«Δεν θεωρώ ότι έγινε διάσπαση. Διάσπαση γίνεται όταν υπάρχει συγκρότηση επί μακρόν και ένα μέρος αποσπάται. Και ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με άλλη μορφή, είναι συμμαχική διαδικασία. Η λέξη Συνασπισμός παραπέμπει σε συμπόρευση δυνάμεων. Είναι μια επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων ανάμεσα στις τάσεις και στις λογικές και πολιτικές της Αριστεράς. Στις διασπάσεις παλιά οι “τέως σύντροφοι” μαχαιρώνονταν, ο ένας έδινε τον άλλον στην Ασφάλεια. Εμείς προχωράμε μαζί. Προχωράμε μαζί. Προχωράμε μαζί». Διαβάστε περισσότερα
6 σχόλια:
προχωράμε μαζι τι θέλει να πεί ο ποιητής;
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=171690
Η Ανανεωτική Πτέρυγα προχωρά σε σειρά κινήσεων που οδηγούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέου φορέα, ενώ αύριο θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση έξω από το χώρο του ΣΥΝ, καθώς οι Θανάσης Λεβέντης, Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, θα την εκπροσωπήσουν στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων. Είναι σαφές ότι μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας που μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες συμμαχίες και συνεργασίες.Μένει, βεβαίως, να δούμε πως θα αντιδράσει ο Αλ. Τσίπρας δεδομένου ότι θα συμμετάσχει και αυτός στην έναρξη του συνεδρίου των Πράσινων.
Πάντως στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας άρχισαν περιοδείες σε πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ πιθανότατα την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για να παρουσιαστούν οι επόμενες κινήσεις της.
Πάντως δεν ξέρω τι λενε οι άλλοι οικολόγοι -πράσινοι, αλλά ο Χρυσόγελος ήταν πολυ επιφυλακτικός στις δηλώσεις του.
Η ανανεωτικοι εδωσαν το μυνημα στις αγορες. Ειμαστε εδω και μπορειτε να μας χρησιμοποιησετε οπου θελετε!!! Μητσοτακικοι, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ανανεωτικοι ενα καλο μπλοκ για να ξεπουλησει την Ελλαδα στους τραπεζιτες. Θα γραφουν ολοι στην ιστορια με μελανα χρωματα οι συνχρονοι Εφιαλτες.
Κόψε κάτι ρε φίλε
MONIMEΣ ΣTHΛEΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 10-06-10
kathimerini
Η Ντόρα και ο Κουβέλης
Tου Αθανασιου Eλλις
Δυο νέα κόμματα, ένα του Κέντρου και ένα της Αριστεράς, βρίσκονται στο στάδιο της εκκόλαψης. Το καθένα από τη δική του σκοπιά προσβλέπει σε ανατροπή των κομματικών συσχετισμών, τη στιγμή που η κοινωνία χτυπά το καμπανάκι του τελευταίου γύρου στα κόμματα της μεταπολίτευσης με τη μορφή που τα γνωρίσαμε.
Τα σημερινά δεδομένα ευνοούν τη δημιουργία ενός σύγχρονου φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος. Η Δράση, οι Δημοκρατικοί, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και άλλοι ακούν και πάλι τα κελεύσματα για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα μπορούσε να αποτελέσει εξισορροπητικό παράγοντα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και αναγκαίο συστατικό για μια βιώσιμη κυβέρνηση συνασπισμού.
Προς το παρόν, τον ιδεολογικό αυτόν χώρο επιχειρεί να καλύψει η Ντόρα Μπακογιάννη προτάσσοντας τις αρχές της μετριοπάθειας και του ρεαλισμού. «Οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας, σε αυτή την κρίσιμη για τη σωτηρία της χώρας στιγμή, απαιτούν να έχουν ρόλο και λόγο. Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν απαθείς και αδρανείς αυτή την καταστρεπτική πορεία», δήλωσε πρόσφατα η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Εχει απόλυτο δίκιο. Ομως, έχοντας η ίδια διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα που απαξιώνεται καθημερινά, γεννώνται ερωτήματα για τη δυνατότητά της να φέρει την επιδιωκόμενη ανατροπή.
Στη σημερινή συγκυρία η οποιαδήποτε νέα απόπειρα πολιτικής παρέμβασης πρέπει να εκφράζει το καινούργιο. Για να πετύχει η κ. Μπακογιάννη πρέπει να έχει η ίδια την έξωθεν καλή μαρτυρία και να πλαισιώνεται από άφθαρτα στελέχη και προσωπικότητες εντός και, κυρίως, εκτός πολιτικής. Δεν αρκεί να την ακολουθήσουν κάποιοι παλαιοί βουλευτές που πρόσκεινται στην οικογένεια Μητσοτάκη.
Διεργασίες για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Αριστερά. Το κόμμα που θα ιδρύσουν ο Φώτης Κουβέλης και οι υπόλοιποι της Ανανεωτικής Αριστεράς μπορεί να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αδυνατούν να πετύχουν το ΚΚΕ, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στον αδιέξοδο δογματισμό του, και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βιώνει μια σύγχυση ταυτότητας που οδήγησε και στη θολή αντίδραση στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008.
Η νηφαλιότητα που διακρίνει τον κ. Κουβέλη έχει απήχηση σε κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που θέλουν να κτίσουν, όχι μόνο να γκρεμίσουν. Εάν, όπως ελπίζεται, το νέο κόμμα δεν περιοριστεί στην αδιέξοδη καταγγελτική κριτική, αλλά τολμήσει να καταθέσει προτάσεις οι οποίες δεν θα παραθέτουν μόνο μαξιμαλιστικούς στόχους, αλλά θα οικοδομούν και σε μια ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας, το εγχείρημα μπορεί να πετύχει. Πέρα από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και ένα τμήμα αυτών που ψήφισαν Συνασπισμό, είναι πιθανό να συναντηθεί και με τους Οικολόγους-Πράσινους. Ετσι, δεν φαντάζει απίθανο το ενδεχόμενο να εισέλθει στη Βουλή, εξέλιξη που ίσως στοιχίσει στον αποδυναμωμένο ΣΥΡΙΖΑ τη δική του κοινοβουλευτική παρουσία. Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη Αριστερά, μακριά από λαϊκισμούς. Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν, θα σπεύσουν να πουν κάποιοι. Και άλλες φορές υπήρξαν διασπάσεις κομμάτων, αποχωρήσεις, διαγραφές, εξαγγελίες και ελπίδες. Ολες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ομως, αυτή τη φορά η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η κοινωνία έχει εισέλθει σε μια φάση ριζικών ανατροπών και η βαθιά κρίση την οποία βιώνει μπορεί πραγματικά να αποτελέσει αφετηρία για την αναγέννησή της.
Το παλαιό υποκύπτει στην πιεστική αναζήτηση του καινούργιου. Λίγοι από αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή των τελευταίων δεκαετιών θα παραμείνουν στο προσκήνιο. Τη στιγμή που η κυλιόμενη άμμος έχει αρχίσει να ρουφάει το παρελθόν, η Ελλάδα αναζητεί πρόσωπα που θα προβάλλουν ένα νέο ύφος και πολιτικούς σχηματισμούς που θα τολμήσουν το καινούργιο.
Γιατί φεύγει η Ανανεωτική Πτέρυγα (καταρχήν από τα όργανα και ίδωμεν); Η απάντηση δεν αφορά τον Συριζα. Ουδεμία σχέση έχει η αποχώρηση των Ανανεωτικών με τις σχέσεις ΣΥΝ – Συριζα.
Η αποχώρηση των Ανανεωτικών έχει σχέση με την κατάρρευση του ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας.
Περίεργο; Όχι.
Η Ανανεωτική Πτέρυγα έστειλε το σήμα στους σωστούς αποδέκτες: Είμαστε εδώ, είμαστε καθαροί και υπεύθυνοι, εκτός ενός απρόβλεπτου Συριζα και ενός διφορούμενου ΣΥΝ. Είμαστε έτοιμοι και αν –οσονούπω- κληθούμε, αναλαμβάνουμε.
Όποιος νομίζει ότι ο Κουβέλης μπόρεσε να αντέξει στον αριστερίστικο Συριζα τον Δεκέμβρη του 2008, αλλά δεν άντεξε στον Συνασπιστικό Συριζα του 2010, δεν έχει καταλάβει έναν Χριστό από το τι εστί ανανεωτική αριστερά. Είναι σαν να παρομοιάζεις τον Κουβέλη με τον Σαπουνά που αποχώρησε από το Κόκκινο επειδή είχε πολιτικές διαφωνίες. Ποτέ δεν καθόρισαν οι πολιτικές διαφωνίες τη στάση της ανανεωτικής αριστεράς. Την καθόρισε ο πολιτικός πραγματισμός.
Η στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας ετοιμαζόταν καιρό. Οι ραγδαίες οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές αναγκαστικά συνοδεύονται και από πολιτικές ανατροπές. Μέσα σε λίγους μήνες τα σημάδια ήταν καταιγιστικά: Η Μπακογιάννη, η στάση του ΛΑΟΣ, οι 3 του ΠΑΣΟΚ, η Ανανεωτική Πτέρυγα, οι Βγενόπουλοι – Δασκαλόπουλοι. Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με την επιχείρηση «καθαρά χέρια» (Μαντέλης, Τσουκάτος, Τσοχατζόπουλος, Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης κοκ). Ο γάτουλας Παπαδημούλης υπομονετικά έχτιζε αδιάφθορο προφίλ με την εξεταστική για το Βατοπέδι: «να πιάσουμε τους κλέφτες», «να κελαηδήσουν οι ύποπτοι», «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη» και άλλα χαριτωμένα.
Συσσωρεύονται επομένως οι όροι για μια επόμενη μέρα κυβερνητικής διαχείρισης που θα έρθει, είτε συμπληρώνοντας, είτε αντικαθιστώντας το σημερινό κυβερνητικό προσωπικό.
Με τον κίνδυνο λοιπόν διασποράς πανικού, βροντοφωνάζω: «Ο Κουβέλης ανεξαρτητοποιείται, ήγγικεν η ώρα, πάρτε τα λεφτά από τις τράπεζες»…
Τα περί συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ, με κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ή με τους Οικολόγους – Πράσινους, ίσως ισχύουν από σήμερα, ίσως όχι, αλλά δεν παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας.
Το σίγουρο είναι ότι ο Φώτης δεν έφυγε επειδή τον εκνεύρισαν οι κραυγές των πιτσιρικάδων του Τσίπρα. Και τόσα χρόνια υπέμεινε και τον Αλαβάνο και τον Ρούντι και τους νεοκομμουνιστές. Στην πραγματικότητα χέστηκε για δαύτους. Έφυγε επειδή βλέπει ότι οσονούπω η τράπουλα ξαναμοιράζεται και θέλει να είναι από τους πρώτους εξ αριστερών του ντήλερ.
Ο Φώτης έφυγε από τα όργανα επειδή κάνει πολιτική. Ο Αλέξης την πάτησε επειδή νομίζει ότι πολιτική είναι οι ομιλίες, οι δηλώσεις και τα συνέδρια.
Δημοσίευση σχολίου