Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση των οικοτροφείων ψυχικής υγιεινής απο το Επιμελητήριο Βοιωτίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Υποβάθμιση των οικοτροφείων του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, στην Βοιωτία».
Σήμερα, 10 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας επανέρχεται στο ζήτημα της λειτουργίας των τριών οικοτροφείων του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, στην Λιβαδειά και διαμαρτύρεται έντονα για την υποβάθμιση της παροχής ψυχικής υγιεινής στην Βοιωτία.
Δυστυχώς και παρά τις επανειλημμένες ενέργειες και την συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων της περιοχής, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απαξιώνει την λειτουργία των οικοτροφείων και μεθοδεύει την κατάργηση τους.
Όπως γνωρίζετε, στην πόλη της Λιβαδειάς λειτουργούν τρία οικοτροφεία, με ψυχικά ασθενείς, που ανήκουν στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.

Το πιο παλιό η Μονάδα Οικοτροφείου Λιβαδειάς ( ΜΟΛ), λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1991 και φιλοξενεί ψυχογηριατρικούς ασθενείς. Τα άλλα δύο ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2006, ο ΑΙΑΣ και το 2007, ο ΔΙΑΣ και φιλοξενούν είκοσι συνολικά ασθενείς (μετά την συστέγασή τους, 12/7/11), ηλικίας 25-45 χρονών, με βαριά νοητική υστέρηση και αυτισμό.
Και τα τρία αυτά Οικοτροφεία παρέχουν ένα σημαντικό έργο στη τοπική κοινωνία και η συμβολή τους, όλα αυτά τα χρόνια, θεωρείται θεσμός για την περιοχή μας.
Σας επισημαίνουμε πως είναι οι μοναδικές δομές δημόσιας παροχής εξωνοσοκομειακής φροντίδας για τους ψυχικά ασθενείς, σε όλη την Βοιωτία και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν αποφασιστικά και να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, που παρουσιάζει ο πληθυσμός μας, όπως η λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού Ενηλίκων.
Σημειώνουμε επίσης, πως, όλα αυτά τα χρόνια, η τοπική επιχειρηματική κοινότητα και ιδιαίτερα πολλοί προμηθευτές, στηρίζουμε τις Δομές αυτές και θεωρούμε σημαντική και αναγκαία την ύπαρξή τους, παρά την ελλιπή έως ανύπαρκτη χρηματοδότησή τους, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Για μια ακόμη φορά λοιπόν, ζητάμε από την Πολιτεία να πάψει να θεωρεί την δημόσια παροχή υγείας, πολυτέλεια και καλούμε τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών οικοτροφείων.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Αγνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: