Φωτογραφία από το ΧΥΤΑ στη Λιβαδειά
Σε άμεσο κίνδυνο εκτίθεται η Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον στη Λιβαδειά από τη λειτουργία του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή Τσουκαλάδες, που λειτουργεί από τον περασμένο Αύγουστο. Ο νέος ΧΥΤΑ που αντικατέστησε τον παλιό παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις τόσο στη λειτουργία όσο και στους απαραίτητους περιβαλλοντικούς όρους που δεν έχουν τηρηθεί στη φάση της κατασκευής.Επιπλέον, στη Δαύλεια, εργαστηριακές αναλύσεις στο νερό της περιοχής δείχνουν ότι υπάρχει τρομερή μόλυνση του νερού και του εδάφους με νιτρικά, φωσφορικά, κολοβακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς, οι οποίοι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων.Στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο περιπτώσεις, που συνδέονται άμεσα, δείχνουν ότι η τραγική ιστορία του Ασωπού επαναλαμβάνεται, ως αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση της διαχρονικής ευθύνης των δημοτικών αρχών (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), αλλά και των ίδιων κυβερνήσεων.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Στον ΧΥΤΑ στους Τσουκαλάδες, τα υγρά που προκύπτουν από τη διαδικασία της αποστράγγισης των σκουπιδιών, καταλήγουν κατευθείαν σε παρακείμενο ρέμα και μέσω του κάμπου της Χαιρώνειας στο Βοιωτικό Κηφισό και από εκεί στη λίμνη Υλίκη. Προηγούμενα, αυτά τα βρώμικα νερά από τα σκουπίδια έχουν διασχίσει μέσω του υδροφόρου ορίζοντα (από εκεί που περνά και το δίκτυο ύδρευσης που τροφοδοτεί με νερό σπίτια) μια σειρά περιοχές! Κανονικά, θα έπρεπε τα υγρά από την αποξήρανση των σκουπιδιών να ανακυκλώνονται και να φιλτράρονται από ειδική δεξαμενή και να παραμένουν στο χώρο του ΧΥΤΑ.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, μετά από σχετικό έλεγχο και μετρήσεις που οι ίδιοι έκαναν, το νερό μιας από αυτές τις γεωτρήσεις ήταν σκούρου χρώματος και ακατάλληλο για πόση... Μάλιστα, έχουν γίνει και έγγραφες καταγγελίες ότι κατά τις βραδινές ώρες, λόγω ανεπαρκούς φύλαξης τόσο του παλιού όσο και του νέου ΧΥΤΑ, βυτιοφόρα και φορτηγά άγνωστης προέλευσης μεταφέρουν παράνομα απόβλητα στο χώρο. Το γεγονός αυτό έχει παραδεχτεί δημόσια και ο νυν δήμαρχος Λιβαδειάς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί έως σήμερα συγκεκριμένα μέτρα για τη φύλαξη των ΧΥΤΑ, τη σύλληψη των υπευθύνων και την αποτροπή επανάληψης του επικίνδυνου φαινομένου.
Στη Δαύλεια
Στη Δαύλεια, από τις αρχές του φθινοπώρου του 2009, που άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία τμήματος του έργου του βιολογικού καθαρισμού, δεν έχει ολοκληρωθεί ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος πλάτους 6 μέτρων που προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι για την απομάκρυνση των στερεών και υγρών αποβλήτων μετά την αφυδάτωση και αποξήρανσή τους. Αυτό σημαίνει ότι δε γίνεται διαχωρισμός στερεών και υγρών αποβλήτων, με αποτέλεσμα όλα τα λύματα να ρίχνονται στο Βοιωτικό Κηφισό που καταλήγει στην Υλική. Ακόμα, ο χώρος δεν διαθέτει τακτικά χημικό και ειδικευμένο εμπειροτέχνη που θα εκπαιδεύει προσωπικό, θα λαμβάνει δείγματα, θα κάνει τις αναλύσεις και θα κρατά αρχείο για να ενημερώνει τις υπηρεσίες, πέρα από ένα φύλακα που φυλάσσει το χώρο.
Επιπλέον, από τους οκτώ βιοδίσκους επεξεργασίας λυμάτων που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο, μόνο οι τρεις είναι σύμφωνοι με τη μελέτη και έχουν πιστοποίηση εγγυημένης λειτουργίας. Οι υπόλοιποι πέντε είναι αντίγραφα που δεν έχουν πιστοποίηση, ενώ κρίνεται αμφίβολη η αντοχή τους στο χρόνο. Ταυτόχρονα, έχει τοποθετηθεί μόνο ένα από τα δύο αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα βαρύτητας και μάλιστα όχι μέσα στο προβλεπόμενο από τη μελέτη κτίριο, αλλά έξω από αυτό.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας «Δημοτικών Μελετών Δαύλειας», Γιάννης Πραγιάννης, σωρεία εργαστηριακών αναλύσεων, που έκανε η ίδια η εταιρεία το προηγούμενο διάστημα, δείχνουν ότι υπάρχει τρομερή μόλυνση του νερού και του εδάφους με νιτρικά, φωσφορικά, κολοβακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς οι οποίοι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Σε δήλωσή του ο Νώντας Κωτσικώνας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Λιβαδειάς, τόνισε ότι οι ευθύνες βαραίνουν τόσο την πολιτεία όσο και τις δημοτικές αρχές που διαχρονικά κάνουν τα στραβά μάτια αντί να προστατέψουν τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, επισήμανε ότι όσο τα λύματα διαχέονται ακατέργαστα στο περιβάλλον τόσο το πρόβλημα της μόλυνσης θα διογκώνεται στην περιοχή και ευρύτερα.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου