Για το λόγο αυτόν η Αστραδενή δημιουργεί μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στο ζωγράφο με το μουσικό σχήμα Νεφελόπετρα. Η Νεφέλη Μαρκάκη (βιολί), ο Πέτρος Πολίτης (ακουστική κιθάρα) και η Ελένη Τόλια (φωνητικά και ακορντεόν) θα υφάνουν ένα μελωδικό μουσικό μωσαϊκό από δικές τους συνθέσεις αλλά και μουσικές του κόσμου. Θα χαρούμε με την παρουσία σας.
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 21:30, για κρατήσεις 22611-00920, Art Cafe Αστραδενή, Έρκυνας 5 Λιβαδειά. Έργα του Θεόδωρου Λαζαρή εδώ
Ακολουθεί δελτίο τύπου του Σπύρου Γουργιώτη
Η ποιητική διάθεση ενός σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου του περασμένου αιώνα, αποτυπωμένη πάνω στον καμβά των έργων του με αγάπη και ευαισθησία, χάνεται σήμερα εξ αιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων της πόλης του.
Ο Λειβαδίτης ζωγράφος Θ. Λαζαρής ( 1885-1978) σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με υποτροφία του δήμου έχοντας δασκάλους του, τον Α. Γερανιώτη, τον Γ. Ροϊλό και τον Γ. Ιακωβίδη.Έχει εκθέσει έργα του στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και έχει πάρει τιμητικές διακρίσεις όπως το Μετάλλιο της πόλεως των Παρισίων το 1965 και το Παράσημο του πατριάρχου της Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής την ίδια χρονιά. Το 1975 οργανώθηκε μεγάλη αναδρομική έκθεση του στην Εθνική Πινακοθήκη.
Με τις προσωπογραφίες του, τις γυμνογραφίες του, και τις τοπιογραφίες του υμνεί τη φύση και τον άνθρωπο κατά ιδιαίτερο τρόπο, προκαλώντας βαθιές ψυχικές συγκινήσεις.
Χαρισματικοί χρωματισμοί αναδεικνύουν τα παιχνιδίσματα της σκέψης και της φαντασίας του. Πολλά έργα του είναι αφιερωμένα στο ποτάμι της Έρκυνας και στα σπίτια της παλιάς Λιβαδειάς, φανερώνοντας έτσι την αγάπη του γι’ αυτόν εδώ το τόπο. Επίσης έχει αγιογραφήσει πολλούς ναούς της περιοχής μας.
Χάρισε στην πόλη του 72 έργα του και το 1992 ξεκίνησε η λειτουργία της Δημοτικής
Πινακοθήκης με την έκθεση των έργων του Λαζαρή. Δυστυχώς όμως, ως συνήθως,
πολύ σύντομα διακόπηκε η λειτουργία της, ως αβάσταχτο οικονομικό βάρος για τον δήμο. Έκλεισε οριστικά όταν στο πνευματικό κέντρο της πόλης μας εγκαταστάθηκε
το πανεπιστήμιο. Έκτοτε καμία δημοτική αρχή δεν φρόντισε για την ίδρυση ενός νέου πνευματικού κέντρου και πινακοθήκης, στερώντας έτσι από τους πολίτες και τους επισκέπτες της Λιβαδειάς αυτόν τον ύμνο της τέχνης και του πολιτισμού. Με την ελπίδα ότι κάποιοι υπεύθυνοι θα ευαισθητοποιηθούν απ’αυτή την πολιτιστική ασχήμια και ότι πολλοί θα μάθουν για τον σπουδαίο αυτόν ζωγράφο, εκθέτω σ’ αυτόν εδώ το χώρο 20 φωτοαντίγραφα αντιστοίχων έργων του.
Φυσικά μέσα από φωτοαντίγραφα δεν μπορεί κανείς να διακρίνει τη καθαρότητα της ψυχής του καλλιτέχνη. Απλά αναδεικνύεται το πρόβλημά μας.
Σπύρος Γουργιώτης
Λιβαδειά 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου