Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ο Αστακός και οι "δαγκάνες" του

Τελικώς δεν ήταν άνευ λόγου η ματαίωση, την Παρασκευή, της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τις επενδύσεις στο Ελληνικό και τον Αστακό. Ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος το ταξίδι του στη Λήμνο, δεν πήγε στη Βουλή, δεν έστειλε όμως, όπως συνηθίζεται, τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιος είναι ο αρμόδιος υπουργός; Την ίδια μέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας του Κατάρ, επισημαίνει ότι το Εμιράτο καθυστερεί στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων για την επένδυση στον Αστακό.
Δεν θα είχε μεγάλη σημασία το ότι στον υπουργό Επικρατείας του Κουβέιτ απευθύνεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, αν ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις, δεν δήλωνε (στα χθεσινά "Νέα") ότι δεν υπήρξε καμία σχετική συνεννόηση με τον κ. Κουβέλη. Ο κ. Παμπούκης προειδοποιεί μάλιστα ότι "από 'δώ και πέρα για ενδεχόμενες επενδύσεις που θα προκύψουν από το μνημόνιο με το Κατάρ την κύρια ευθύνη εκ μέρους της κυβέρνησης τη φέρει ο υπογράφων, φυσικά με τη συνεργασία και τη συνέργεια των συναδέλφων του".
Το πρόβλημα με τον Αστακό αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών. Υποκρύπτει όμως κάτι σημαντικότερο. Οι διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί από τους πολίτες του Αστακού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ για το φαραωνικό και ρυπογόνο έργο βρίσκουν ευήκοον ους και μέσα στην κυβέρνηση.
Μπορεί η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) να εξέδωσε σε χρόνο ρεκόρ (σε λιγότερο από ένα μήνα) θετική γνωμοδότηση για την άδεια παραγωγής της μονάδας ηλεκτρισμού, αλλά η αρμόδια υπουργός ΥΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, που έχει την τελική ευθύνη για την έκδοση της άδειας, δεν κάμπτεται. Η επένδυση του Αστακού χρειάζεται μελέτη επικινδυνότητας, διότι υπάγεται στους όρους της Οδηγίας Σεβέζο ΙΙ. Καθώς επίσης και μελέτες περιβαλλοντικής σκοπιμότητας. Τίποτε απ' αυτά δεν υπάρχει.
Αλλά και η σύνθεση του επιχειρηματικού σχήματος των επενδυτών είναι αδιαφανής. Μέχρι και η off shore εταιρεία που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου συμμετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες. Και πάντοτε παραμένουν οι υποψίες για την αδιευκρίνιστη εμπλοκή προσώπων του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Υπάρχει και κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Σε ποιο εθνικό σχέδιο έχει ενταχθεί η επένδυση στον Αστακό; Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρισμό για εξαγωγή στην Ιταλία. Έχει αναλάβει δεσμεύσεις η γειτονική χώρα και έναντι ποίων όρων να αγοράζει το ρεύμα;
Ο Αστακός, λοιπόν, έχει "πολύ φαγητό". Θα έχει χρόνο ο πρωθυπουργός να πάει στη Βουλή την Παρασκευή για να εξηγήσει το "επενδυτικό μενού"; Πάντως θα είχε ενδιαφέρον, αν ο ίδιος είναι και πάλι απασχολημένος, να δούμε ποιον θα εξουσιοδοτήσει ως "αρμόδιο υπουργό" να απαντήσει στην ερώτηση, η οποία το πιθανότερο είναι να επανακατατεθεί.
Ν.Φ.

απο Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: