Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τα «κόκκινα γάντια» ταρακούνησαν την Ευρωπαϊκή Αριστερά


Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου
Όταν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών αποφάσιζαν να βγουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία δεν είχαν φανταστεί ότι ένα χρόνο μετά θα γίνονταν ισότιμος συνομιλητής της Γκάμπι Τσίμερ και των Ισπανών Podemos.
Ωστόσο, οι 30 γυναίκες που ταξίδεψαν μέχρι το Στρασβούργο, ως εκπρόσωποι των 595 συναδέλφων τους, κατόρθωσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων αξιωματούχων πάνω τους και να γεμίσουν με τα κόκκινα γάντια τους τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ενδεικτικό της απήχησης που είχε η επίσκεψη των καθαριστριών στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ευρωομάδας της Αριστεράς ζούσε επί ένα διήμερο στον παλμό των Ελληνίδων.
Η δέσμευση της Τσίμερ
Τις απολυμένες καθαρίστριες υποδέχθηκε στο Στρασβούργο η πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ηγετικό στέλεχος του Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ.
Η Γερμανίδα επικεφαλής του GUE/NGL, μιλώντας αποκλειστικά στο enikos.gr, δεσμεύτηκε να κάνει αναφορά τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στην χώρα της για τον αγώνα των καθαριστριών προκειμένου «οι γυναίκες αυτές να πάρουν τη ζωή τους πίσω».
«Μάθαμε πολλά για το πόσο ριζικά έχει αλλάξει η ζωή των εργαζομένων από την πολιτική της τρόικας. Δεν είναι μόνο η απώλεια της δουλειάς, αυτό είναι η απώλεια της αξιοπρέπειας. Η πολιτική της λιτότητας που βαθαίνει την κοινωνική κρίση δεν είναι η λύση και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι καθαρίστριες», επισημαίνει η κ. Τσίμερ.
Νωρίτερα ομάδα Ευρωβουλευτών από την Ισπανία, την Ιταλία και την Γαλλία είχε συνάντηση με τις καθαρίστριες και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόβλημα τους. Ακολούθησαν οι συνομιλίες με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων ενώ αίσθηση προκάλεσε και η επίσκεψη των Ισπανών Podemos, που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή.
«Μιλήσαμε σε πολύ καλό κλίμα. Τους είπαμε το πρόβλημα μας και τους ζητήσαμε να το μεταφέρουν στις χώρες τους», λέει στο enikos.gr η Δήμητρα Μανώλη, που μίλησε ως εκπρόσωπος των καθαριστριών στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
 Οι καθαρίστριες της Ευρώπης και τα «μπράβο» του Τσέχου δημοσιογράφου
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα επεφύλασσε και μια έκπληξη για τις Ελληνίδες εργαζόμενες καθώς με δική της πρωτοβουλία οι καθαρίστριες ήρθαν σε επαφή με τις συναδέλφους τους που έχουν αναλάβει την καθαριότητα του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα εργάζονται για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας.
Η κορυφαία στιγμή του διημέρου ωστόσο ήταν η ομιλία των δύο καθαριστριών από το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία προκάλεσε αίσθηση τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας. Ο προεδρεύων της συνεδρίασης δήλωσε πως είναι μαζί τους ενώ οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι περικύκλωσαν τις 30 γυναίκες θέλοντας να μάθουν για το «κίνημα» των κόκκινων γαντιών.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ένας Τσέχος ανταποκριτής πλησίασε τις καθαρίστριες και αφού ενημερώθηκε για το ζήτημα τους με την βοήθεια διερμηνέα εξέφρασε την ικανοποίησή του από την παρουσία «ανθρώπων της εργασίας και του μόχθου» στην Ευρωβουλή.
«Ζητήσαμε την στήριξη των βουλευτών ώστε να μάθει όλη η Ευρώπη τι γίνεται στην Ελλάδα. Όχι μόνο με εμάς αλλά με όλους. Και τα παιδιά μας είναι άνεργα», τονίζει στο enikos.gr η Δήμητρα Μανώλη.
Εμφανώς ικανοποιημένη από τις επαφές στο Στρασβούργο ήταν και η Σοφία Σακοράφα η οποία από τους διαδρόμους της Ευρωβουλής έκανε λόγο για μια κίνηση που θα λειτουργήσει αντανακλαστικά και σε άλλες χώρες.
«Οι γυναίκες αυτές μίλησαν πιο πολιτικά και από τους πολιτικούς. Ο στόχος της διεθνοποίησης του προβλήματος μέσω τέτοιων γεγονότων επετεύχθη», δηλώνει στο enikos.gr η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια ομολογεί πως πήρε ένα μάθημα για το πώς πρέπει να ασκείται η πολιτική, «δίπλα στους εργαζόμενους και όχι αφ΄υψηλού». Το έκανε και πράξη όταν φόρεσε το κόκκινο γάντι και σήκωσε το πανό των καθαριστριών μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: