Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Επιστολή-παρέμβαση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με θέμα «Επίσπευση εκταμιεύσεων προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
VIOTIA CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY
Λ. Κουτσοπετάλου1, Λιβαδειά, Τ.Κ. 32100, · Τηλ.22610-28281, fax: 22610-21347

Θέμα: «Επίσπευση εκταμιεύσεων προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, η κοινότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δίνει έναν καθημερινό, άλλα πολλές φορές άνισο αγώνα, για την επιβίωση της.
Ένας από τους κλάδους, που κατεξοχήν δοκιμάζεται, είναι ο κλάδος της οικοδομής και των δομικών έργων. Μεγάλος αριθμός αυτών των επιχειρήσεων ήδη έχει βάλει λουκέτο, λόγω της χειμαζόμενης οικοδομικής δραστηριότητας και οι εναπομείνασες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», ένα επιτυχημένο, τουλάχιστον, ως προς τους στόχους του πρόγραμμα, αποτελεί την μοναδική δυνατότητα δραστηριοποίησης για τις υγιείς επιχειρήσεις, που έχουν απομείνει.

Μια σειρά από ομοειδή και συνεργαζόμενα επαγγέλματα, όπως τεχνικές εταιρίες, ενεργειακοί επιθεωρητές, αλουμινοκατασκευαστές, τεντοποιοί, υδραυλικοί, ψυκτικοί, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, μονώσεις, γυψαδόροι και πολλοί άλλοι, εξαρτούν την επιβίωση τους από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί άλλωστε και την μοναδική πηγή εισοδήματος τους.
Δυστυχώς όμως, παρατηρούνται εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη του προγράμματος και βασικά στην καθυστερημένη εκταμίευση των πόρων του.
Συγκεκριμένα, στην διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, έχει διαπιστωθεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των αιτούμενων εκταμιεύσεων, αν και τα σχετικά έργα έχουν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα το γενικό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, να επιτείνεται δραματικά και πολλές επιχειρήσεις να απειλούνται με άμεση κατάρρευση.
Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια, αν αυτή η δυσλειτουργία οφείλεται στην αδυναμία των διαχειριστικών αρχών ή στην γνώστη αδηφάγο διάθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων, γνωρίζουμε όμως και αιτούμαστε την άμεση εξυγίανση και επιτάχυνση της διαδικασίας των σχετικών πιστώσεων.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, σας καλούμε για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, και την παρέμβαση σας για την επίλυση αυτού του εξαιρετικού ζωτικού ζητήματος επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις της χώρας μας.
Είμαστε στην διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση και συνεργασία.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Αγνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: