Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Μανώλης Γλέζος: «Η Αριστερά θα δώσει και πάλι το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο: η Ελλάδα θα αλλάξει την Ευρώπη, θα το δείτε»

Συνέντευξη στον Απόστολο Διαμαντή για την Ελευθεροτυπία

Μου δίνει τη Μαύρη Βίβλο της γερμανικής κατοχής. Στο τέλος μού υπογραμμίζει το απόσπασμα «οι θυσίες του ελληνικού λαού: πάνω από 1 εκατομμύριο, από το 1940 μέχρι το 1944»! Η μόνη χώρα στον κόσμο που βγήκε από τον πόλεμο με λιγότερο πληθυσμό, καθώς πλήρωσε ακριβά την υπογεννητικότητα λόγω πείνας. Τι θέλει να πει ο Μανώλης Γλέζος;
Προφανώς ότι ο λαός μας είναι τόσο γενναίος, που δεν πρόκειται να δειλιάσει μπροστά στο Eurogroup και τη Μέρκελ. Εδώ δεν φοβήθηκε τον κανονικό πόλεμο, θα φοβηθεί τώρα τις απειλές του Ντάισελμπλουμ; Είναι άσφαιρες. Ετσι πιστεύει ακράδαντα ο Γλέζος. Και είναι αθεράπευτα αισιόδοξος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το μέλλον της πατρίδας.
- Εσείς είστε αισιόδοξος, εξαιτίας της εμπειρίας σας. Εμείς όμως οι σχετικώς νεότεροι; Να μην έχουμε μια κάποια απαισιοδοξία, μ' αυτά που βλέπουμε;
«Εντάξει, είμαι αισιόδοξος, το ξέρω, μην τα παίρνεις και όλα όσα προβλέπω τοις μετρητοίς! Είμαι όμως βέβαιος ότι θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές και θα κάνουμε κυβέρνηση της λαϊκής κυριαρχίας».


- Πώς είστε τόσο βέβαιος; Οι δημοσκοπήσεις δεν το δείχνουν και τόσο σίγουρο...
«Εγώ έχω τους δικούς μου σίγουρους δείκτες. Πρώτος δείκτης η προθυμία των πολιτικών μας αντιπάλων να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ! Οπως έγινε το 1958 με την ΕΔΑ, το θυμάστε;».
- Το θυμάμαι. Αλλά τώρα ήρθε νεοδημοκράτης και σας ζήτησε να μπει στο ψηφοδέλτιο;
«Ηρθε!».
- Ποιος;
«Ασε το ποιος! Σημασία έχει ότι ήρθε. Αυτός είναι ο πρώτος ασφαλής δείκτης, ότι θα κερδίσουμε και θα κάνουμε κυβέρνηση. Ο δεύτερος είναι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων στα εκλογικά τμήματα. Οταν πλησιάζουν εκλογές και τρέχουν όλοι να δηλώσουν προτίμηση για εκλογικοί αντιπρόσωποί σου, τότε κερδίζεις. Εάν βλέπεις ότι δυσκολεύεσαι να βρεις, τότε θα χάσεις. Κατάλαβες;».
- Κατάλαβα. Αλλά και πάλι μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να σχηματίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος! Αλλά και αυτοδύναμος να είναι, πάλι θα ζητήσει συμμαχίες. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας και κυρίως δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε χωρίς τον λαό. Ο λαός θα αποφασίζει για όλα».

- Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις σας, μπορεί να μην έχετε πλειοψηφία. Τότε τι θα γίνει;

«Αν συμβεί αυτό, τότε θα πάρουμε την εντολή και θα ζητήσουμε από τα κόμματα να συνεργαστούν μαζί μας, πάνω σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα απαλλαγής από τα μνημόνια και τις συνέπειές τους».

- Ποια κόμματα, όλα;

«Ολα βέβαια! Εκτός της Χρυσής Αυγής».

- Και με τη Ν.Δ.; Και με το ΠΑΣΟΚ;

«Εάν μετανιώσουν, εάν αλλάξουν στάση, και θελήσουν να βοηθήσουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς, γιατί όχι;».

- Εξω όμως; Τι θα γίνει εάν η Μέρκελ δεν συμφωνήσει; Και ο Σαμαράς μίλαγε για διαπραγμάτευση και είδαμε τα αποτελέσματα.

«Και τι θα κάνει δηλαδή; Θα μας κόψει τα δάνεια;».

- Φυσικά...
«Καλύτερα. Δεν τα θέλουμε. Εμείς οι Ελληνες γνωρίζουμε τι εστί δανεισμός και χρέος. Το ξέρουμε από τον πολιτισμό που κουβαλάμε. Διαβάστε, ας πούμε, τον Πλούταρχο που αναφέρει: "το δανείζεσθαι της εσχάτης παραφροσύνης και μαλακίας εστίν"! Επομένως, πρέπει να σταματήσουμε αυτόν το συνεχή δανεισμό και να σταθούμε στα πόδια μας».

- Μα δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση. Ενδέχεται, είναι σοβαρό ενδεχόμενο, να μας οδηγήσουν εκτός ευρώ, έστω και συναινετικά.

«Δεν μπορούν να το κάνουν, διότι αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της Ευρωζώνης. Θα θελήσουν, με κάθε τρόπο, να βρουν μια λύση, έτσι ώστε να μην χρεωθούν τη σύγκρουση. Αν δουν ότι είσαι αποφασισμένος, δεν θα έχουν άλλη επιλογή. Μόνο τα γερμανικά χρέη προς την Ελλάδα να απαιτήσουμε, αρκούν για να τους υποχρεώσουμε σε συμβιβασμό. Εμείς έχουμε τα ισχυρά χαρτιά, όχι οι Γερμανοί!»

- Και τότε γιατί δεν έπαιξαν αυτά τα χαρτιά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά;

«Να πάτε να τους ρωτήσετε!»

- Ωστόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να τα μασάει...
«Δηλαδή; Τι μασάει;».

- Μιλάει πλέον για διαπραγμάτευση και όχι για μονομερείς ενέργειες και σκίσιμο του Μνημονίου.
«Μιλάει για διαπραγμάτευση, αφού πρώτα καταργήσει το Μνημόνιο. Φυσικά. Δεν προσέχεις τη σειρά: πρώτα καταργώ το Μνημόνιο και μετά έρχομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα οδηγήσουμε τη χώρα στην πείνα και τον αφανισμό; Οχι. Θα ορθώσουμε το πολιτικό μας ανάστημα και θα απαιτήσουμε».

- Τι θα απαιτήσουμε;
«Να μάθουμε σε ποιον χρωστάμε και πόσο ακριβώς. Και με τον καθένα θα κάνουμε συμφωνίες. Και ό,τι έχει κερδίσει από τον δανεισμό θα αφαιρεθεί από το ελληνικό χρέος! Ειδικά με τους Γερμανούς έχουμε λαμβάνειν! Ξέρεις πόσα μας χρωστάνε; 162 δισ.!».

- Εννοείτε από την Κατοχή;
«Ναι. Ακόμη δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα, διότι αυτομάτως θα υποχρεωθούν να πληρώσουν! Μόνον αυτό να απαιτήσουμε, φτάνει!»

Στο τέλος μού υπογραμμίζει το απόσπασμα «οι θυσίες του ελληνικού λαού: πάνω από 1 εκατομμύριο, από το 1940 μέχρι το 1944»! Η μόνη χώρα στον κόσμο που βγήκε από τον πόλεμο με λιγότερο πληθυσμό, καθώς πλήρωσε ακριβά την υπογεννητικότητα λόγω πείνας. Τι θέλει να πει ο Μανώλης Γλέζος;
«Θα μπορέσει. Πρώτα θα μειώσει τις σπατάλες που ακόμα και σήμερα συνεχίζονται στα υπουργεία. Δεύτερον, θα εισπράξει τους φόρους που διαφεύγουν. Και τρίτον, εάν χρειαστεί, θα κάνει ένα εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, για εισοδήματα πάνω από ένα όριο».

- Πόσο;
«Αυτό θα το δούμε. Ας πούμε πάνω από 100 χιλιάδες. Από εκεί και πάνω μπορεί να υπάρξει ένας αναγκαστικός δανεισμός. Τώρα πέφτουν χαράτσια που πάνε στο χρέος. Εγώ μιλάω για εσωτερικό δανεισμό, ώστε να σωθεί η χώρα και να λειτουργεί το κράτος».

- Νομίζω ότι είστε υπερβολικά αισιόδοξος...
«Είμαι! Θέλω όμως να πω ότι όλοι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Εξάλλου, όπως ξέρεις, εμείς οι Ελληνες βάζουμε πάνω απ' όλα την αντίσταση, τη συμμετοχή, όχι την έκβαση της μάχης. Είμαστε ο μόνος λαός παγκοσμίως που γιορτάζει όχι τη νίκη, αλλά την έναρξη του αγώνα! Δηλαδή τη γενναία ανάληψη του κινδύνου, τη συμμετοχή. Αυτό εκφράζουν η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου».

- Αυτό μου ακούγεται κάπως σαν προετοιμασία δυσκολιών... Μήπως ο λαός δεν θελήσει, τελικώς, να αναλάβει τέτοια δύσκολη αποστολή;
«Ο λαός μας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Δεν θα παραδώσει τη χώρα στους ξένους τραπεζίτες, ούτε την πολιτική του ελευθερία στους Γερμανούς και την τρόικα. Οταν έρθει στην εξουσία θα προχωρήσει με την κυβέρνηση της Αριστεράς και θα δώσει και πάλι το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο: η Ελλάδα θα αλλάξει την Ευρώπη, θα το δείτε»!


Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: