Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΗΠΕΘΕ…ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;


του Πάνου Σκουρολιάκου
Καλορίζικη η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού λοιπόν .Έχει πολλή δουλειά μπροστά της, και πρωτίστως έχει να ασχοληθεί με τους Θεσμούς. Γιατί αυτοί εξασφαλίζουν παραγωγή πολιτισμού με κανόνες, και συνέχεια,
Ένας τέτοιος θεσμός πολύπαθος και με μεγάλη προσφορά στην περιφέρεια, είναι και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Ταλαιπωρήθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των μετά τη Μελίνα υπουργών πολιτισμού και από πάμπολλους τοπικούς άρχοντες (δημάρχους, συμβούλους και παρατρεχάμενους της μικρομέγαλης τοπικής εξουσίας) με τρόπο απαράδεκτο.
Τα Δη.Πε.Θε. έχουν συμπληρώσει έναν κύκλο ικανό να μας δώσει συμπεράσματα για το που θα πρέπει να στραφεί ο θεσμός. Κοινή πίστη είναι πως πρέπει να επανασχεδιασθεί η υπόθεση «θέατρο στην περιφέρεια» ώστε να λειτουργήσει σύγχρονα, αποτελεσματικά και ωφέλιμα για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ως τότε όμως, ως που να δεήσει δηλαδή κάποιος υπουργός πολιτισμού να απαλλαγεί από το μικροκομματικό κόστος που συνεπάγονται κινήσεις μακράς πνοής, θα πρέπει οι ήδη υπάρχοντες θεσμοί να λειτουργούν.
Και οι θεσμοί, φοβούμαι πως ΔΕΝ λειτουργούν. Οι υπουργοί διαχρονικά απαξίωσαν αυτά τα θέατρα, αφήνοντάς τα στα στα χέρια αυτών που ο ιδρυτικός τους νόμος προβλέπει να τα λειτουργήσουν. Στους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν τα στήριξε η κεντρική εξουσία οικονομικά, δεν τα ανανέωσε θεσμικά, δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί τους. Μετεξελίχθηκαν τα Δη.Πε.Θε. λοιπόν, σε προσωπικό φέουδο του εκάστοτε δημάρχου, όπου μπορεί να τα αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα, μπορεί όμως και να.. ασελγήσει επάνω τους.
Φαντασθείτε να επιβαρύνει ένας δήμαρχος το θέατρο με τόσους διορισμούς από το παράθυρο, (γιατί το ΑΣΕΠ δεν είναι και … τόσο δημοφιλές). Δικαίως θα γεννηθεί το ερώτημα: Υπάρχει αντικείμενο εργασίας; Και ποιος άραγε θα ελέγχει την έργασία όλων αυτών των ημετέρων; Ποιος θα ελέγχει αν πατάνε καν στη δουλειά τους αυτοί οι … «άνθρωποι του θεάτρου»; Φαντασθείτε, ο μισθός να πηγαίνει σπίτι … μόνος του! Αν υποθέσουμε ότι ασκούνται πιέσεις στους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές και τα Συμβούλια να αναθέτουν καλλιτεχνικό έργο σε παντελώς άσχετους πολιτικούς του φίλους , αλλά και σε συγγενείς, κουμπάρους ,γείτονες κ.ο.κ.; τότε τα αποτελέσματα μόνον ολέθρια για το θέατρο και τα οικονομικά των δημοτών που πληρώνουν για να έχουν θέατρο θα είναι. Ας υποθέσουμε ότι τα Δη.Πε.Θε. είναι κάλαθος ρουσφετιών. Τότε ευνοούνται κάποιοι, αδικούνται οι πολλοί.. Θα, θα, θα, μπορούσε (και μπορεί αν θέλει) να κάνει ένα σωρό άλλα καταστροφικά κάποιος απαράδεκτος δήμαρχος με το υπάρχον ανεξέλεγκτο, δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης των Δη.Πε.Θε..
Βεβαίως σέ αυτήν την περίπτωση, θα χρειάζεται και συμμάχους. Πρόθυμους. Κάποιους από του υπαλλήλους ίσως. Αλλά και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, διαδρομιστές, χειροκροτητές, και άλλα ευγενή είδη της κοινωνικής μας ζωής.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τους χρυσοπληρωμένους αργόμισθους της κρατικής (δηλαδή κυβερνητικής) ΕΡΤ, μόνο μελαγχολικές σκέψεις γεννούν. Και βέβαια μας υποχρεώνουν να κάνουμε τις μοιραίες αναγωγές και αναλογίες σε πιο μικρό, σε τοπικό επίπεδο…
Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί; Λογικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το Διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου, και βέβαια οι πολίτες που ανέδειξαν τον επίμαχο δήμαρχο και τους ανθρώπους του.. Στην περίπτωση πάλι που οι «μηχανισμοί» είναι πιο δυνατοί, σε περίπτωση που κάποιος προσβάλλεται από τέτοιου είδους συμπεριφορές, μπορεί και να παραιτηθεί!...
Τα αποτελέσματα βεβαίως και προβλέψιμα και αναπόφευκτα είναι. Χαμηλού επιπέδου καλλιτεχνική παραγωγή, πολλές φορές έλλειψη ή παντελής απουσία παραγωγής, ασήμαντη η παρουσία του Δη.Πε.Θε. στο γενικότερο θεατρικό χάρτη της χώρας, και βέβαια οικονομική αιμορραγία εις βάρος των δημοτών (που πληρώνουν τα αναλογούντα στον Δήμο), αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων ( που χρεώνονται για την επιχορήγηση του υπουργείου).
Ως που όμως να λειτουργήσουν αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπου υπάρχουν φαινόμενα (υποθέτουμε τώρα), σαν αυτά που εκθέσαμε, ας ελπίσουμε πως ο παντοδύναμος Θεός, θα βοηθήσει να.. θριαμβεύσει το καλό …
Γιατί όλα τα πιο πάνω, ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού, και βέβαια του απευκταίου.
Πολλή η δουλειά που περιμένει τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει όραμα; Είναι έτοιμη να περάσει το Θέατρο στην Περιφέρεια σε άλλη εποχή; Θα δούμε! Αρχή άλλωστε, άνδρα δείκνυσι..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

<< να ασχοληθεί με τους Θεσμούς. Γιατί αυτοί εξασφαλίζουν παραγωγή πολιτισμού με κανόνες, και συνέχεια,
Ένας τέτοιος θεσμός πολύπαθος και με μεγάλη προσφορά στην περιφέρεια, είναι και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.>>

παραγωγη πολιτισμου με κανονες.
θλιβερο.
θλιβερα τα δηπεθε που περιμενου το χρημα απο το κρατος - κυβερνηση - κομμα, για να ζεισουν .
Κε σκουρολιακε ........