Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά


Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ρύπανση σε όλη τη χώρα χαρακτηρίζεται από επιστήμονες η Αντίκυρα στον Κορινθιακό. Τοξικοί ρύποι έχουν μολύνει, όπως υποστηρίζουν, εδάφη και θάλασσα οι οποίοι ανιχνεύονται σε μεγάλες αποστάσεις. Μέχρι το Δίστομο, το Κυριάκι ακόμα και τη Λιβαδειά!
Χρ. Αναγνώστου, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, και ο ερευνητής Ι. Χατζηανέστης μελέτησαν την έκταση όπου δραστηριοποιείται εδώ και 45 χρόνια η «Αλουμίνιο της Ελλάδας» (ΑτΕ). Στον ίδιο χώρο λειτουργεί ταυτόχρονα σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας 334 MW με φυσικό αέριο.

*Στη μελέτη με τίτλο «Ανιχνευθείσες επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΑτΕ» τονίζουν ότι «το πλέον ανησυχητικό είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) σε εδάφη και παράκτια ιζήματα σε μεγάλη ακτίνα».

*Οι ρύποι αυτοί «έχουν ισχυρές καρκινογόνες ιδιότητες, παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια και συσσωρεύονται εύκολα», υπογραμμίζουν.

*Καταγράφουν «εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση» από ΠΑΥ γύρω από τις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιο», ενώ μικρότερες τιμές ανιχνεύονται σε ακτίνα ακόμη και δέκα χιλιομέτρων απ' το εργοστάσιο σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις.

*Πολύ χειρότερα εμφανίζονται τα δείγματα στα θαλάσσια ιζήματα: Τα τοξικά στοιχεία ανιχνεύθηκαν σε τιμές... 100 φορές πάνω από τις αντίστοιχες της Ελευσίνας και 30 φορές πάνω από της Ψυττάλειας!

Συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: