Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Προσοχή, προσοχή! Κυκλοφορούν ανάμεσά μας δύο Πρετεντέρηδες!

Αρθρογράφος: 
Γιώργος Ανανδρανιστάκης


Και όμως, υπάρχουν δύο Πρετεντέρηδες, το αποκάλυψε η ΑΥΓΗ στο φύλλο της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου 2014. Ο ένας Πρετεντέρης έδρασε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, ίσως και λίγο αργότερα, μετά εξαφανίσθηκε και τη θέση του πήρε ένας άλλος Πρετεντέρης, ο οποίος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος μέχρι σήμερα. Ο νέος Πρετεντέρης έχει την ίδια εμφάνιση και το ίδιο στυλ γραφής με τον παλαιό Πρετεντέρη, οι απόψεις τους όμως είναι εντελώς διαφορετικές και τούτο αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστούς ανθρώπους.
Στις 17/1/2009 ο παλαιός Ιωάννης Πρετεντέρης έγραφε στη ΒΗΜΑ τα κάτωθι: «Εξ όσων γνωρίζω, πουθενά στο Σύνταγμα δεν γράφει ότι το ΠΑΣΟΚ υποχρεούται να ξαναψηφίσει τον Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακόμη χειρότερα, το Σύνταγμα ουδόλως απαγορεύει σε ένα κόμμα να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές. Το αντίθετο. Το Σύνταγμα συνδέει ευθέως την προεδρική εκλογή με τις βουλευτικές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν βλέπει κανένα ατόπημα, αν τις συνδέσει και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί τα λέω αυτά; Διότι αδυνατώ να αντιληφθώ το θεσμικό ατόπημα που (σύμφωνα με τη ΝΔ) θα διαπράξει το ΠΑΣΟΚ οδηγώντας σε αδιέξοδο την προεδρική εκλογή».
Πέντε χρόνια αργότερα, την 1/9/2014, ο νέος Πρετεντέρης έγραφε στα ΝΕΑ τα κάτωθι: «
»Η επιστροφή από τις διακοπές συνοδεύεται από ένα εξαιρετικά απλό ερώτημα: Ποιον συμφέρει να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να γίνουν εκλογές;. Η απάντηση είναι εξίσου απλή: κανέναν. Εκτός ίσως από κάποιους ανεγκέφαλους ή τυχοδιώκτες. Μια εκβιαστική προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει τη χώρα σε βαθύτατο διχασμό, ο οποίος δεν θα γεφυρωθεί το βράδυ των εκλογών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Υπενθυμίζω ότι το 2009 η ανερμάτιστη επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή οδήγησε μεν σε εκλογές, αλλά τον άφησε χωρίς συμμάχους και χωρίς στοιχειώδη συναίνεση τη στιγμή του Μνημονίου- τη συνέχεια την ξέρουμε… Όταν κατουράς στη θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι, έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης». Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις. Λογικό.
Μην ανησυχείτε, δεν έχουμε μπροστά μας κάποια τραγική υπόθεση σαν αυτή που περιγράφει ο Σαραμάγκου στο περίφημό βιβλίο του «Ο άνθρωπος αντίγραφο». Εκεί ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει κάποιον που είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον και μετά από πολλές περιπέτειες τον σκοτώνει, διότι δεν μπορεί να συνυπάρχει με το αντίγραφό του. Εδώ δεν έχουμε φόνους και τα τοιαύτα. Ο παλαιός Πρετεντέρης ζει και βασιλεύει, κρύβεται ενδεχομένως σε κάποιο ερημονήσι και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει και να αρχίσει να γράφει τα αντίθετα από εκείνα που γράφει ο σημερινός Πρετεντέρης.
Είναι θέμα χρόνου. Και χρήματος.
Πηγή: Αυγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: