Από σήμερα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Ελλάδας τέθηκε επισήμως υπό τριμερή πολιτική επιτροπεία (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ). Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αν στις 15 Μαρτίου (και κάθε μήνα από εκεί και έπειτα) οι ελεγκτές κρίνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται «εκτός τροχιάς» στους στόχους που θέτει στο Πρόγραμμα Σταθερότητος, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα περιέλαβε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός πριν από μια εβδομάδα.
Το κλίμα για την Ελλάδα έγινε χειρότερο μετά το δημοσίευμα των New York Times για συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι”, μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της Goldman Sachs, με στόχο να μειωθούν εικονικά τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος:
Το 2001 η ελληνική κυβέρνηση έλαβε προκαταβολικά χρήματα με τη μεσολάβηση της τράπεζας Goldman Sachs υποθηκεύοντας τα έσοδα από τα αεροδρόμια και τα διόδια των αυτοκινητόδρομων.Η συμφωνία αυτή δεν πέρασε στα βιβλία εσόδων – εξόδων του ελληνικού κράτους, ενώ η προμήθεια της τράπεζας ανερχόταν στα 300 εκ. ευρώ.Χαρακτηριστικά η New York Times αναφέρει ότι «αυτή η συμφωνία, που έμεινε κρυφή γιατί θεωρήθηκε ως συναλλαγματική συναλλαγή κι όχι ως δάνειο, βοήθησε την Αθήνα να πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα που έθετε η Ευρώπη και να συνεχίσει να δανείζεται πάνω από τις δυνατότητες της». Απογευματινή
Το δημοσίευμα
Στη 2η σελίδα διαβάζουμε:"Στην Ελλάδα, η οικονομική αλχημεία πήγε ακόμα μακρύτερα. Σε κάτι που χρεώνεται ως πώληση σε γκαράζ αλλά σε εθνική κλίμακα, οι Έλληνες αξιωματούχοι στην ουσία υποθήκευσαν τα κρατικά αεροδρόμια και τους αυτοκινητόδρομους για να τραβήξουν τα απαιτούμενα χρήματα."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου