Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Οι θέσεις της Παράταξης Η Στερεά σε Νέα Τροχιά για τα θέματα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

   

7/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

             Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η δέκατη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, μία συνεδρίαση η οποία διήρκησε σχεδόν έξι ώρες, αφού στον κατάλογο των θεμάτων ημερησίας διάταξης της συμπολίτευσης και μόνο, βρίσκονταν 26 θέματα.
            Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Η Στερεά σε νέα τροχιά τοποθετήθηκαν τόσο επί των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, αλλά και έθεσαν στο σώμα με τη μορφή επίκαιρων ερωτήσεων, πολύ σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας.

            Η πρώτη τοποθέτηση ωστόσο, ήλθε από τον επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλη Αποστόλου, ως απάντηση στην πρόθεση του περιφερειάρχη να συστήσει άλλη μια επιτροπή συμβουλευτικού-γνωμοδοτικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων της περιφέρειας για διάφορα θέματα. Ο κ. Αποστόλου τόνισε  ότι η προσέγγιση να συστήνουμε συνεχώς όργανα γνωμοδοτικού χαρακτήρα χωρίς να διασφαλίζεται η ουσιαστική τους συμμετοχή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και χωρίς να προβλέπεται διαδικασία ψηφοφορίας, δε βρίσκει σύμφωνη την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. Τόνισε μάλιστα ότι βεβαίως πρέπει να υπάρχει αμφίδρομη σχέση τους συμβουλίου με την τοπική κοινωνία αλλά το κορυφαίο όργανο της περιφέρειας οφείλει να τοποθετείται πολιτικά και ουσιαστικά να μην αναλώνεται σε ανακοινώσεις χωρίς ουσιαστική  διαβούλευση και συνεννόηση.   
Στη συνέχεια οι σύμβουλοι της παράταξης έθεσαν υπόψη του σώματος τις επίκαιρες-προ ημερησίας διάταξης- ερωτήσεις τους.
Η πρώτη τοποθέτηση αφορούσε τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δράση τους στην περιοχή του Αλιβερίου, ένα πρόβλημα το οποίο έχει εξελιχθεί σε βραχνά για την τοπική κοινωνία εξαιτίας των φαινομένων παραβατικότητας, ανομίας, μόλυνσης της θαλάσσιας περιοχής και αυξημένης επιβάρυνσης σε ένα ήδη απαρχαιωμένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο.  Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής ο οποίος κατάγεται από το Αλιβέρι μετέφερε τα ψηφίσματα και τις τοποθετήσεις των τοπικών φορέων για το θέμα και κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να προβεί σε μια σειρά από παρεμβάσεις για να δείξει την αντίθεση του στη συγκεκριμένη κατάσταση έστω και αν η κεντρική διοίκηση με μία ανεξήγητη απόφαση, αφαίρεσε από τις περιφέρειες, τις αρμοδιότητες στο θέμα των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. 
Η επόμενη επίκαιρη ερώτηση της παράταξης ανέδειξε το τεράστιο ζήτημα των αιολικών πάρκων που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε μια σύντομη τοποθέτηση αναφέροντας την επιστολή της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με τα αιολικά πάρκα στην Καρυστία και τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων τους, τις οποίες θεωρεί διάτρητες. Πρόκειται για τεράστιο ζήτημα όπως τόνισε το οποίο αφορά και τις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας όπως την Ευρυτανία και ζήτησε να παρθεί πρωτοβουλία από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να συμφωνηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα υπάρχοντα πάρκα και να εξεταστούν οι όροι για την εγκατάσταση νέων.
 Η εισηγήτρια Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Τσολάκη επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας των συντακτών που αναφέρει σωρεία σημαντικών παραβάσεων, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης χωροταξικός σχεδιασμός με την περιοχή να είναι κορεσμένη από ανεμογεννήτριες. Ενδεικτικό αυτής της διαπίστωσης  αυτής συνέχισε η κα Τσολάκη είναι ότι από τις 427 ανεμογεννήτριες οι 328 βρίσκονται σε περιοχή natura και κάλεσε τον Περιφερειάρχη να αφουγκραστεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να ομονοήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο περί κορεσμού της Καρυστίας από τα αιολικά πάρκα και περί μη εγκατάστασης νέων στην Ευρυτανία όπως είχαν αποφασίσει οι συμμετέχουσες πολιτικές δυνάμεις στην προηγούμενη επιτροπή περιβάλλοντος.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα εκτός ημερησίας διάταξης που έφερε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν το θέμα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι  και η  τροποποίηση  απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ
Ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για ένα κατεπείγον θέμα στο οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να αντιταχθεί. Μίλησε για απόφαση που βρίσκεται απέναντι από τη βούληση των κατοίκων και των τοπικών φορέων, οι οποίοι έχουν αντισταθεί και προσφύγει επανειλημμένα για το θέμα καθώς και για μια απόφαση που προσβάλλει την περιφέρεια και τον θεσμό.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής μίλησε για πλήρη ανατροπή των περιβαλλοντικών όρων, για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την καύση RDF αλλά για μελέτες που αποδεικνύουν υψηλές τιμές βαρέων μετάλλων, εξασθενές χρώμιο, αιωρούμενα σωματίδια, μια πραγματική περιβαλλοντική βόμβα στην οποία μάλιστα προστέθηκε η άδεια για μεταφορά τεραστίων ποσοτήτων λυματολάσπης.  Η παράταξη Η Στερεά σε Νέα Τροχιά κατέθεσε σχέδιο απόφασης για το Περιφερειακό Συμβούλιο, θέτοντας ευθέως την  ερώτηση κατά πόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο επανεξετάζει την προηγούμενη θέση του ή όχι.

Στα θέματα της ημερησίας διάταξης-26 στον αριθμό- κεντρική θέση στη συζήτηση κατείχε το θέμα με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε για μια ζοφερή πραγματικότητα στο ΤΕΙ Στερεάς για την οποία υπεύθυνοι είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τον Πρόεδρο και το Δ.Σ μέχρι τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς αλλά και το Υπουργείο Παιδείας για την ωμή και άνευ προηγουμένου παρέμβαση του στο αυτοδιοίκητο ενός τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Τόνισε την ανάγκη άμεσης διενέργειας εκλογών, ζήτησε παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο εκλεγμένο συμβούλιο και έφερε όλους προ των ευθυνών τους προκειμένου να σωθεί το ΤΕΙ.  Τοποθέτηση έκανε και ο εισηγητής του θέματος κος Μιχελής, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κος Ακριώτης  ο οποίοι-μεταξύ άλλων-ανέπτυξαν τα προβλήματα που προέκυψαν μετά το σχέδιο Αθηνά, αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα ζητήματα οικονομικών ατασθαλιών και οικονομικού ελέγχου στο ΤΕΙ Χαλκίδας, στις ελλείψεις υποδομών και τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών σε προσωπικό, εκπαιδευτικούς αλλά και επιχειρήσεις της πόλης.
 Έπειτα από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα προκρίθηκε η λύση συνάντησης του Περιφερειάρχη και των επικεφαλής όλων των παρατάξεων με το προεδρείο του Δ.Σ του ΤΕΙ Στερεάς αλλά και με το Υπουργείο Παιδείας προκείμενου να βρεθεί, άμεση και βιώσιμη διέξοδο στα προβλήματα του ιδρύματος.
Στο πολύ σημαντικό θέμα γνωμοδότησης επί του σχεδίου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, η ελλιπής εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη σε συνδυασμό με ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών που συνόδευε τη συγκεκριμένη εισήγηση, οδήγησε την παράταξη μας να ζητήσει αναβολή συζήτησης του θέματος αυτού καθώς και αναβολή για τα ζητήματα του αναπτυξιακού προγράμματος αλλά και τη λειτουργία των αναπτυξιακών εταιρειών της περιφέρειας, ζητώντας να γίνει σε σύντομο χρόνο συζήτηση και εις βάθος ενημέρωση.
Στα υπόλοιπα θέματα κυριάρχησαν οι τροποποιήσεις συμβάσεων και η ανακατανομή κονδυλίων για διάφορα έργα στην περιφέρεια, τροποποιήσεις οι οποίες, σύμφωνα με τη συμπολίτευση, ήταν αναγκαίες για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων αυτών. Θέση της παράταξης μας όπως εκφράστηκε από τον εισηγητή κο Αγγελέτο είναι ότι όπου υπάρχουν αυξομειώσεις σε έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, μπορούμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε, δε μπορεί ωστόσο η παράταξη να ψηφίζει εντάξεις νέων έργων, αν δεν αποτελούν θέμα διαβούλευσης των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.           
               
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ιφιγένειας 8α, 34100 Χαλκίδα, Τηλ.: 22210 84863, Fax: 22210 22845
Βουλής 4, Τ.Κ. 10557  Αθήνα,  Τηλ: 210 3706263,  Fax: 210 3706063

Δεν υπάρχουν σχόλια: