Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για το 2011


Στη σημερινή παρουσίαση της Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2011, ο κ. Προβόπουλος δεν εξέπληξε κανέναν. Για την ακρίβεια συνέχισε να υπερασπίζεται το ρόλο του εξαρτημένου από την μνημονιακή πολιτική και των συμφερόντων του κεφαλαίου κεντρικού τραπεζίτη, προσποιούμενος δήθεν τον εκπρόσωπο ενός «ανεξάρτητου» θεσμού.
Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ότι για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία πρέπει να εφαρμόσει την ίδια πολιτική που ευθύνεται για το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του 2012 η ελληνική οικονομία θα έχει απολέσει περίπου το 20% του ΑΕΠ από το 2008 μέχρι σήμερα. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με την οποιαδήποτε λογική, όμως ταυτόχρονα συμβαδίζει απόλυτα με τις ανάγκες των συμφερόντων με τα οποία είναι «εξαρτημένη» η Τράπεζα της Ελλάδος, ως θεσμός.
Το σχέδιο για ανάπτυξη που υποστηρίζει η ΤτΕ βασίζεται στις «μεταρρυθμίσεις» και στις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από έναν ευφημισμό για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων, περισσότερες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και ολοκληρωτική κατεδάφιση οποιουδήποτε στοιχείου κοινωνικού κράτους. Από την άλλη το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας, στην ουσία παραδίδει στο ξένο και ελληνικό κεφάλαιο επιχειρήσεις και περιουσίας που με καλύτερη διαχείριση θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην ανάπτυξη και στη δημιουργία ροών εσόδων για το δημόσιο.
Η παραδοχή ότι η ύφεση το 2012 θα ανέλθει στο 5% του ΑΕΠ είναι αναμενόμενη και δυστυχώς αρκετά μετριοπαθής.  Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει κριτική τόσο στην ΤτΕ όσο και στην κυβέρνηση και την τρόικα βασισμένος στην ανάλυση ότι η πολιτικής εξοντωτικής λιτότητας θα βυθίσει την οικονομική δραστηριότητα ακόμη περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Έτσι από την ύφεση 2,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο Κρατικός Προϋπολογισμό του 2012,  η πρόβλεψη έχει αναθεωρηθεί πολύ παραπάνω. Και είμαστε ακόμη στο πρώτο τετράμηνο.
Όμως, ο κ. Προβόπουλος, που θέλει να διατυμπανίζει την «ανεξαρτησία» του από το πολιτικό σύστημα, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να επιδιώξει να χειραγωγήσει την ψήφο του ελληνικού λαού, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Και αυτό ήταν αναμενόμενο. Το δίλημμα Μνημόνιο ή δραχμή, που έθεσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όχι μόνο έχει απαντηθεί, αλλά έχει τονιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μνημονιακές πολιτικές είναι αυτές που έχουν φέρει την χώρα μας σε αυτή την κατάσταση και αν συνεχιστούν θα ευθύνονται για μία πιθανή έξοδο από το ευρώ. Άλλωστε η εμπειρία, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας αποδεικνύει ότι η επιβίωση του ευρώ απειλείται από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη.
Ο κ. Προβόπουλος έχει θράσος όταν ζητάει νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό ενώ την ίδια στιγμή απαιτεί ο τελευταίος να πληρώσει για να σωθούν, όχι οι τράπεζες αλλά οι τραπεζίτες. Έχει θράσος όταν επικαλείται ψευδεπίγραφα διλήμματα για να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους.  Έχει θράσος όταν ισχυρίζεται ότι «υπάρχουν σήμερα ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη». Το θράσος αυτό του κ. Προβόπουλου και όλων των συμφερόντων που εκπροσωπεί πρέπει να κοπεί με τη λαϊκή ετυμηγορία στις 6 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: