Στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της 20ης Ιούλη για την εγκληματική-ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης για την υγεία τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Λιβαδειάς πραγματοποίησαν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους ,διένειμαν το σχετικό υλικό και συζήτησαν με τους εργαζόμενους τα νέα ζητήματα που ανακύπτουν με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Λιβαδειάς μετά την αποφασισμένη συγχώνευσή του και την μεταφορά σε πρώτη φάση της γυναικολογικής κλινικής , για τα φάρμακα και τις εξετάσεις που έβγαλαν από την λίστα, το προσωπικό που δεν επαρκεί , για τα «μακρόσυρτα» ραντεβού του ΙΚΑ..κ.λ.π.
Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, όπου όποιος έχει να πληρώσει θα γιατροπορεύεται ενώ οι υπόλοιποι θα πηγαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι.
Με την πολιτική της όμως η κυβέρνηση, πιστή άλλωστε στις δεσμεύσεις της προς την Ε.Ε. και προωθώντας τα συμφέροντα των εμπόρων της υγείας αντιμετωπίζει αυτό το βασικό ανθρώπινο αγαθό σαν μέσο να θησαυρίσουν τα μονοπώλια και οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι πατώντας πάνω στον πόνο και την απελπισία.Την Τετάρτη το πρωί έγινε εξόρμηση στο Νοσοκομείο, όπου τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής άνοιξαν τα ταμεία και οι ασθενείς δεν πλήρωσαν το εισιτήριο-χαράτσι των 5 ευρώ.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η προγραμματισμένη συζήτηση στον πεζόδρομο της Μπουφίδου. Συντονίστρια ήταν η Λαμπρινή Γερονικολού, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Επ. Λιβαδειάς που έκανε και το άνοιγμα. Παρεμβάσεις έκαναν η Μαρία Κουρούμπαλη, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς και στέλεχος του ΠΑΜΕ και ο Γιώργος Γκικόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ με την Λαϊκή Συσπείρωση, στέλεχος της ΠΑΣΥ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τάσος Χρονάς, γιατρός , περιφερειακός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση, στέλεχος του ΚΚΕ. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο και υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους.
Στην ομιλία του ο κ. Χρονάς ανάλυσε ότι με κρίση ή χωρίς κρίση οι εξελίξεις στην υγεία είχαν δρομολογηθεί , απλώς τώρα επιταχύνονται. Κι αυτό έχει να κάνει με το σύστημα που ζούμε. Όταν τα πάντα θεωρούνται εμπόρευμα, άρα πηγή κερδών, η κυβέρνηση που εκφράζει και υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο θα πάρει εκείνα τα μέτρα που θα αυξάνει την κερδοφορία του. Κατάγγειλε την πολιτική και τις ευθύνες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στο χώρο της υγείας αφού ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, νομοθετούν, ψηφίζουν προϋπολογισμούς , διορίζουν τους διοικητές , δεν επιτρέπουν να υπάρχει κρατική φαρμακοβιομηχανία αλλά να λυμαίνονται το χώρο οι μεγάλες εταιρείες του φάρμακου, των αναλώσιμων κ.α. Σήμερα βέβαια για να θολώσουν τα νερά κάνουν για τα μάτια του κόσμου πως διαφωνούν . Επίσης σχολίασε την επικίνδυνη για το λαϊκό κίνημα θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας πως από την στιγμή που λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας στην λογική του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς οδηγείται και ο δημόσιος. Απόδειξη η χλιαρή αντίδραση για το Νοσοκομείο … Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να μην υποβαθμιστεί το ήδη υποβαθμισμένο Νοσοκομείο, αλλά να αποτρέψουμε την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Η υγεία να παρέχεται ισότιμα σε όλο το λαό μέσα από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση. Η δε χρηματοδότηση να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους.
Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουμε την δράση μας , να ενισχύσουμε την κοινωνική συμμαχία , να συσπειρωθούμε στα κοινωνικά μέτωπα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ. Να απαντήσουμε στην τρομοκρατία της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου με την οργάνωση στο ταξικό, ριζοσπαστικό κίνημα. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης με προοπτική τις βαθύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου