, i.e. game over for anyone in opposition to the New World Order. Western democracy, Fukuyama argues, is the final form of human government».
Με τόσους τίτλους που έχει φαίνεται ότι ο ΓΑΠ ανακάλυψε το “διαμάντι” της οικονομίας σε θέματα “ακίνητης περιουσίας” και όχι μόνον.
Όμως διαβάστε το αρθρο της στην εφημεριδα guardian και ειδικότερα τα σχόλια των αναγνωστών που ακολουθούν και θα καταλάβετε τι σημαίνει η “από έδρας” οικονομική ανάλυση.
Επίσης και το αρθρο της στο reuters τις πρώτες 100 μέρες διοίκησης του Ομπάμα όπου θα ξαναδείτε το ίδιο έργο.
Φαίνεται ότι ,δυστυχώς, η νέα βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου γνωρίζει την οικονομική θεωρία μόνο στα “χαρτιά” και πέραν τούτου ου.
Βέβαια μπορείτε να σκεφτείτε και αλλά πράγματα για την τοποθέτηση της στο ελληνικό κοινοβούλιο όπως η σχέση με την παγκόσμια τράπεζα και την εταιρία Panel Group και τι ρόλο θα αναλάβει να παίξει σε περίπτωση διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ υπαρχούσης της κ. Κατσέλη ως υπεύθυνης του τομέα των οικονομικών;
Για τα παραπέρα ψάχτε μόνοι σας.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά πολιτευτή μην φτάνουν τέτοιες πληροφορίες στους ψηφοφόρους!
Μόνο κενά περιεχομένου και ακριβοπληρωμένα μηνύματα.