Στοιχεία - βόμβα για το παρασκήνιο σε βάρος της Ελλάδας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κινεί τα νήματα, περιλαμβάνει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ο Σόιμπλε προωθούσε σχέδιο Grexit για να τιμωρηθεί η Ελλάδα και να παραδειγματιστεί η Ευρώπη.
Λίγο μετά τις αποκαλύψεις των FT για την παρασκηνιακή συμφωνία των Καννών το 2011, ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του με τίτλο "Stress Test", ο Γκάιτνερ αποκαλύπτει ότι κατά τη συνάντησή του, τον Ιούλιο του 2012, στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είχε παρουσιάσει το γερμανικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ελληνικό Grexit για να τρομοκρατηθεί η Ευρώπη

«Υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πιστεύουν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική» του είπε – όπως αναφέρει – ο Β. Σόιμπλε. Το σκεπτικό του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ήταν πως η θυσία της Ελλάδας, με έξοδο από το ευρώ, θα τρομοκρατούσε την Ευρώπη, που θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε ένα πιο ισχυρό τείχος.
«Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό» σημειώνει ο Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, χωρίς όμως να λάβει κάποια διαβεβαίωση για τι θα έκανε η ΕΚΤ για να στηρίξει το ευρώ.
Σύμφωνα πάντα, με τον Αμερικανό πρώην υπουργό Οικονομικών, το Φεβρουάριο του 2010, στη σύνοδο των G7 στον Καναδά οι Ευρωπαίοι "βράζουν" με την Ελλάδα και κάνουν λόγο για "ασυδοσία". 'Οπως αναφέρει, «υπήρξαν εκκλήσεις για λιτότητα και δικαιοσύνη Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και αποφασιστικές δεσμεύσεις να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος που θα προκαλούσε μια στήριξη στην Ελλάδα». Αναφέρει, μάλιστα και δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ότι «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα βάλουμε αμέσως το πόδι μας στο φρένο». Σύμφωνα με τον Γκάιντερ, «ο ξαφνικός πανικός στην Ευρώπη ήταν σοκαριστικός. Και η συζήτηση στο εναρκτήριο δείπνο δεν ήταν καθησυχαστική».

Κριτική Γκάιτνερ και στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

Επικριτικός είναι ο Τίμοθι Γκάιτνερ και για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, χαρακτηρίζοντας το αρχικό πακέτο του Φεβρουαρίου του 2010 "παράλογα τσιγκούνικο". Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τονίζει ότι το τελικό πακέτο των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε από το ΔΝΤ και την ΕΕ αν και θα έπρεπε να είναι επαρκές για να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για 2 χρόνια, τελικά «υπονομεύθηκε από τις δρακόντειες περικοπές και τη ρητορική της Παλαιάς Διαθήκης».Πηγή