Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος


Ανακοινώθηκαν οι νέοι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων

Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίστηκε η Καραβασίλη Μαργαρίτα, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος. Η κ.Καραβασίλη έγινε γνωστή στην περιοχή μας τον τελευταίο χρόνο, από παρεμβάσεις της για το θέμα του Ασωπού.

Ποιά είναι: Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1951. Αρχιτέκτων d.p.l.g. Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Καλών Τεχνών Παρισίων (ENSBA, PARIS), Msc. στην Χωροταξία, Πολεοδομία & Οικονομικό Προγραμματισμό, Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne, Μsc. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS, Paris). Μόνιμος υπάλληλος ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1979 έως 2007 σε επιτελικές θέσεις. Προϊσταμένη Τμήματος Κτιρολογίας και Προτύπων Κατοικίας στη Δ/νση Οικιστικής Πολιτικής & Κατοικίας (1994-2001) με αντικείμενο: Πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα. Ακόλουθος Περιβάλλοντος στην ΜΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2001 έως το τέλος του 2003. Πρόεδρος Ομάδας "Περιβάλλον" του Συμβουλίου της ΕΕ (Ελληνική Προεδρία-1ο εξάμηνο 2003). Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος στην νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ΥΠΕΧΩΔΕ (τέλη 2003) με 5ετή θητεία - διεκόπη τον Ιούλιο του 2005 με απόφαση τ.Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά. Επιστημονική Σύμβουλος Διεθνούς Προγράμματος Εργασίας για την Αρχιτεκτονική & ΑΠΕ της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA-ARES) από το 2006.

H Μαργαρίτα Καραβασίλη, ήταν υποψήφια βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους στην Β Αθήνας στις τελευταίες εκλογές.

Για τους άλλους Γ.Γ. Υπουργείων δείτε εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε πολλά για τα προβλήματα της Βοιωτίας απο την κυρία Καραβασίλη. Θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί; Μακάρι

Αram είπε...

Ερώτηση απο το Asopos SOS σε πρόσφατη συνεντευξή της Μαργαρίτας Καραβασίλη ...
(http://asopossos.wordpress.com/2009/10/24/συνέντευξη-της-κ-μαργαρίτας-καραβασί/)

Ποια θα επιδιώξετε να είναι η τελική κατάσταση στην περιοχή μας; Ποιο είναι το όραμά σας για την περιοχή μας (μετά από κάποια χρόνια βέβαια), αν υποθέσουμε ότι όλα όσο σχεδιάζετε θα πραγματοποιηθούν;
Απαντηση
Η αποκατάσταση της τεράστιας περιβαλλοντικής ζημιάς σίγουρα είναι ένα δύσκολο και επίπονο έργο, που απαιτεί χρόνο και χρήμα. Ωστόσο, θα αρχίσει από την πρώτη μέρα ! Τα χρήματα θα εξασφαλισθούν από τους ίδιους τους ρυπαντές, αλλά και από κοινοτικά κονδύλια ή προγράμματα. Σταδιακά, θα έχουμε μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων, με πρώτο τον καθαρισμό των επιφανειακών νερών και του εδάφους, την σταδιακή αποκατάσταση της βιοποικιλόητας της περιοχής και τέλος τον τελικό καθαρισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Άμεσα, ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλισθεί καθαρό πόσιμο νερό για τους κατοίκους με κάθε τρόπο.

Τα εργοστάσια θα σταματήσουν ΑΜΕΣΑ να απορρίπτουν ανεξέλεγτα τα απόβλητά τους στον Ασωπό και θα λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης. Σταδιακά θα εκλείψουν οι εστίες ρύπανσης, τα μαύρα λασπώδη νερά, ο Ασωπός θα καθαριστεί, θα αρχίσει να τρέχει καθαρό – πραγματικό – νερό και όχι λύμματα! Θα ξεκινήσουμε και έργα οριοθέτησης και ανάδειξης του Ασωπού ποταμού, σαν παραγωγικό υδάτινο στοιχείο, κατάλληλο για αναψυχή, περίπατο, επιμόρφωση… που θα αναβαθμίσει και το σύνολο της περιοχής.

Τελικός στόχος να αποκατασταθεί η ζημιά και το περιβάλλον στην αρχική του κατάσταση, που είχε πριν την εγκατάσταση της βιομηχανίας !

Σύνθημα και όραμά μου είναι ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΚΑΘΑΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΚΑΘΑΡΗ – ΥΓΙΗΣ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ,.

Όλα όσα θα σχεδιάσουμε μαζί, θα συναντήσουν εμπόδια, τουλάχιστον στην αρχή. Για το λόγο αυτό α Βρυξέλλες

Σύνθημα και όραμά μου είναι ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΚΑΘΑΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΚΑΘΑΡΗ – ΥΓΙΗΣ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ,.

Όλα όσα θα σχεδιάσουμε μαζί, θα συναντήσουν εμπόδια, τουλάχιστον στην αρχή. Για το λόγο αυτό από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της «επιχείρησης ΚΑΘΑΡΟΣ Ασωπός» θα γίνονται ενημερωτικές συναντήσεις, διαβούλευση με τους βιομηχάνους, τους βιοτέχνες, τους αγρότες, τους κατοίκους σε μια προσπάθεια να κάνουμε όλοι μαζί βήματα μπροστά. Και αυτό είναι δυνατό, εφόσον αντιληφθούν όλοι ότι τέλειωσαν τα ψέμματα! Ότι η Πολιτεία είναι διατεθειμένη να δώσει μια βιώσιμη απάντηση στα χρόνια προβλήματα μιας τεράστιας, σε έκταση, περιοχής και να εγγυηθεί δημόσια υγεία και προστασία του περιβάλλοντος! Ανάλογες θα είναι και οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν για την Μεσαππία, τη Λάρκο, τον Κορινθιακό, τον Μαλλιακό, την Κορώνεια….κ.λ.π.

Να ελπίσουμε άραγε; Εξαρτάται απο αυτήν;;;;
... Ίσως τώρα να χρειαστεί μεγαλύτερος και πιο συντονισμένος αγώνας και απο τις κινήσεις των πολιτών...