Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

"ΟΥΑΙ ΤΟΙΣ ΑΜΝΗΜΟΥΣΙ" Κυριακάτες μετανάστες στην Αμερική, 1907 - 1921

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση /παρουσίαση αρχειακού υλικού γίνεται αυτές τις μέρες στο Κυριάκι και αφορά στην καταγραφή των Κυριακιτών που μετανάστευσαν στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Ακολουθεί το εισαγωγικό κείμενο της παρουσίασης και η αφίσσα, που λάβαμε:


Κυριακάτες μετανάστες στην Αμερική, 1907 - 1921

Γιατί αυτή η παρουσίαση;
Την εποχή της μεγάλης μετανάστευσης, από το 1895 ως το 1920 περίπου, σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο, μετανάστευσαν στην Αμερική, ψάχνοντας να βρουν τη δική τους «Γη της Επαγγελίας».
Σ’ αυτή την ιστορική μετακίνηση ανθρώπων ήταν φυσικά παρόντες και συγχωριανοί μας.
Ψάχνοντας σ’ αυτό το πλήθος, εντοπίσαμε δεκάδες Κυριακάτες που σπρωγμένοι από την ακραία φτώχια και με μόνο εφόδιο τη σωματική τους ικανότητα μετανάστευσαν στην Αμερική. Αμόρφωτοι, «άβγαλτοι» και αθώοι άνθρωποι, πού δεν είχαν συνείδηση της δύναμής τους, ούτε των δικαιωμάτων τους, χρησιμοποιήθηκαν συχνά σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός, ενάντια στη νεαρή αλλά δυναμική τότε αμερικάνικη εργατική τάξη.
Κάθε επισκέπτης της έκθεσης από τις αφηγήσεις των παλαιότερων ενδεχομένως να γνωρίζει ποιοι πρόγονοί του μετανάστευσαν εκείνη την περίοδο στην Αμερική.
Τούτη η παρουσίαση φιλοδοξεί να συνθέσει τις επιμέρους μνήμες/ ιστορίες/ αφηγήσεις και να τις επαληθεύσει, με τη βοήθεια στοιχείων και ντοκουμέντων από διάφορες πηγές συμβατικές και ηλεκτρονικές.
Φιλοδοξεί επίσης να σταθεί αφορμή για κριτικό στοχασμό: καθώς ορισμένοι απόγονοι Ελλήνων μεταναστών - θυμάτων του ρατσισμού, είναι σήμερα οι ίδιοι θύτες- ξενοφοβικοί και γεμάτοι προκαταλήψεις ρατσιστές. Εξ’ ου και ο τίτλος: Ουαί τοις αμνήμουσι.

Πώς γίνεται η παρουσίαση:
Οι συγχωριανοί μας που μετανάστευσαν στην Αμερική και καταγράφηκαν ως τώρα είναι περίπου 125. Επίσης στις καταστάσεις που παρουσιάζουμε υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν «ταυτοποιηθεί» ακόμη. Υπολογίζοντας σχετικά, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως από το 1907 που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία ως το 1921, μετανάστευσαν συνολικά στην Αμερική πάνω από 160 συγχωριανοί μας.
Για τον ευκολότερο εντοπισμό των ονομάτων, η παρουσίαση γίνεται με αλφαβητική σειρά, βάσει επιθέτου. Σε κάποιες [2-3] περιπτώσεις τα στοιχεία είναι ελλιπή, ή καταφανώς λανθασμένα. Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι πολλοί ταξίδεψαν σε παρέες / μπουλούκια και έτσι παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί παράλληλα με τον αλφαβητικό.

Η αναζήτηση συνεχίζεται. Τα στοιχεία εμπλουτίζονται και διορθώνονται. Γι’ αυτό παρακαλούμε όποιον/α επισκέπτη/τρια επιθυμεί να κάνει οποιαδήποτε υπόδειξη/ παρατήρηση/ διόρθωση στο σχετικό βιβλίο της έκθεσης.

Ιωάννης Κων. Ηλίας

Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: