Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Πράσινο Ταμείο της κ.Μπιρμπίλη

Με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου με το οποίο καταργείται ο ΕΤΕΡΠΣ - "που λειτουργούσε στη βάση πελατειακής λογικής", όπως υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη - και ο ΕΦΔ, και δημιουργείται το Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής και το Πράσινο Ταμείο, τα οποία θα εποπτεύονται από το ΥΠΕΚΑ.

Το πρώτο όργανο - στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών - θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής στρατηγικής και θα εγκρίνει τα σχεδιαζόμενα από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το Πράσινο Ταμείο - με νομική μορφή ανωνύμου εταιρίας του ελληνικού δημοσίου - θα σχεδιάζει κατ' εντολή του Συμβουλίου χρηματοδοτικά προγράμματα με δυνητικούς δικαιούχους φορείς του δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και σωματεία ή ενώσεις.

1 σχόλιο:

jk είπε...

Το Ειδικό Ταμείο Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (!!!) ήτανε ένας από τους μηχανισμούς "που λειτουργούσε στη βάση πελατειακής λογικής" όπως τώρα παραδέχεται η κ. Μπιρμπίλη. Το 3% των φόρων που πληρώνουμε όταν σταματάμε στο βενζινάδικο πήγαινε στο ταμείο του ΕΤΕΡΠΣ για την προστασία και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πολιτιστικών μνημείων. Στην πραγματικότητα ήτανε μηχανισμός προώθησης κομματικών συμφερόντων μέσω χρηματοδότησης "ημετέρων".
Από το ΕΤΕΡΠΣ χρηματοδοτήθηκε η παράνομη εκχέρσωση δημόσιας δασικής έκτασης στην Άσκρη Βοιωτίας και η κατασκευή αυθαιρέτου μοναστηριού, με πρόσχημα την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του παρακείμενου Βυζαντινού μνημείου της εκκλησίας του Χριστού. Δια μέσου του ΕΤΕΡΠΣ δηλαδή φόροι στα καύσιμα που δήθεν προορίζονταν για την προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή του! Αυτά επί υπουργείας στο ΥΠΕΧΩΔΕ του κ. Λαλιώτη. Με αυτές τις συμπεριφορές φτάσαμε στο οικονομικό αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα.