Είναι σαν «μια γιορτή για τον Μάνο», 15 χρόνια μετά τον θάνατό του και 30 από τις πρώτες ανωγειανές γιορτές.
«Οταν αδιάκοπα ζεις καθημερινά την αθλιότητα των Αθηνών, με την επίσημη αστική διάβρωσή της, τότες η άνοδος των Ανωγείων είναι περίπου άνοδος των Ηλυσίων Πεδίων. Κι όταν η Τέχνη η σοβαρή, η επίσημη και η ντελαλημένη, γίνεται Τέχνη για νεκρούς, για επιτήδειους κι εχθρούς, για σαρκοβόρους ατάλαντους, Τέχνη για συνδικάτα εγκλήματος, για αρρώστους και αναπήρους, τότες η Λύρα η Κρητική, με τις βαθιές της ρίζες, φαντάζει αθάνατη πηγή με άγιο νερό που ξεδιψάει τους αιώνες»
Έτσι ξεκίνησε ο Μάνος Χατζιδάκις την ομιλία του κηρύσσοντας την έναρξη των γιορτών στα Ανώγεια πριν από 30 χρόνια....
Σήμερα 14 Ιουλίου ξεκινούν οι γιορτές στα Ανώγεια της Κρήτης που κρατάνε μέχρι και την Κυριακή.
Την αναβίωση τους εμπνεύστηκαν ο Σπύρος Σακκάς, ο Θόδωρος Αντωνίου, ο Νίκος Κούνδουρος κι ο Γιώργος Μητρόπουλος. Ο τελευταίος ανέλαβε και τη διοργάνωση. Δική του και η επισήμανση που εξηγεί τον σκοπό της αναβίωσης:
«Οι παρεμβάσεις του Μάνου Χατζιδάκι στον πολιτισμό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που παραμένει λίγο-πολύ άγνωστο και σίγουρα υποφωτισμένο. Το βέβαιο είναι ότι έκτοτε δεν έχουμε ξαναδεί όμοιές τους, παρ' όλο που συχνά βλέπουμε αφιερώματα, αναβιώσεις και κάθε λογής τελετές σε χαλαρά ή ασφυκτικά κλεισμένους κύκλους. Το ενδιαφέρον των σημερινών νέων για το έργο του αλλά και το πρόσωπό του, ωστόσο, κάνει αυτού του είδους τη μουσειακή αντιμετώπιση να μυρίζει άγνοια, αν όχι προσβολή. Αυτά συζητούσαμε ένα βράδυ του Δεκέμβρη στο σπίτι του Σπύρου Σακκά, όπου βρεθήκαμε ο Νίκος Κούνδουρος, ο Θόδωρος Αντωνίου, ο οικοδεσπότης και ο γράφων. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να γίνει σήμερα μια Άνοδος των Ανωγείων, μια γιορτή για το Μάνο, και να ζητήσουμε και πάλι από την Τέχνη, όπως την εννοούσε ο Μάνος, να φέρει τα ζωντανά στοιχεία της Ελλάδας – αυτά που είχαν και έχουν ισχυρούς λόγους να μην υποταχθούν στη χρησιμοθηρία και το εμπόριο – για μια βδομάδα στον τόπο του τότε εγκλήματος, για να διαπράξουν από κοινού ένα καινούριο.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι αυτό που γινόταν τότε ήταν πιο κοντά στην έρευνα και την αναζήτηση παρά σε αυτό που λέμε σήμερα φεστιβάλ...».
Διαβάστε όλο το πρόγραμμα αναλυτικά: http://www.yafkarecords.gr/el/Anwgeia_2.html
1 σχόλιο:
Πολύ ωραίο, μπράβο....
Δημοσίευση σχολίου