Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Α. Διαμαντοπούλου: "Δεν αλλάζουν οι κόκκινες γραμμές


 Χωρίς αλλαγές στις "κόκκινες γραμμές", η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, κατέθεσε χθες αργά το βράδυ το νομοσχέδιο μετάλλαξης του χαρακτήρα του δημόσιου, δωρεάν, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού Πανεπιστημίου. Ωστόσο, από νωρίς το πρωί, η υπουργός Παιδείας άνοιξε πόλεμο με την πανεπιστημιακή κοινότητα θέτοντας υπό διωγμό τις κινητοποιήσεις της και ποινικοποιώντας τις αποφάσεις των Συγκλήτων και των συλλόγων διδασκόντων. Τα Πανεπιστήμια που κλείνουν θα τιμωρούνται ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης, προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς η υπουργός, ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας στοχοποιείται από την κ. Διαμαντοπούλου και απειλείται με "σύννομες, συνταγματικές και πολιτικά ορθές απαντήσεις", δηλαδή κυρώσεις.
Υπάρχουν κάποιες «κόκκινες γραμμές» πολιτικές που δεν αλλάζουν, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Η υπουργός Παιδείας δεν κάνει πίσω στα Συμβούλια Διοίκησης, όπου θα συμμετέχουν και εξωτερικοί. Στα Συμβούλια θα λογοδοτεί ο πρύτανης, που θα επιλέγεται μετά από διεθνή προκήρυξη, εφόσον έχει ελληνική ιθαγένεια, με βάση κριτήρια που θα θέτει το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Το Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό λόγο στην επιλογή του πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να λογοδοτεί σε αυτό. Οι δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, αντίστοιχες με αυτές των εθνικών ή αυτοδιοικητικών εκλογών, καταργούνται και αυτό είναι μια "κόκκινη γραμμή" που δεν ξεπερνιέται. Όπως εκτός συζήτησης είναι και τα θέματα της οργάνωσης των σπουδών.

Με βάση τα παραπάνω, οι τροποποιήσεις που, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, έχουν γίνει, περιορίζονται σε λειτουργικά ζητήματα ή φραστικές βελτιώσεις, με την προσδοκία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τις ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, ώστε η υπουργός να εμφανιστεί ότι λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει οι εξής τροποποιήσεις: Για την επιλογή του πρύτανη θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου. Για πολλά θέματα, που δεν διευκρινίζονται, θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου. Η εισαγωγή φοιτητών θα γίνεται σε Τμήμα που διατηρεί την ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών.

Πάντως, μπορεί να υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις, καθώς, όπως δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, ο διάλογος δεν έχει τελειώσει. Η υπουργός Παιδείας "κοιτάει" πάντα προς την ΠΟΣΔΕΠ και την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, αλλά κάνει και άνοιγμα προς τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνοντας ότι "πατάει" στον νόμο Γιαννάκου και δεν υπάρχει κανένας λόγος να "γκρεμίσει" σημαντικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σ' αυτόν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα "και τέλος Αυγούστου θα προχωρήσουμε στην ψήφιση".

Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση σε βάρος των πανεπιστημίων προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν κυρώσεις αν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ακόμα και διακοπή της χρηματοδότησης. Τα Πανεπιστήμια κλείνουν, αλλά ουδέποτε σταματά η χρηματοδότηση των διδασκόντων και των λειτουργικών αναγκών, δήλωσε η Α. Διαμαντοπούλου και με τη μορφή ερωτημάτων προδιέγραψε το μέλλον των "απείθαρχων" ιδρυμάτων: Δηλαδή ένα ίδρυμα παίρνει απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του εκ του ασφαλούς; Ή η Σύγκλητος θα πάρει απόφαση ότι αναστέλλει τη λειτουργία, αλλά θα σταματήσουν και οι πληρωμές; Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας έθεσε θέμα νομιμοποίησης τέτοιων αποφάσεων διατυπώνοντας και πάλι το ερώτημα: "Γιατί κάνουμε μόνο κριτική π.χ. στον πρόεδρο των εργαζομένων της ΔΕΗ που κατεβάζει τον διακόπτη ή σε αυτούς που κλείνουν τα νοσοκομεία ή σε αυτούς που κλείνουν τους δρόμους και όχι στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών που θεωρεί ότι μπορεί να κλείσει ένα Πανεπιστήμιο με 43.000 φοιτητές και με προϋπολογισμό 195 εκ. τον χρόνο;"

Στην ίδια γραμμή της ποινικοποίησης απόψεων, θέσεων και κινητοποιήσεων, η υπουργός Παιδείας άνοιξε πόλεμο με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή το ψήφισμά της για το νομοσχέδιο. Παρ' ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έλαβε παρόμοια θέση με άλλες Συγκλήτους που προηγήθηκαν με αποφάσεις, η κ. Διαμαντοπούλου επέλεξε να στοχοποιήσει το αρχαιότερο ίδρυμα της χώρας θεωρώντας ότι έτσι θα αποδυναμώσει έναν ισχυρότατο αντίπαλο. Η υπουργός Παιδείας είπε ότι της προκάλεσε "σοκ" η απόφαση της Συγκλήτου για κινητοποιήσεις για τη μη εφαρμογή του νόμου και προειδοποίησε με "απαντήσεις σύννομες, συνταγματικές και πολιτικά ορθές" για την αντιμετώπιση, όπως είπε, της ανομίας.

Η υπουργός Παιδείας κάλεσε τον πρύτανη να επιβεβαιώσει αν υπάρχει αυτή η απόφαση και επιχείρησε να φέρει σε αντιπαράθεση τον κ. Θ. Πελεγρίνη με τους πρυτάνεις άλλων ιδρυμάτων που της είπαν ότι γι' αυτούς δεν τίθεται δίλημμα εφαρμογής του νόμου παρά τις διαφωνίες τους.

Στο μεταξύ οι "130" πανεπιστημιακοί-υποστηρικτές της "μεταρρύθμισης" έγιναν 346 με τη βοήθεια ερευνητών του εσωτερικού και του εξωτερικού, εκ των οποίων οι 3, όπως ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου, είναι αλλοδαποί.
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: