Υποθέσεις
"Τι είν’ η πατρίδα μας" - ξανά Tου Παντελη Μπουκαλα
Θυμόμαστε - δεν θυμόμαστε ότι το ποίημα είναι του Ιωάννη Πολέμη, μπερδεύουμε - δεν μπερδεύουμε τα «άσπαρτα» βουνά με τα «άπαρτα», που μάλλον μας ακούγονται πιο ηρωικά (εδώ μπερδεύουμε, με πρώτον και στομφωδέστερο τον κ. Καρατζαφέρη, την «κόψη του σπαθιού την τρομερή» με την «όψη που με βία μετράει τη γη»), το σίγουρο είναι πως οι στίχοι «Τι είν’ η πατρίδα μας; Μην είναι οι κάμποι; / Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά;» κ.τ.λ. κ.τ.λ., διεκδικούν τα πρωτεία της φήμης από ένα άλλο ποίημα του ίδιου ποιητή που συνεχίζει να πυροδοτεί συζητήσεις, εκείνο για το «Κρυφό Σχολειό». «Τι είν’ η πατρίδα μας», ακριβώς, τιτλοφορούνταν ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1997, με τον υπότιτλο «Εθνοκεντρισμός στην εκπαίδευση», την επιμέλεια της Αννας Φραγκουδάκη και της Θάλειας Δραγώνα και τη συμβολή άλλων πέντε κοινωνικών επιστημόνων.
Για δώδεκα χρόνια το βιβλίο αφορούσε τους κοινωνιολόγους, τους εκπαιδευτικούς κι όσους ακόμα νοιάζονται για το πώς σχηματίζεται η εικόνα του «άλλου», άρα και του εαυτού μας, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οταν όμως η κ. Δραγώνα έγινε ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, ανέλαβαν δράση οι πολιτικάντες (ο κ. Καρατζαφέρης, ο κ. Γεωργιάδης, που αντιπροτείνει ως εθνικώς πρέπον το εγχειρίδιο ενός χουντικού - εθνικοσοσιαλιστή, ο κ. Τραγάκης της συρόμενης Ν.Δ.), με τη συνεπικουρία εφημερίδων (κυρίως κυριακάτικων) ειδικευμένων στην αγοραία και αγρίως λαϊκιστική «εθνική κατήχηση», και διαφόρων Ενώσεων Αποστράτων (εκείνο το «ένας λοχίας μάς χρειάζεται», δεν λέει ακόμα να φύγει από το μυαλό ορισμένων). Εκοψαν κι έραψαν όλοι τούτοι, που βέβαια δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το καταραμένο βιβλίο ή έστω να το ξεφυλλίσουν (ας είναι καλά τα γκαιμπελικά μπλογκ των αγρυπνούντων ελληνοφυλάκων), κατασκεύασαν φράσεις και τις φόρτωσαν στην πένα των συγγραφέων, έγινε και «διαδήλωση» από το ΛΑΟΣ και τη «Χρυσή Αυγή», με αίτημα «Εξω οι ανθέλληνες από το υπουργείο Παιδείας», όπου «ανθέλληνες» είναι όσοι δυσκολεύονται να συμφωνήσουν πως είμαστε λαός περιούσιος με ιστορία δεκαπέντε χιλιάδων χρόνων και βάλε, άρχοντες της οικουμένης εκ κληρονομίας, αποικιστές του σύμπαντος ήδη από τον καιρό των προσωκρατικών ... περισσότερα
1 σχόλιο:
Ένα ακόμα άρθρο/βρομίδιο από τον δημοσιογράφο/φιλόσοφο Π. Μπουκαλά. Εμένα δεν με ενοχλεί αν η Ρωμιοσύνη αυτοκηρυχτεί Αρβανιτοβλαχία, δικαίωμα της είναι. Την προνομιακή όμως μεταχείριση από την Ευρώπη, (καμιά τρακοσαριά δισεκατομμύρια ευρώ που έκαναν τους Ρωμιούς ρέκορντμεν στην υπερκατανάλωση *χωρίς να δουλεύουνε*), από την εποχή του Όθωνα μέχρι τις μέρες μας, την είχαν οι Ρωμιοί εξ αιτίας της ρομαντικής προσήλωσης των Ευρωπαίων στην Ελλάδα του Περικλή, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, και του Αριστοτέλη. Αυτούς που απετέλεσαν τη βάση της παιδείας τους. Άσχετο αν δεν απέμεινε εδώ ούτε μόριο από το DNA τους. Αν κάποιοι άλλοι Βαλκάνιοι κάνανε αυτά που έκαναν εδώ οι πρασινομπλέ του Σημίτη και του Χεζμπολλά, θα βρίσκονταν τώρα ξυπόλυτοι στο πεζοδρόμιο. Ας το σκεφτούν λοιπό κι αυτό οι αριστεροί της λιμουζίνας προτού μας πείσουν ότι τα ονόματα δεν έχουν νόημα!
Δημοσίευση σχολίου