απο την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Σε αποχή συσσιτίου βρίσκονται εδώ και μία βδομάδα 9.000 κρατούμενοι (από τους 12.600), σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας. Από χτες περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε σήμερα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στοιχεία: από το Μαλανδρίνο 157, από τα Γρεβενά 500, από τον Δομοκό 66, από τη Λάρισα 38, από τα Τρίκαλα 45 και από τα Διαβατά 200. Επιπλέον απεργία πείνας κάνουν όλοι οι κρατούμενοι της Δ΄ Πτέρυγας Κορυδαλλού καθώς και ήδη από την περασμένη βδομάδα έχουν ξεκινήσει απεργία οι ανήλικοι κρατούμενοι από το Ειδικό Κέντρο Κράτησης Νέων Βόλου. Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς κρατούμενους δείχνουν και οι κρατούμενοι της ΓΑΔΘ (75 από τους 90), οι οποίοι απέχουν επίσης από το συσσίτιο.
Μέλος της Πρωτοβουλίας, ο Ηρακλής Παπαδόπουλος, υπογράμμισε το αίτημα των κρατουμένων να δεχτεί ο κ. Καστανίδης αντιπροσωπεία από τη Συντονιστική Επιτροπή Κρατουμένων «Το υπουργείο έχει δείξει σοβαρή καθυστέρηση να μπει σε διάλογο με τους κρατούμενους, γι' αυτό καλούμε να δεχτεί άμεσα αντιπροσωπεία κρατουμένων.
Σε κάθε φυλακή υπάρχει συντονιστική επιτροπή ενώ συστήνεται και μία κεντρική συντονιστική επιτροπή, η οποία είναι ανοιχτή». Σε σχέση με τις κινητοποιήσεις, ο Ηρ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Να τονίσουμε, επίσης, ότι παρότι χτες ξεκίνησε η απεργία πείνας, ορισμένοι κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει εκ των πραγμάτων από την προηγούμενη βδομάδα, αφού σε πολλές φυλακές, όπως για παράδειγμα τα Γρεβενά, δεν υπάρχει μπακάλικο, ενώ πολλοί κρατούμενοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν τρόφιμα. Πολλοί κρατούμενοι σκέφτονται να προχωρήσουν και σε απεργία από την εργασία (μεροκάματα). Να πούμε ότι οι διευθύνσεις απειλούν τους κρατούμενους ότι θα τους κόψουν τα φάρμακα ή τα μεροκάματα αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ έχουμε και καταγγελίες ότι οι γραμματείες αρνούνται να δώσουν αριθμούς πρωτοκόλλου. Η Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως πανελλαδική μέρα δράσης, όπου θα πραγματοποιηθούν πορείες στις φυλακές της χώρας. Επίσης να αναφέρουμε ότι στις φυλακές Δομοκού, ένας κρατούμενος ο Διδιλάκης Παναγιώτης, έχει ράψει το στόμα του από τις 3 Δεκεμβρίου (δέχεται μόνο τα χάπια του με λίγο νερό) διαμαρτυρόμενος για την διακοπή της αναπηρικής σύνταξης από την Πρόνοια».
Στη συνέχεια παρενέβησαν τηλεφωνικά κρατούμενοι απεργοί:
Γιώργος Παυλόπουλος από τις φυλακές Δομοκού «Η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η αναλγησία του υπουργείου Δικαιοσύνης, χρόνια τώρα, που το μόνο που έχουμε λάβει είναι δεσμεύσεις, υποσχέσεις και δηλώσεις, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, έφεραν ως αποτέλεσμα οι κρατούμενοι όλης της χώρας να απέχουμε από το συσσίτιο από τις 29/11 και κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας να ξεκινήσουμε απεργία πείνας από τις 6/12. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε. Τα αιτήματά μας έχουν ήδη γίνει γνωστά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να υπάρχουν πια σχολεία εγκληματικότητας, δηλαδή φυλακές ανηλίκων, ούτε ειδικές συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων, που 8 χρόνια τώρα βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση. Απαιτούμε ίση μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, με τους υπόλοιπους κρατούμενους.
Δημήτρης Πάστρας από τις φυλακές Κορυδαλλού «Από την ημέρα που ξεκίνησε η απεργία μας είχαμε και τον πρώτο θάνατο στην πτέρυγα Α, ο οποίος συμμετείχε στην αποχή συσσιτίου. Όλοι μας είμαστε διατεθειμένοι να κλιμακώσουμε την απεργία πείνας μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας: την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Θέλω να δηλώσω ότι δεν είναι διατεθειμένος κανένας μας να δημιουργήσει φασαρίες, ούτε να σπάσει τη φυλακή, όπως έλεγε ο κ. Καστανίδης. Αυτό το διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Όπως διαψεύδουμε ότι είμαστε υποκινούμενοι. Ο καθένας μας δημοκρατικά, παίρνει την απόφαση να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλες απώλειες ζωών. Οι φυλακές δεν είναι σωφρονιστικά καταστήματα, αφού δεν υπάρχει καμία δομή που να διαμορφώνει το άτομο προς το καλύτερο. Καλούμε τους πολιτικούς να σκύψουν πάνω από το πρόβλημά μας και να μας δουν λίγο πιο ανθρώπινα. Αν μπείτε σε στάβλους με ζώα και συγκρίνετε τις συνθήκες με τις συνθήκες στις φυλακές, θα διαπιστώσετε ότι ζούμε χειρότερα και από τα ζώα».
Ο Ζανί Ταουλάν από τις φυλακές Μαλανδρίνο «Διαμαρτύρομαι εντόνως και ενώνω τη φωνή μου με τους συγκρατούμενούς μας σε όλες τις φυλακές της χώρας. Τα δικαιώματά μας καταπατούνται στην πράξη για το σύνολο των ομοεθνών μου και όλους τους υπόλοιπους. Διεκδικώ την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Ως κατηγορούμενοι έχουμε δει το πιο σκληρό πρόσωπο της δικαιοσύνης, κυρίως επειδή είμαστε Αλβανοί. Χωρίς ουσιαστική υπεράσπιση για μια δίκαιη δίκη, ούτε τα συγγενικά μας πρόσωπα να μας συμπαρασταθούν στις δύσκολες στιγμές. Είμαστε εύκολος στόχος στην απόδοση οποιασδήποτε εξοντωτικής ποινής, γιατί η δικαστική έδρα θεωρεί ότι έχουμε μία φυσική ροπή στην εγκληματικότητα. Στην Ελλάδα η έννοια της παράνομης μετανάστευσης έδωσε στους δικαστές δυνατά κίνητρα, ώστε αυτή να εξομοιώνεται με την εγκληματικότητα. Επειδή ζω στη φυλακή 18 χρόνια, παρακαλώ τον κ. Υπουργό και τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να μας επιτρέψουν τουλάχιστον να αναπνεύσουμε. Θα τους παρακαλούσαμε πολύ να μας παραχωρήσουν τον προσωπικό χώρο που δικαιούμαστε ως κρατούμενοι. Δεν αντέχουμε άλλο αυτή τη κατάσταση. Ας γίνει αύριο η αποσυμφόρηση των φυλακών».
Ο Σάντος Αμπντέλ Χαλίμ από το Δομοκό «Εδώ και πολλά χρόνια οι μετανάστες κρατούμενοι έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ, λόγω των εξοντωτικών ποινών, των αδειών που δεν παίρνουμε -γιατί δεν έχουμε κάποιον συγγενή και των συνθηκών κράτησης... Ο ξένος κρατούμενος στην Ελλάδα δεν βρίσκει το δίκιο του. Στο Δομοκό δεν έχουμε γιατρό ούτε κοινωνική υπηρεσία. Οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες. Ο αγώνας που κάνουμε είναι για να καταλάβει ο κ. Υπουργός σε τι συνθήκες ζούμε, γιατί αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Μία επίσκεψη αν κάνει θα δει τον κόσμο που κοιμάται αγκαλιά με τις κατσαρίδες. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος και όχι να μεταρρυθμιστεί. Πρέπει να αφήσει να ακουστεί η φωνή μας έξω. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να βρούμε μια καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς είναι χειρότερα από την πατρίδα μας».
Η Μαριάνθη Πατσελή από τις γυναικείες φυλακές της Θήβας «Εδώ και 2 χρόνια, από το Νοέμβρη του 2008, επανερχόμαστε δυναμικά. Περισσότεροι από 9.000 κρατούμενοι απέχουμε από το συσσίτιο και από χτες αρκετοί κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας στη πολιτική αδιαφορία και συνεχίζουμε αποφασισμένοι μέχρι την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας. Τότε δεσμεύτηκαν και υποσχέθηκαν λύσεις. Ψηφίστηκαν 3 σχέδια νόμου για την αποσυμφόρηση. Τα δυο πρώτα αποδείχτηκαν δυσμενέστερα ενώ το τελευταίο ατελέσφορο γιατί δεν νομιμοποιήθηκε με την ανάλογη σοβαρότητα νομικής υπόστασης και πρακτικής εφαρμογής... Η δικαστική αρχή καλώς είναι ανεξάρτητη αλλά δεν πρέπει να είναι και ανεξέλεγκτη. Εμείς έχουμε να προτείνουμε λύσεις. Γνωρίζουμε καλύτερα από τους καρεκλοκένταυρους γιατί τα βιώνουμε όλα αυτά. Να καλέσει τη συντονιστική επιτροπή αγώνα για άμεση διαπραγμάτευση των αιτημάτων μας και αυτό γίνεται με άμεση μεταγωγή μας στον Κορυδαλλό για συνάντηση. Ζητάμε άμεση δημοκρατία».
Τη συνέντευξη τύπου ολοκλήρωσε η δικηγόρος και μέλος της Πρωτοβουλίας, Γιάννα Κούρτοβικ, με την παρουσίαση συνολικών στοιχείων κρατουμένων: «Μας εξέπληξαν και μας προσβάλλουν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καστανίδη, από τον οποίο προσωπικά περιμένω πολλά πράγματα, ο οποίος χωρίς να αναφέρεται απευθείας στη Πρωτοβουλία, ωστόσο με σαφή τρόπο της αποδίδει σκοτεινούς δρόμους και σκοπούς. Οι σκοποί και ο τρόπος που δουλεύει η Πρωτοβουλία είναι γνωστοί, είναι ανοιχτοί, διακηρυγμένοι. Όλα αυτά όφειλε να τα ξέρει ο κ. Υπουργός. Να σημειώσω ότι παρά τις συνεχείς υποτιθέμενες προσπάθειες από το Δεκέμβρη του 2008, να μειώσουν τον αριθμό των κρατούμενων στις φυλακές, έχουμε έναν σταθερό αριθμό κρατούμενων. Κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των κρατούμενων κατά 200-250 άτομα. Σε αυτό τον αριθμό φαίνεται ότι ένα 30% είναι υπόδικοι, 60% αλλοδαποί και 35% κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Να προσθέσω ότι 1.180 (με τα στοιχεία του Ιουνίου) έχουν ποινές εξαγοράσιμες. Πρόκειται για προφανή παραβατικότητα της φτώχειας. Ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών κρατούνται στις φυλακές με αποφάσεις δικαστικής απέλασης που δεν μπορούν να εκτελεστούν και κρατούνται υπό συνθήκες φυλακής, όταν θα έπρεπε να κρατούνται υπό συνθήκες φιλοξενίας σύμφωνα με το νόμο. Η κινητοποίηση των κρατουμένων είναι ανεξάρτητη με το νομοσχέδιο για τον "εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης". Είχε δηλωθεί η πρόθεση των κρατούμενων προτού δηλωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Ιδιαίτερα να πούμε ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει με θετικές διατάξεις τις ποινές της φυλάκισης, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις κακουργηματικές ποινές και διώξεις. Δεν υπάρχει καμία διάταξη πάνω σε αυτό. Με τα στοιχεία του Ιουνίου έχουμε πάνω από 5.000 κρατούμενους, οι οποίοι κρατούνται με ποινές κάθειρξης και επιπλέον 850 κρατούμενους καταδικασμένοι σε ισόβιες καθείρξεις. Ένας μεγάλος, δηλαδή, αριθμός κρατούμενων που καλούνται να περάσουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στις φυλακές. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε στη Βουλή τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με πρόσκληση και τοποθέτηση των διάφορων φορέων που κλήθηκαν να εκφέρουν τη γνώμη τους, όπου ακόμα και από πλευράς δικαστών, εκφράστηκαν απόψεις οι οποίες επεσήμαναν την ανάγκη αποσυμφόρησης, εξορθολογισμού και περιορισμού της αθρόας κακουργηματοποίησης».
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και πρώην κρατούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποίησεις των κρατουμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου