Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση απο το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΗΒΑΣ
Σχετικά με την αξιολόγηση των δομών των Δήμων που ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών, το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας δηλώνει:

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετατρέπει σε κενή περιεχομένου την έννοια της αξιολόγησης – έννοια θεμελιώδη για τη λειτουργία κάθε διοικητικού οργανισμού. Ουσιαστική και αποτελεσματική αξιολόγηση σημαίνει όραμα, επιχειρησιακό σχεδιασμό, περιγραφή σαφών αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, στοχοθεσία και, τελικά, μέτρηση των αποτελεσμάτων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και δεδομένα.
Δυστυχώς, ο Υπουργός Εσωτερικών αντιλαμβάνεται την αξιολόγηση στην καλύτερη περίπτωση ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, στη χειρότερη ως μηχανισμό απαξίωσης των δημόσιων δομών και υλοποίησης των μνημονιακών στόχων για συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις. Κλείνει όμως τα μάτια στην πραγματικότητα που ο ίδιος και η κυβέρνησή του δημιούργησαν :
Δήμους πολιτικά απονευρωμένους και διοικητικά αποδιαρθρωμένους λόγω του περιεχομένου, αλλά και της μεθοδολογίας υλοποίησης του “Καλλικράτη”, δήμους στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, δήμους που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες των πολιτών – πολλώ δε μάλλον να διατυπώσουν όραμα για την περιοχή τους και να σχεδιάσουν επιχειρησιακά την πραγμάτωσή του.
Η προχειρότητα της διαδικασίας, η ανέφικτη προθεσμία, η ασάφεια των στόχων και των κριτηρίων, και κυρίως η απόλυτη αδιαφορία για την πολιτική υπόσταση των δήμων και το ρόλο των δημοκρατικά νομιμοποιημένων συμβουλίων τους, αλλά και η εθελοτυφλία απέναντι στις τεράστιες ευθύνες της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής για τη σημερινή κατάσταση των ΟΤΑ, αποδεικνύει τους πραγματικούς στόχους της αξιολόγησης που προωθεί το ΥΠΕΣ. Μια αξιολόγηση για το θεαθήναι, μια αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα, πέραν της επικοινωνιακής στήριξης των κυβερνητικών επιδιώξεων.
Ως ΑΡΚΘ τασσόμαστε με σαφήνεια υπέρ μιας ουσιαστικής και διάφανης αξιολόγησης, χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη των απολύσεων, που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων και αυτοδιοικητικών δομών και θα εντάσσεται στο πλαίσιο του δημοκρατικού επανασχεδιασμού της δημόσιας διοίκησης στη βάση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με βάση τις αρχές της διοικητικής επιστήμης και σε ανοιχτό διάλογο με τους εργαζομένους και όλους τους φορείς που μπορούν να εισφέρουν προτάσεις και τεχνογνωσία. Μια τέτοια αξιολόγηση θα έχει στην αφετηρία της την έμπρακτη – θεσμική, οικονομική και λειτουργική – στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών και την πραγματική αναβάθμιση του ρόλου τους, προς όφελος πρώτα απ' όλα των ίδιων των πολιτών.
ΘΗΒΑ 19/11/2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: