Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ένα χρόνο μετά, οι καμπάνες για την Βιοκομπόστ...

Πώς στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για να καλυφθεί το θέμα με τα απόβλητα
της Μαριάννας Τζάννε απο το Πρώτο Θέμα
 Ρυθμούς χελώνας παρά την κρισιμότητα της υπόθεσης ακολούθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος στις σοβαρές παραβάσεις της εταιρείας Βιοκομπόστ που οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου αναγνωρίζουν ως μία υπόθεση με μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Δεκαπέντε μήνες, μετά την αποκάλυψη των επικίνδυνων μεθόδων της εταιρείας συλλογής, διακίνησης και επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, μόλις την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε το πρόστιμο ύψους 345.000 ευρώ εναντίον της Βιοκομπόστ, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται πολύ κοντά στην λίμνη Υλίκης από την οποία υδροδοτείται το λεκανοπέδιο Αττικής.

Το σχετικό πόρισμα, με τις επιχειρήσεις -δορυφόρους, οι οποίες «ξεπλένουν» επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα και τα αναμιγνύουν με χώμα, παράγοντας κομπόστ για βιολογικές καλλιέργειες (!) ήταν από τα πρώτα που είχε παραλάβει όταν έγινε υπουργός η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
Την έρευνα είχε παραδώσει ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος κ. Γιάννης Δερμητζάκης, λίγες μέρες πριν υποβάλλει την παραίτησή του από την υπηρεσία. Έκτοτε όμως η υπόθεση πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά του επιχειρηματία εμπόδισαν την πορεία της έρευνας και προέβαλλαν πολλά προσκόμματα στην εξυχνίασή της, καθώς ακόμη και σήμερα θεωρείται ότι πολλές πτυχές της δεν έχουν φωτιστεί.
Κατά πληροφορίες στην προσπάθειά της η εταιρεία να διαστρεβλώσει τα στοιχεία των ελέγχων και να πέσει στα μαλακά, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τα ονόματα ανώτατων δικαστικών αλλά και καθηγητές εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι εκούσια ή ακούσια υπερασπίστηκαν την νομιμότητά της και έχουν πιστοποιήσει ότι το κομπόστ που παράγει πληρεί τις σχετικές προδιαγραφές.
Η ειρωνεία είναι ότι από το πόρισμα των υπηρεσιών του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, προέκυπταν ευρήματα διοξινών που είχαν εντοπιστεί από τον Δημόκριτο σε δείγμα κομπόστ από το εργοστάσιο της επιχείρησης, στοιχείο που παραπέμπει σε επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων!
Ο φάκελος της Βιοκομπόστ εστάλη πριν από ένα μήνα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Διακινούσε προϊόντα χωρίς άδεια
Η Βιοκομπόστ λειτουργούσε από το 1997 χωρίς άδεια λειτουργίας, παρόλα αυτά το 2006 έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, η οποία έγινε προσπάθεια να ανακληθεί δύο χρόνια αργότερα από την Νομαρχία Βοιωτίας αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η εταιρεία προσέφυγε τότε στο ΣτΕ και πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.
Η επιχείρηση παραγωγής εδαφοβελτιωτικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες αλλά και στην αποκατάσταση εδαφών, εμπλέκεται μεταξύ άλλων και στην συλλογή βιομηχανικών αποβλήτων από την περιοχή του Ασωπού, καθώς στις επιχειρήσεις –πελάτες της φιγουράρουν τα ονόματα πολύ γνωστών εταιρειών που ρυπαίνουν τον ποταμό.
Ωστόσο οι δραστηριότητες της Βιοκομπόστ, έχουν πολλά πλοκάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τον αμαρτωλό δήμο Μεγάρων εμφανίζεται να λειτουργεί εγκατάσταση επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων δίπλα από τον ΧΑΔΑ της περιοχής, ο οποίος είναι κοινό μυστικό στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ ότι λειτουργεί ως χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων της Δυτικής Αττικής. Επικίνδυνα απόβλητα έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χωματερές όπως για παράδειγμα στο ΧΑΔΑ Ακρυφνίου, Θήβας και στα λατομεία Μαρκοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, διαχειρίζεται χιλιάδες τόνους βιομηχανικών αποβλήτων ετησίως, διαθέτοντας άδεια συλλογής και διαχείρισης για έξι περιφέρειες (Αττική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία), ωστόσο εμφανίζεται να μην έχει άδεια εμπορίας των προϊόντων της στην αγορά.
Εμφανίζεται επίσης να έχει λάβει άδειες για πολλές από τις δραστηριότητές της από την πολιτεία, γεγονός που δυσκόλεψε την διαδικασία στοιχειοθέτησης των παραβάσεων. Κρίνεται σαφές άλλωστε ότι η σοβαρότητα της υπόθεσης και οι προεκτάσεις της στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία είναι πολύ μεγαλύτερες από μία ποινή 345.000 ευρώ που εκ των πραγμάτων θα καταπέσει στα δικαστήρια.
Πηγή: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ και
          Πρώτο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: