Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Kύκνειο άσμα για τον Ελικώνα; Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας


" Ο κεντρικός ορεινός όγκος του Ελικώνα αλλάζει όψη." τονίζεται στην ανακοίνωση -κάλεσμα της Συμπαράταξης Βοιωτών και των τοπικών κινήσεων. " Χωρίς να εξαιρείται η κορυφή του, μετατρέπεται σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο εκατοντάδων ανεμογεννητριών, μεγάλου αριθμού υποσταθμών και υποδομών μεταφοράς. Τα πρώτα αιολικά πάρκα, ο υποσταθμός και οι δύο πρώτες γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης μας προϊδεάζουν για το μέγεθος της καταστροφής πολύτιμων δασικών εκτάσεων, για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για την υποβάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και για την πλήρη απαξίωση της προσπάθειας για μια ήπια ανάπτυξη στην περιοχή. Διακόσιες πενήντα, περίπου, ανεμογεννήτριες και οι απαραίτητες γραμμές μεταφοράς (πυλώνες, κολώνες, υποσταθμοί) αναμένεται να καταλάβουν κάθε βουνοκορφή από το Δίστομο μέχρι τη Θίσβη."

Και καταλήγει: "Την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας. Ανάμεσα στα θέματά του και η γνωμοδότηση για τα νέα αιολικά πάρκα. Καλούμε την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αντισταθεί σε αυτό το διαρκές έγκλημα, να βάλει τέρμα στην υποταγή και στις συνδιαλλαγές με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Είναι καιρός να αναγνωρίσει τον υπερτοπικό χαρακτήρα του προβλήματος, να πάψει να οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν. Καλούμε όλες και όλους να είμαστε εκεί
Να μην αφήσουμε την ιστορία να γράψει, ότι, επί των ημερών μας, καταστράφηκε ο Ελικώνας. "

3 σχόλια:

Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

Ο Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

«Καποδίστριας 2»
Νέο διοικητικό χάρτη ετοιμάζει ο κ.Ραγκούσης με λιγότερους δήμους και αιρετούς περιφερειάρχες. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι πιο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα και προσιδιάζει στο ευρωπαϊκό μοντέλο, που κάποτε θα πρέπει να το ακολουθήσουμε για να σταματήσουν τα καπετανάτα και οι τοπικές βαρονίες.
Ενας δήμος σήμερα, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, χρειάζεται μια τεράστια υποδομή σε τεχνικά μέσα και υπηρεσίες που μοιάζει με πολυ-υπουργείο σε σμίκρυνση. Μόνον οι επιπλέον συνενώσεις των σημερινών δήμων μπορούν να παρέχουν σωστές υπηρεσίες στους δημότες. Για παράδειγμα, γιατί να λειτουργούν δύο δήμοι στη χερσόνησο της Σιθωνίας; Είναι μια γεωγραφική και τουριστική κοινότητα και με ενιαία δημοτική διοίκηση θα αντιμετωπίζονταν καλύτερα τα χρονίζοντα και οξυμμένα προβλήματα της περιοχής. Οσο για τον τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, τις περιφέρειες, κανένας δεν τολμούσε για αιρετές διοικήσεις, γιατί διαχειρίζονται μεγάλα κοινοτικά κονδύλια και ένα συγκεντρωτικό κράτος δε θα άφηνε το «μέλι» σε μη ελεγχόμενους αιρετούς άρχοντες…
Ομως το ζήτημα με την αυτοδιοίκηση και την ελληνική περιφέρεια δεν είναι θέμα νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά θα πρέπει να έχει όραμα και χαρακτήρα αναπτυξιακό. Η ραγδαία δημογραφική μείωση της επαρχίας, η εγκατάλειψη των χωριών και η συνεχιζόμενη συγκέντρωση του αγροτικού πληθυσμού στις πόλεις είναι μια σκληρή πραγματικότητα που χρειάζεται βαθιές οικονομικές και κοινωνικές τομές κι όχι μόνον αλλαγή του διοικητικού χάρτη.
Το ζητούμενο είναι πώς θα μείνουν οι κάτοικοι της επαρχίας στον τόπο τους, πού θα απασχοληθούν μόνιμα και ποιες θα είναι οι παραγωγικές διαδικασίες που θα κρατήσουν τον κόσμο στην περιφέρεια και θα προσελκύσουν και άλλους από τις πόλεις. Η μέχρι σήμερα πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή επιλογή του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού έχει σχεδόν κορεσθεί. Αλλωστε, σε πολλές περιοχές έχει εφαρμοστεί διαστρεβλωμένα και οι περισσότεροι «τοπικοί» επιχειρηματίες είναι μεταφερόμενοι αστοί που έπιασαν το προσοδοφόρο μήνυμα των «λίντερ» και των λοιπών επιδοτούμενων προγραμμάτων.
Κοντολογίς, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δει με άλλο μάτι την ανάπτυξη της επαρχίας, να μεταφέρει κονδύλια, να πάρει θεσμικά μέτρα, να δώσει πραγματικά οικονομικά κίνητρα, να γίνουν επενδύσεις, για να μείνουν ή να επιστρέψουν οι νέοι στην περιφέρεια. Πριν από τις προτεραιότητες του νέου διοικητικού σχεδίου προηγείται ένας νέος παραγωγικός και αναπτυξιακός χάρτης.Όσο αφορά τη Βοιωτία βλέπω την ανάγκη σύστασης και άλλου Δήμου.Το σχήμα(Αλίαρτος-Ακραιφνία-Ορχομενός-Θεσπιές)δεν είναι λειτουργικό.Επίσης βλέπω πρόβλημα στο (Θήβα-Πλαταιές-Βάγια-Θίσβη).Το θέμα θέλει συζήτηση

Δέσποινα Σπανούδη είπε...

Έχετε δίκιο ότι το θέμα θέλει συζήτηση.

Ο Καποδίστριας 1 υποσχέθηκε προυποθέσεις για στοιχειωδεις υπηρεσίες, αλλά τελικα συνέβαλε στο μαρασμό των χωριών αφού τα τοπικά συμβούλια δεν έπαιξαν κανένα ουσιαστικό ρόλο.

Είναι ακόμη ευκαιρία να ανασχεδιασθούν τα όρια εξ αρχής σύμφωνα με ουσιαστικά χωροταξικά και παραγωγικά κριτήρια π.χ. δήμοι με κύριο τομέα δραστηριότητας την αγροτική παραγωγή θα έχουν ως προτεραιότητα την εξασφάλιση αγροτικών υποδομών σε σχέση με αστικούς δήμους που θα έχουν ως προτεραιότητα τις υπηρεσίες.

Η δημοκρατική, πραγματική αυτοδιοικηση προυποθέτει την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών ήδη απο την συγκρότηση των νέων δήμων.

Η διοικητική μεταρρύθμιση χρειάζεται ειλικρίνεια, καθορισμένες αρχές, δέσμευση για αποκέντρωση των εξουσιών και τον απαραίτητο χρόνο.

Αλλιώς θα επαναλάβουμε μια ανεπιτυχη διαδικασία που όπως και με τον Καποδίστρια 1 θα χρειαστεί σε λίγα χρόνια να επαναληφθεί.
Με άσκοπο κόστος, καθυστερήσεις και αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Βοιωτικά είπε...

Ωραία συζήτηση να τη μεταφέρουμε σε ανάρτηση