Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Πώς αμοίβεται η Καθαρά Δευτέρα

H Καθαρά Δευτέρα φέτος είναι στις 15-02-2010. Δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι’ αυτούς εργάσιμη μέρα. Έτσι κατά την ημέρα αυτή, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή. Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού. Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.
Ειδικότερα για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων.
Ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων κατά την Αργία της Καθαράς Δευτέρας,, ισχύει το άρθρο 2 της από 13/2/2007 ΣΣΕ Εμπορίου (Π.Κ. 9/16-2-2007)
Η σχετική ρύθμιση, έχει ως εξής: «Θεσμοθετείται δια της παρούσης ΣΣΕ η Καθαρά Δευτέρα ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ, με εξαίρεση τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των επτά χιλιάδων (7.000) κατοίκων, όπου η αργία καθιερώνεται ως προαιρετική. Στην περίπτωση της ανωτέρω προαιρετικής αργίας, εφόσον απασχοληθούν οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με προσαύξηση 75%.»
Η εφαρμογή της παραπάνω διάταξης είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις σούπερ Μάρκετ, όπως προκύπτει και από το Έγγραφο του Υπουργείου Απασχόλησης (Εγγρ. 15499/1077/03-03-2008) σύμφωνα με το οποίο η διάταξη αυτή αποτελεί απλώς ορθή διατύπωση της ήδη κηρυχθείσας ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΣΕ 7/9/2006 ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΦΕΚ 1785/Β/17-12-06).
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πλέον ότι η παραπάνω διατύπωση καθορίζει το που θα ανοίξουν τα καταστήματά, αλλά και με ποιον τρόπο θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι.

Σωμ. Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: