Αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας σχεδιάζει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση μελετάται να ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο του 2010. Ωστόσο, ο προβληματισμός που κυριαρχεί είναι ως προς τον αριθμό των αιρετών περιφερειών (από 13 ως 16-17), των διοικητικών περιφερειών (6-7), αλλά και τη σχέση τους με τις σημερινές κρατικές περιφέρειες.
Το σχέδιο των αλλαγών προβλέπει επίσης την κατάργηση των νομαρχιών με τη σημερινή τους μορφή, ενώ για τον «Καποδίστρια 2» τα σενάρια κάνουν λόγο για δραστική μείωση των δήμων από 1.030 που είναι σήμερα σε 300 έως 350.
Η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση την οποία προτείνεται να γίνουν συνενώσεις προβλέπει για τη Βοιωτία 5 Δήμους με συνένωση των υφιστάμενων δήμων ως εξής:
1. Δήμοι Λιβαδειάς, Χαιρώνειας, κοινότητα Κυριακίου
2. Δήμοι Διστόμου, Αράχωβας, Δαύλειας, κοιν.Αντίκυρας
3. Δήμοι Ακραιφνίας, Ορχομενού, Αλιάρτου, Κορώνειας, Θεσπιών
4. Δήμοι Θήβας, Θίσβης, Πλαταιών, Βαγίων
5.Δήμοι Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Δερβενοχωρίων, Τανάγρας
Πρόσφατα ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, δήλωσε ενδιαφέρον να συμμετέχει στη διεκδίκηση της θέσης του Περιφερειάρχη. Για εκ νέου υποψηφιότητα έχουν δηλώσει την πρόθεσή του τόσο ο Δήμαρχος Λιβαδειάς, Δ.Τσιφής, όσο και ο Δήμαρχος Θήβας, Ν. Σβίγγος.
5 σχόλια:
Λάθος του Υπουργείου.
Για την Βοιωτία ένας Δήμος μόνο με Δήμαρχο τον Τσιφή.
Αυτός αρκεί, μας καλύπτει όλους.
Να διορθωθεί πάραυτα!
Ο/ Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...
«Καποδίστριας 2»
Νέο διοικητικό χάρτη ετοιμάζει ο κ.Ραγκούσης με λιγότερους δήμους και αιρετούς περιφερειάρχες. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι πιο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα και προσιδιάζει στο ευρωπαϊκό μοντέλο, που κάποτε θα πρέπει να το ακολουθήσουμε για να σταματήσουν τα καπετανάτα και οι τοπικές βαρονίες.
Ενας δήμος σήμερα, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, χρειάζεται μια τεράστια υποδομή σε τεχνικά μέσα και υπηρεσίες που μοιάζει με πολυ-υπουργείο σε σμίκρυνση. Μόνον οι επιπλέον συνενώσεις των σημερινών δήμων μπορούν να παρέχουν σωστές υπηρεσίες στους δημότες. Για παράδειγμα, γιατί να λειτουργούν δύο δήμοι στη χερσόνησο της Σιθωνίας; Είναι μια γεωγραφική και τουριστική κοινότητα και με ενιαία δημοτική διοίκηση θα αντιμετωπίζονταν καλύτερα τα χρονίζοντα και οξυμμένα προβλήματα της περιοχής. Οσο για τον τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, τις περιφέρειες, κανένας δεν τολμούσε για αιρετές διοικήσεις, γιατί διαχειρίζονται μεγάλα κοινοτικά κονδύλια και ένα συγκεντρωτικό κράτος δε θα άφηνε το «μέλι» σε μη ελεγχόμενους αιρετούς άρχοντες…
Ομως το ζήτημα με την αυτοδιοίκηση και την ελληνική περιφέρεια δεν είναι θέμα νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά θα πρέπει να έχει όραμα και χαρακτήρα αναπτυξιακό. Η ραγδαία δημογραφική μείωση της επαρχίας, η εγκατάλειψη των χωριών και η συνεχιζόμενη συγκέντρωση του αγροτικού πληθυσμού στις πόλεις είναι μια σκληρή πραγματικότητα που χρειάζεται βαθιές οικονομικές και κοινωνικές τομές κι όχι μόνον αλλαγή του διοικητικού χάρτη.
Το ζητούμενο είναι πώς θα μείνουν οι κάτοικοι της επαρχίας στον τόπο τους, πού θα απασχοληθούν μόνιμα και ποιες θα είναι οι παραγωγικές διαδικασίες που θα κρατήσουν τον κόσμο στην περιφέρεια και θα προσελκύσουν και άλλους από τις πόλεις. Η μέχρι σήμερα πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή επιλογή του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού έχει σχεδόν κορεσθεί. Αλλωστε, σε πολλές περιοχές έχει εφαρμοστεί διαστρεβλωμένα και οι περισσότεροι «τοπικοί» επιχειρηματίες είναι μεταφερόμενοι αστοί που έπιασαν το προσοδοφόρο μήνυμα των «λίντερ» και των λοιπών επιδοτούμενων προγραμμάτων.
Κοντολογίς, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δει με άλλο μάτι την ανάπτυξη της επαρχίας, να μεταφέρει κονδύλια, να πάρει θεσμικά μέτρα, να δώσει πραγματικά οικονομικά κίνητρα, να γίνουν επενδύσεις, για να μείνουν ή να επιστρέψουν οι νέοι στην περιφέρεια. Πριν από τις προτεραιότητες του νέου διοικητικού σχεδίου προηγείται ένας νέος παραγωγικός και αναπτυξιακός χάρτης.Όσο αφορά τη Βοιωτία βλέπω την ανάγκη σύστασης και άλλου Δήμου.Το σχήμα(Αλίαρτος-Ακραιφνία-Ορχομενός-Θεσπιές)δεν είναι λειτουργικό.Επίσης βλέπω πρόβλημα στο (Θήβα-Πλαταιές-Βάγια-Θίσβη).Το θέμα θέλει συζήτηση
Εκπλήσομαι γιατί από τη μία βλέπετε τη Σιθωνία σαν ένα σύνολο, αντίθετα τις τοπικές συνθέσεις που ενδεχόμενα να περιλαμβάνεται και ο τόπος καταγωγής σας προβληματικές.
Όσο για την υποδομή, αφού σήμερα δεν είναι εφικτή, αφού παρέχεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν θα είναι ούτε αύριο, που θα λειτουργεί μόνο για τη πρωτεύουσα του δήμου.
Το πρόβλημα δεν είναι στο πόσοι δήμοι θα υπάρξουν, αλλά ποιοι θα διαχειρισθούν τη κοινωνική συνοχή που θα απαιτηθεί.
Ο θεσμός των Δήμων πριν το 1912 αξίζει μελέτης και καταδεικνύει τι θα ακολουθήσει. Τα ευρωπαικά μοντέλα απαιτούν και ευρωπαική σκέψη που ακόμη η Ελλάδα στερείται.
Δημοσίευση σχολίου