Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πολλά τα μέτωπα κατά του Καλλικράτη


Η δημοσίευση του χάρτη των νέων δήμων, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε πολλούς Δήμους στη Βοιωτία αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς.

Έχουν όλοι δίκιο; Θα έλεγα όχι. Η αλήθεια όμως είναι ότι η μεθόδευση για τον νέο χάρτη ήταν αδιαφανής και επιβάλλεται αυταρχικά, χωρίς να ρωτήσουν κανένα. .. άρα οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες.

Το κύριο πρόβλημα της μεταρρύθμισης είναι η γεωγραφία των Δήμων;

Η άποψή μου είναι ότι ο Καλλικράτης αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη ιδιαίτερα για τον κάτοικο της επαρχίας. Αν κανείς μελετήσει το σχέδιο που δημοσιεύθηκε θα διαπιστώσει ότι ουσιαστικά θα δημιουργήσει μεγαλύτερα μορφώματα, υπερχρεωμένα, δυσλειτουργικά, κομματικά ελεγχόμενα. Η έννοια της αυτοδιοίκησης θα εξασθενίσει ακόμη περισσότερο.

Οι πολίτες όχι μόνο δεν θα ελέγχουν την τοπική εξουσία αλλά θα κληθούν να ακριβοπληρώσουν τα σπασμένα αφού οι πόροι και τα μέσα των Δήμων θα είναι εντελώς ανεπαρκή για τις αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζουν.

Μεγαλύτεροι Οργανισμοί δεν σημαίνει ούτε καλύτερες υπηρεσίες, ούτε περισσότερη ανάπτυξη, όταν το σύστημα είναι σαθρό και αυτοί που ασκούν την εξουσία είναι ανεξέλεγκτοι. Η εμπειρία της Βοιωτίας το έχει αποδείξει.
Χρειάζεται ένα εντελώς άλλο μοντέλο με διευρυμένο δημοκρατικό έλεγχο, δημόσια λογοδοσία, ανακλητότητα, με θεσμούς αποφασιστικής συμμετοχής των πολιτών.

Αλλιώς η μεταρρύθμιση θα αποτελέσει απλώς άλλο ένα μέσο για την ένταση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.

Συνεπώς πρέπει να αντισταθούμε. Αλλά να γνωρίζουμε το γιατί και
φωνάξουμε για το σωστό λόγο. Για να μην έχουμε - πιθανά- λάθος αποτελέσματα.

alzheimer : αυτοδιοίκηση με δημοκρατία και αποκέντρωση

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

έχεις δίκιο, από αυτό που μας ετοιμάζουν χίλιες φορές όπως είμασταν