Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ζητούν εκεχειρία, ενώ η Γάζα μετράει δεκάδες νεκρούς

                                                 ROBERTO SCHMIDT / AFP  
Σήμερα στο Κάιρο νέες συνομιλίες;

Οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία μακράς διάρκειας στη Λωρίδα της Γάζας, πιθανόν να επαναληφθούν σήμερα στο Κάιρο, όπως δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας. Όμως το Ισραήλ δεν προσέρχεται στις συνομιλίες και η Χαμάς έχει δηλώσει πως χωρίς την παρουσία της Ισραηλινής αντιπροσωπείας, δεν συζητά. Κάτι το οποίο δυσκολεύει το αίτημα των ευρωπαίων για εκεχειρία διαρκείας, το οποίο εξέφρασαν σε κοινή δηλωσή τους Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία. Οκτώ νεκροί άμαχοι στη Γάζα.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις εάν δεν σταματήσει η ρίψη ρουκετών. «Η αιγυπτιακή πρόταση έχει δύο διαδοχικές φάσεις: εν πρώτοις, μια κατάπαυση του πυρός άνευ όρων και ακολούθως, εάν αυτή τηρηθεί, τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Κάιρο», είπε και πρόσθεσε: «Η πρώτη φάση δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη». Από την επανάληψη των εχθροπραξιών, το πρωί της Παρασκευής, Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν προχωρήσει στη ρίψη δεκάδων ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, το οποίο έπληξε περίπου 100 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα περίπου 50 ισραηλινά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν 49 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για 23 εκτοξεύσεις ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.  Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας έκαναν λόγο για οκτώ νεκρούς στο κεντρικό και το νότιο τμήμα του θύλακα. Συνολικά 13 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός.

Νέα εκεχειρία στη Γάζα ζητούν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία
MOHAMMED ABED / AFP
MOHAMMED ABED / AFP

Κάλεσμα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να κηρύξουν μία νέα εκεχειρία απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία με μια κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την επανάληψη των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας. Καλούμε τις δύο πλευρές να κηρύξουν εκ νέου άμεσα μια εκεχειρία», αναφέρουν ο Λοράν Φαμπιούς της Γαλλίας, ο Φίλιπ Χάμοντ της Βρετανίας και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ της Γερμανίας.
«Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται από την Αίγυπτο ως προς αυτό», προσθέτουν. «Όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες, περιλαμβανομένης της διευκόλυνσης της πρόσβασης στους πληθυσμούς» των αμάχων, συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Φαμπιούς, Χάμοντ και Σταϊνμάγερ. Οι επικεφαλής της διπλωματίας των τριών χωρών εξέφρασαν ακόμη «την υποστήριξή τους σε μια διαρκή εκεχειρία» και διαβέβαιωσαν ότι «θα συνεχίσουν να εργάζονται» για αυτό μαζί με «το σύνολο των εταίρων» τους. Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας κατέγραψαν επτά νέους θανάτους στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Οι δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν από ένα πλήγμα ενώ κινούνταν στον καταυλισμό προσφύγων Μαγάζι με μια μοτοσικλέτα. Τρεις σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του τεμένους αλ Κάσαμ στη Νουσεϊράτ. Ενώ τουλάχιστον δύο άνθρωποι ακόμη σκοτώθηκαν το απόγευμα στη Ράφα.
Ντ.Μ.
newsroom enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: