Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Σκουπίδια: θα πληρώνουμε ό,τι παράγουμε

Με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Τ.Μπιρμπίλη παραμονές Χριστουγέννων στην Bουλή και συνυπογράφουν πέντε ακόμη υπουργοί της κυβέρνησης (Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Ραγκούσης, Καστανίδης, Μπατζελή),
στο εξής οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πληρώνουν για τα απορρίμματα με βάση τις ποσότητες που παράγουν. Το νέο νομοθέτημα, τροποποιεί τον παλιό νόμο του 2001 (2939/2001) με τον οποίο ενεργοποιούνταν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων (συσκευασιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών, οχημάτων, ελαστικών κ.α) αλλά και ο φορέας που θα επιβλέψει την διαδικασία της ανακύκλωσης, που είναι ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.). Δυστυχώς ο Εθνικός Οργανισμός εννέα χρόνια μετά βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά! Στην χώρα μας λειτουργούν 11 εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης με τα οποία θεωρητικά θα έπρεπε να ανακυκλώνουμε σχεδόν τα πάντα.
Αντίθετα όπως καλά γνωρίζουμε και απο την Βοιωτία, η ανακύκλωση που έχουν αναλάβει οι διαδημοτικές ΑΕ, ΔΕΠΟΔΑ Θήβας και Λιβαδειάς καρκινοβατεί και οι ποσότητες που οδηγούνται προς ανακύκλωση είναι ελάχιστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: