Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Οικιακή κομποστοποίηση -πως γίνεται

Απο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δήμου Θήβας:
Με την οικιακή κομποστοποίηση ο πολίτης αναλαμβάνει την μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε εδαφοβελτιωτικό λίπασμα μειώνοντας ουσιαστικά την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγει.
Τα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν είναι τα εξής:
· Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά,
· Φρούτα ή χορταρικά (π.χ πορτοκάλια, λεμόνια, καρπούζια, πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια, βρασμένα χόρτα κλπ),
· Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά.
· Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν.
· Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.
· Στάχτη π.χ από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο)
· Τσόφλια αυγών κατά προτίμηση (ασβέστιο)
· Χαρτιά της κουζίνας (π.χ χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές χαρτοσακκούλες) σε μικρές ποσότητες ανάλογα με την υγρασία μείγματος.
· Πριονίδι το οποίο παρέχει άνθρακα.
· Υπολείμματα από διάφορα είδη τσαγιού και κατακάθια καφέ ή και φίλτρο γαλλικού καφέ.
Τα υλικά που δεν κομποστοποιούνται είναι τα εξής:
· Κρέατα, τυριά, προσελκύουν τρωκτικά και έντομα.
· Μαγειρεμένα φαγητά και λάδια ή σάλτσες (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις ή μυρωδιές).
· Άλλες τροφές όπως ζυμαρικά ή ψωμί (δημιουργούν συμπαγής όγκους και δεν διαλύονται εύκολα- προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις και προσελκύουν τρωκτικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: